Įtarus, bet nepatvirtinus COVID-19, gyventojai bus kviečiami pakartotiniams tyrimams

Gyventojai bus kviečiami pakartotiniams COVID-19 tyrimams, jei ankstesnis tyrimo PGR metodu rezultatas leido įtarti ligą, bet jos nepatvirtino, informuoja Sveikatos apsaugos ministerija.

Pasak jos, tokiu atveju pakartotinis tyrimas turėtų būti atliktas ne ankščiau kaip po paros ir ne vėliau nei po trijų parų nuo PGR tyrimo rezultato apie įtariamą COVID-19 ligą gavimo.

Gyventojai kvietimą registruotis 1808 linija telefonu ar internete pakartotinam tyrimui gaus trumpąja žinute.

Gavus kvietimą pakartotinai atlikti COVID-19 nustatymo tyrimą, privaloma izoliuotis iki pakartotinio tyrimo rezultato gavimo. Norint gauti nedarbingumo pažymėjimą, nuotoliniu būdu reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Laboratorinės medicinos centro vadovas doc. dr. Dalius Vitkus sako, kad neretai pasitaiko atvejų, kai atlikus laboratorinį tyrimą įvairūs požymiai rodo, kad žmogus beveik išgijo nuo COVID-19 arba „yra kitos aplinkybės, darančios įtaką PGR tyrimo abejotiniems rezultatams“.

„Tokiu atveju rekomenduojama atlikti pakartotinį tyrimą iš naujo ėminio, kad būtų gautas teigiamas ar neigiamas rezultatas. Taip pat nereiktų pamiršti, kad po susirgimo virusas gali būti aptinkamas žmogaus organizme net iki 30 dienų ar ilgiau, tačiau žmogus nėra viruso nešiotojas ir negali užkrėsti kitų“, – sako D. Vitkus.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 267 tūkst. 769 žmonės, 243 tūkst. 126 asmenys laikomi statistiškai pasveikusiais, apie 15,2 tūkst. laikomi tebesergančiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

testuotis

testuotis portretas
kol bus --teigiamas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių