Kai kurioms nėščiosioms už cezario pjūvio operaciją teks susimokėti

  • Teksto dydis:

Šiaulietė Eivita Valčiukienė vežimėlyje sūpuoja savo trijų mėnesių sūnelį. Šeimoje – tai jau antras berniukas. Abu vaikus moteris pagimdė natūraliu būdu, praneša LNK.

„Sekėsi gimdyti puikiai. Ačiū Šiaulių Vaiko ir motinos klinikos medikams“, – sakė ji.

Jeigu būtų galima rinktis – gimdyti natūraliai ar darytis cezario pjūvį, šiaulietei nebūtų buvę sunku apsispręsti.

„Gimdyčiau natūraliu būdu taip kaip ir gimdžiau. Esu aš galbūt prieš laisvą cezario pjūvio pasirinkimą, nebent tai susiję su sveikata, t. y. kiltų rizika arba moteriai, arba vaikeliui, tada taip“, – detalizavo šiaulietė.

Nors prieš tris mėnesius Eivita gimdymo būdo rinktis negalėjo, dabar nėščiosios tokią teisę turės. Tiesa, tai nebus tiesiog užgaida. Gimdyvė turės turėti reprodukcinės funkcijos sutrikimų arba bus nustatyta, kad natūraliai gimdyti moteriai gali būti pavojinga sveikatai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Tarkime, vyresnio amžiaus nėščioji arba yra tam tikri atvejai, kuomet yra tam tikri socialinės rizikos faktoriai“, – aiškino Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovė Inga Cechanovičienė.

„Dalis moterų turi labai sudėtingų patirčių ankstesnių gimdymų. Yra tam tikrų situacijų – vyresnio amžiaus moterys. Yra įvairiausių situacijų, kai aptarus ir praėjus tam tikrą tvarką, dabar ji bus reglamentuota, tokioms moterims atsiras galimybė“, – pasakojo gydytojas akušeris-ginekologas Tomas Biržietis.

Iki šiol cezario pjūvį gimdyvėms atlikdavo tik išimtiniais atvejais, kai kildavo grėsmė mamai ar naujagimio gyvybei. „Apie 10-15-20 proc. visų gimdymų – įvairiose įstaigose jis yra skirtingas. Vienose truputį daugiau, kitose – mažiau“, – kalbėjo SAM atstovė.

Dalis moterų turi labai sudėtingų patirčių ankstesnių gimdymų.

Remiantis užsienio šalių statistika, SAM skaičiuoja, kad pasikeitus tvarkai, cezario pjūvių padaugės 2-5 proc. „Didės, be abejonės, tačiau tas didėjimas, mes tikimės, kad jis nebus labai ženklus. Labai priklauso nuo šalių, praktika labai įvairi. Sakykime, Skandinavijos šalyse – Švedijoje, Suomijoje yra tokio pasirinkimo galimybė, tačiau tos šalys turi patį mažiausią cezario pjūvio operacijų skaičių“, – sakė T. Biržietis.

Vis dėlto, jei būsima gimdyvė dėl įvairių rizikos faktorių, pasitarusi su gydytoju, nuspręs, kad nori darytis cezarį, už operaciją ir tyrimus turės susimokėti. „Kuomet nėra gydytojo diagnozuota kažkokia liga ar sveikatos sutrikimas, tai pagrindo tokias paslaugas apmokėti privalomojo sveikatos draudimo draudimo fondo lėšomis nėra“, – pabrėžė I. Cechanovičienė.

Kai per gimdymą atliekamas cezario pjūvis, Ligonių kasa už gydymo paslaugą sumoka nuo 1200 iki 2100 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
1 visus dulkiagalvius varyt velniop su visom piss kurtizanem atgalios pas svaba -;;-;;-;;'''

Ne ant vodkos

Ne ant vodkos portretas
o rinkimams. Liberkonservams ateinančiuose rinkimuose gal nepadėt net tie pusė milijono kuriuos kaip dotaciją jie legaliai gauna iš šalies biudžeto. Kas nežino kad partiniai numelžia ligonines ir kitas istaigas kur sėdi ju pastatyti šuniukai?

to Pss

to Pss portretas
ne buk zmotas, dulkiui irgi reikia pinigu ant vodkos
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių