JAV tyrimas: po skiepo „Moderna“ vakcina sunkios alerginės reakcijos pasireiškia retai

Po skiepo „Moderna“ vakcina nuo COVID-19 sunkios alerginės reakcijos „pasireiškia retai“ – iš 4 mln. paskiepytų žmonių vos 10 pasireiškė šis šalutinis poveikis, skelbia JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC).

CDC taip pat pabrėžė, kad plačiai paplitęs skiepijimas būtinas kovoje su koronaviruso pandemija.

„Remiantis šiuo preliminariu stebėjimu, anafilaksija sulaukus „Moderna“ vakcinos yra retas reiškinys“, – teigia CDC ir pabrėžia, kad nė vienas iš 10 atvejų nesibaigė mirtimi.

CDC nustatė, kad iš 4 041 396 skiepų „Moderna“ vakcina sulaukusių žmonių 10 pasireiškė anafilaktinis šokas. Šie 4 mln. žmonių buvo skiepijami gruodžio 21–sausio 10 dienomis.

Iš 10 anafilaktinio šoko atvejų šeši žmonės buvo paguldyti į ligoninę, o kitų keturių būklė pagerėjo jau skubios pagalbos skyriuje ir jie buvo išleisti gydytis namo.

CDC teigimu, iš viso užfiksuotos 108 galimai alerginės reakcijos.

Tai reiškia, kad milijonui paskiepijimų „Moderna“ vakcina tenka 2,5 anafilaktinio šoko atvejų. Palyginimui, po skiepo „Pfizer-BioNTech“ vakcina anafilaktinis šokas ištinka 11,1 žmonių iš milijono.

„Klinikiniai ir epidemiologiniai anafilaksijos atvejų duomenys po skiepo „Moderna“ vakcina yra panašus į tuos, kurie buvo po skiepo „Pfizer-BioNTech“ vakcina“, – teigė CDC.

Anafilaksijos atvejų duomenys po skiepo „Moderna“ vakcina yra panašus į tuos, kurie buvo po skiepo „Pfizer-BioNTech“ vakcina.

Iš 10 sunkių anafilaksijos atvejų, visi pasireiškė moterims, jų amžius buvo nuo 31 iki 63, o devynioms iš jų anksčiau buvo pasireiškusios alerginės reakcijos, tačiau ne vakcinoms.

Anafilaksinis šokas dažniau pasireiškia moterims ir po skiepo „Pfizer-BioNTech“ vakcina. Ekspertai tvirtina, kad taip gali būti dėl to, jog šiuo metu skiepijama bene dvigubai daugiau moterų nei vyrų.

Iš 10 moterų, kurioms pasireiškė anafilaksinis šokas, devynioms simptomai pasirodė praėjus 15 min. po skiepo, o vienai – po 30 min.

CDC pabrėžė, kad skiepijimo centrai turi būti parengti sunkių alerginių reakcijų gydymui ir galėti pervežti pacientus į ligoninę, jei to prireiktų.

„Plačiai paplitęs skiepijimas nuo COVID-19 itin veiksmingomis vakcinos yra kritinis įrankis, siekiant suvaldyti pandemija ir išgelbėti žmonių gyvybes“, – pridūrė agentūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių