Kaip taisyklingai vartoti vaistus?

  • Teksto dydis:

Ar tiesa, kad vaistų poveikis priklauso nuo to, kada juos geriame, kuo užgeriame? Į šiuos klausimus atsako Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Farmakotechnikos katedros dėstytojas Gintaras Matulis.

Šiuo metu vyrauja nuomonė, kad vaistų vartojimas yra labai paprastas procesas, nors iš tiesų taip nėra.

Vaisto ir organizmo sąveika yra labai sudėtingas procesas, kuris prasideda iš karto, kai tik veiklioji medžiaga pasiekia tam tikrų audinių receptorius.

Vaisto poveikio trukmė yra skirtinga ir gali tęstis tol, kol veiklioji medžiaga nebus visiškai pašalinta iš organizmo. Asmuo turi būti motyvuotas ir suprasti, kad vaistus vartoti privalu atsakingai, pagal visas nustatytas rekomendacijas.

Neteisingai vartojant vaistus ar įvykus menkiausiai klaidai organizmui gali būti padaryta didelė žala. Todėl labai svarbu, kad kiekvienas, vartodamas bet kokį vaistinį preparatą, elgtųsi atsargiai, atsakingai ir suprastų, kokiam tikslui jį vartoja. Tik tuomet bus galima maksimaliai pasiekti teigiamus rezultatus. Tik teisingai vartojant vaistus, bus užtikrintas jų įsisavinimas ir efektyvumas.

Svarbu:

1. Visada, prieš pradedant pirmą kartą vartoti vaistą, būtina atidžiai perskaityti pakuotės informacinį lapelį ir jo neišmesti, nes gali prireikti dar kartą perskaityti jame pateiktą informaciją, iškilus neaiškumų.

Gintaras Matulis/Asmeninio arch.nuotr.

2. Privaloma griežtai laikytis gydytojo ir/ar vaistininko nurodymų, kaip teisingai vartoti vaistą ar jų derinius, norint maksimaliai gerų, terapinių rezultatų (kiek kartų dozuoti vaistus per dieną; vaistą vartoti prieš valgį, valgant ar po valgio; vartojimo trukmė; galimos sąveikos tarp medikamentų ir kitas pastabas).

Netinka vaistus užsigerti pienu, sultimis, kava, arbata, gaiviaisiais gėrimais.

3. Negalima vartoti vaistų, kurių galiojimo laikas pasibaigęs, nes vaistas gali veikti silpniau, nesukelti reikiamo terapinio poveikio, gali tiesiog sukelti toksinį poveikį.

4. Nepatartina vartoti vaistų, kurie yra aptrupėję, turi specifinį kvapą, pakeitę spalvą, matoma aiškiai pažeista pakuotė (blisteris), buvo laikomi ne pagal gamintojo nurodytas sąlygas.

5. Visus vaistus, pasibaigus galiojimo laikui, reikia grąžinti į vaistinę saugiai sunaikinti.

6. Esant lengviems negalavimams, pirmajai pagalbai galima vartoti tik be recepto vaistinėse parduodamus vaistus, pasitarus su vaistininku ir kuo trumpesnį laikotarpį, nes savigydos tikslu vartojami vaistai gali maskuoti sunkesnę ligą.

7. Visus vaistus geriausia užsigerti nešaltu (kambario temperatūros) ir ne mažiau kaip puse stiklinės vandens. Netinka vaistus užsigerti pienu, sultimis, kava, arbata, gaiviaisiais gėrimais.

8. Nenaudoti vaistų, kurie skiriami kitiems asmenims, ne pagal nustatytas ligų gydymo metodikas.

9. Negalima savavališkai sumažinti paskirtos preparato dozės ar paskirto tablečių kiekio per dieną ar nutraukti vaisto vartojimą anksčiau laiko, nes tuomet liga gali sugrįžti dar agresyvesnė ir sunkiau įveikiama.

10. Vartojant vaistus, nevartoti alkoholio.

11. Kilus bet kokių su vaisto vartojimu susijusių klausimų, būtina kreiptis į farmacijos specialistą ar gydytoją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LIETUVIS

LIETUVIS  portretas
Svarbu kad reikia organizmą valyti vandeniu!!!!

Teta, Klp

Teta, Klp portretas
Jei net tokie piemenukai gali aiškinti kaip vaistus vartoti, tai ką aš žinau...

Zita

Zita portretas
Aš tai visada su želmenų sultim užgeriu. Išbandita
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių