Kaip užkandžiauti sveikiau ir įvairiau

  • Teksto dydis:

Daugiau laiko praleisdami namuose, esame linkę daugiau ir dažniau užkąsti. Tačiau tai nereiškia, kad reikia griebtis saldumynų ar traškučių – pasitelkę truputį vaizduotės, užkandžius nesudėtingai suderinsite su sveikesne mityba.

"Sveikų ir maistingų užkandžių galima pasiruošti be didelių pastangų. Tereikia šiek tiek paplanuoti savaitės valgiaraštį ir į jį įtraukti kokybiškų produktų užkandukams – vaisių, daržovių, įvairių užtepėlių", – sako "Iki" maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Vaisiai. Jais lengvai numalšinsite alkį ir sureguliuosite cukraus kiekį kraujyje. Taip pat toks užkandis padės papildyti organizmą vitaminais ir mineralais. Geriausia vaisiais užkandžiauti pirmoje dienos pusėje.

Daržovės. Jos naudingos ne tik kaip vitaminų šaltinis, bet ir praturtina organizmą skaidulomis, gali padėti pagerinti virškinimą. Vertėtų nuolat turėti šviežių daržovių, kad pasiruoštumėte mėgstamą asorti. Galima užkandžiauti ir tik vienos rūšies daržovėmis arba kiekvieną savaitės dieną rinktis vis kitą – paprikas, agurkus, morkas, salierų stiebus ir pan. Su daržovėmis galite patiekti ir humuso.

Riešutai. Juose gausu naudingųjų medžiagų, kurios padės susikaupti. Suvalgę nedidelę saujelę riešutų greitai numalšinsite alkį. Riešutais nevertėtų piktnaudžiauti, nes jie tikrai kaloringi.

Džiovinti vaisiai. Kaip ir riešutai, jie greitai numalšina alkį. Be to, džiovintų vaisių pravartu turėti po ranka, kai užsinorite ko nors saldaus – tai puiki alternatyva. Vis dėlto kaip tik dėl didelio cukraus kiekio džiovintų vaisių reikėtų valgyti su saiku.

Juodasis šokoladas. Jeigu negalite atsispirti saldumynams, geriausia rinktis juodąjį šokoladą. Jis maistingas, puikiai numalšina cukraus poreikį. Be to, sakoma, juodasis šokoladas gali prisidėti ir prie geros nuotaikos.

Sotesni užkandžiai. Jeigu priešpiečiams ar pavakariams norisi sotesnio užkandžio, galite rinktis, pavyzdžiui, dubenėlį avižų dribsnių su pienu ar jogurtu. Juos galite pagardinti ir vaisiais ar mėgstamomis uogomis. Norėdami greitai numalšinti alkį, galite pasiruošti ir nedidelių sumuštinukų su grūdų duona. Vietoj sviesto tepkite avokado, uždėkite virtos kalakutienos krūtinėlės ir pomidoro ar agurko griežinėlį – toks užkandis ypač tiks, jei stengiatės maitintis sveikai. Energijos suteiks ir kokteilis, pagamintas iš pieno, jogurto ar pasukų su vaisiais, uogomis ir  pagardintas ispaninių šalavijų sėklomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių