Kaip alergiškiems žmonėms namuose kovoti su dulkėmis?

  • Teksto dydis:

Specialistai teigia, kad žmogus vidutiniškai įkvepia 16-20 kartų per minutę ir kiekvieną kartą į jo plaučius papuola įvairiausių nešvarumų. Smulkios dalelės į kvėpavimo takus patenka ne tik gatvėje, bet ir namuose, kuriuose ant įvairių paviršių nusėda dulkės.

Todėl žmonėms, ypač turintiems jautresnius plaučius, pravartu įsigyti naujausios kartos dulkių siurblius su itin aukšto efektyvumo dalelių filtru (hepa filtru) – sutvarkius namus, oras juose liks švarus ir sveikas.

„Namų dulkės, besikaupiančios kilimuose, minkštuose balduose bei sunkiai prieinamose vietose, tai ne tik žmonių ir naminių gyvūnų plaukų ar odos, bet ir augalų žiedadulkių, popieriaus mikropluošto dalelės, – sako vaikų pulmonologė Jovita Mažeikienė. – Dulkių didžiumą sudaro namų erkutės, kurių gausu kilimuose, balduose, čiužiniuose ir patalynėje. Šių erkučių išmatos yra dažniausi alergenai, erzinantys mūsų plaučius.“

Namų dulkių erkutės alergiškiems žmonėms sukelia alerginio rinito, bronchų astmos bei kitų alerginių ligų paūmėjimus Esant bronchų astmos paūmėjimui, žmogus pradeda dusti, jam trūksta oro, sunku iškvėpti, atsiranda švokščiantis alsavimas, kosulio priepuoliai. Dėl to reikalingas bronchus plečiantis ir ilgalaikis priešuždegiminis gydymas.

Pasekmių būtų galima išvengti ar bent jau smarkiai sumažinti ligų riziką, jei namuose būtų tvarkomasi teisingai, t.y. stengiantis kuo mažiau sukelti dulkių. Todėl kilimus būtina ne purtyti, bet siurbti dulkių siurbliu. Tačiau reikia atsižvelgti ir į turimo prietaiso kokybę – senesnės gamybos siurbliai dažnai bakterijas bei nešvarumus išpučia lauk, skleidžia nemalonų, slogų kvapą. 

„Bosch“ pardavimų vadovas Baltijos šalims Adomas Pesliakas pataria labai alergiški žmonės papildomai įsigyti ir anglies filtrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių