Kaip atskirti skirtingus galvos skausmus?

  • Teksto dydis:

Skirtingi galvos skausmai gali signalizuoti apie kitas sveikatos problemas arba tiesiog siųsti priminimą pasirūpinti savimi – pailsėti, išgerti stiklinę vandens ar pasitikrinti kraujospūdį. Medikai pataria, kaip atskirti galvos skausmus ir kaip efektyviausiai juos numalšinti.

Įtampos galvos skausmai

Įtampos galvos skausmai yra kone dažniausi, pastebi farmacininkė Jovita Aleknienė. Anot jos, būtent apie įtampą, patiriamą stresą perspėja bukas galvos skausmas, kuris plečiasi į kaklą ir pečius.

„Tokius galvos skausmus gali sukelti stresas, nuovargis, pyktis ar kitos stiprios neigiamos emocijos. Dažniausiai skausmas prasideda palengva – pradeda mausti kaktą, smilkinius, pakaušį ir jau tuomet pereina į kaklą, pečius“, – pasakoja J. Aleknienė

Pasak jos, jei pradėjus mausti kaklą skausmas toliau plečiasi ir tik stiprėja, galima išgerti ibuprofeno, aspirino arba paracetamolio. Vaistininkė rekomenduoja ilgai nekentėti skausmo, nes stipriai įsiskaudus galvai, vaistai ne visuomet bus pajėgūs jį numalšinti.

Migrenos skausmai

Jeigu prasidėjus galvos skausmui pradeda pykinti, atsiranda jautrumas šviesai ir garsui ar netgi juntamas blykčiojimas akyse, tai signalizuoja apie migrenos skausmus.

„Migrena gali trukti nuo poros valandų iki keleto dienų. Vos pajutus pirmuosius simptomus – blykčiojimą akyse, kuo skubiau išgerkite vaistų nuo skausmo ir atsigulkite užtemdytame kambaryje. Jei per mėnesį migrenos priepuoliai jums pasikartoja daugiau kaip du kartus, būtinai kreipkitės į gydytoją“, – pataria J. Aleknienė.

Klasteriniai skausmai

Jeigu kankina pasikartojantis staigus ir aštrus skausmas vienoje galvos pusėje, vaistininkė įvardija, kad tai gali būti klasteriniai galvos skausmai. Ji priduria, kad dažnai skausmas koncentruojasi aplink vieną akį.

„Kartu su galvos skausmu gali pagausėti prakaitavimas ir užsikimšti nosis. Tokie skausmai trunka iki keleto valandų ir dažniausiai užklumpa antroje dienos pusėje. Jeigu šie skausmai dažnai kartojasi, vertėtų apsilankyti pas gydytoją, kuris jums paskirtų individualų gydymą“, – pasakoja J. Aleknienė.

Ar pakanka skysčių?

„Dažnai galvos skausmai gali būti kaip organizmo siunčiamas raginimas pasirūpinti savimi. Todėl pirmiausia pagalvokite, kada paskutinį kartą gėrėte vandens. Jeigu tai buvo seniai, pabandykite pirmiau jo atsigerti ir trumpam atsigulti, pailsėti. Galbūt tai numalšins galvos skausmą, bet jeigu jusite, kad jis stiprėja – geriau išgerkite vaistų“, – pataria J. Aleknienė.

Kartu su galvos skausmu gali pagausėti prakaitavimas ir užsikimšti nosis.

Kraujospūdžio įtaka

„Jeigu pamirštame išgerti stiklinę vandens, tai turbūt dar rečiau pasitikriname savo kraujospūdį. Jeigu kraujospūdis aukštas, tai gali būti galvos skausmo priežastis. Tokiais atvejais dažniausiai skausmą jausite pakaušyje, gali svaigti galva, pykinti. Tokius galvos skausmus numalšinti padės tik atsakingas rūpinimasis savo kraujospūdžiu“, – pastebi vaistininkė.

Ne per dažnai

J. Aleknienė pasakoja, kad neretu atveju žmonės, pajutę galvos skausmą, yra linkę iškart gerti pačius stipriausius vaistus. Tačiau dažnai skausmą gali numalšinti ir silpnesni. Vaistininkė pabrėžia: išgėrus vaistų nuo skausmo, bent 4–6 valandas nereikėtų jų kartoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pagal Froidą

pagal Froidą portretas
kai kurių individų smegenys yra tiesiogiai sujungtos su jų lyties organais todėl labai sunku nuspėti kur šio metu gali būti problema
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių