Kaltė – ne švenčių prieskonis, arba Saldžiosios Kalėdos

  • Teksto dydis:

Vaikų svajonių išsipildymo metas – netrukus kiekvienas gaus dovanų ir kalnus saldumynų! Tėvams gi – galvos skausmas: kiek jų duoti ir ar išvis duoti? Drausti ar leisti valgyti? Kaip kontroliuoti jų kiekį̨?

"Šiuo šventiniu metu nesinori pamokslauti apie perteklinio pridėtinio cukraus žalą jaunam organizmui. Visi puikiausiai ją žinome – dantų ėduonis, cukrinis diabetas, nutukimas. Saldaus skonio maistas gali ir turėtų būti jūsų vaiko mitybos dalis: įprastomis dienomis natūralių cukrų pavidalu (vaisiai, pieno produktai), rečiau, idealiausia iki trijų kartų per savaitę, – pridėtinio cukraus pavidalu, o ypatingais atvejais, per Kalėdas, Naujuosius, gimtadienius, jų kiekis gali būti šiek tiek didesnis", – sako klinikos "Dietos sistema" gydytoja dietologė Žana Antonova, besidalijanti aktualiais patarimais.

* Neturėtų būti akcentuojami draudimai, kad tai – blogas maistas. Tyrimai rodo, kad vaikai, kuriems draudžiama vartoti "nesveiką maistą", kai tik turi galimybę, suvalgo jo daugiau ir būna didesnio svorio.

* Saldumynai – tik po pagrindinio patiekalo. Nieko tokio, kad šventiniu periodu jie bus valgomi kad ir tris kartus per dieną. Taip, taip! Daugelis nepatikliai gali įvertinti šį pasiūlymą. Tačiau po pagrindinio maisto vaikai suvalgys daug mažiau deserto, negu suvalgydami jį̨ kaip užkandį. Sąlyga: pagrindiniai patiekalai neturi turėti pridėtinio cukraus; atsigerti – tik vanduo arba nesaldinti gėrimai – arbata, pienas.

* Saldų maistą privaloma valgyti sėdint prie stalo.

* Valgymas turi būti malonus procesas. Malonumui sustiprinti sukurkite ramią aplinką̨, jokių̨ trukdžių̨, kaip televizorius, planšetė̇. Žiūrint televizorių ar žaidžiant suvalgytas saldainis liks nepastebėtas, o ranka automatiškai tiesis kito. Lėtinkite valgymo procesą̨ – pasimėgaukite desertu kaip įmanoma ilgiau, pajuskite, kaip jis tirpsta burnoje.

* Neutralizuokite cukraus poveikį dantims – raginkite vaikus iškart išsivalyti dantukus.

* Ką gi daryti su saldžiomis dovanomis? Pirmiausia, apgalvokite, kaip galėtumėte pasakyti ne cukrinėms dovanoms: galbūt, kad labai vertinate dovanas ir dovanojančio žmogaus meilę, bet ne cukrine išraiška? O gal sudarykite sąrašą saldumynų, kurie galėtų būti dovanojami: riešutai šokolade, juodas šokoladas, pieniškas šokoladas su riešutais?

* Na, o jei jau saldumynų susikaupė nemažas kiekis, revizuokite: išrinkite kokybiškiausius. Skanumynus, į kurių sudėtį įeina kakavos milteliai, kakavos sviestas, su daugiau ar mažiau cukraus, trumpu ingredientų sąrašu atidėkime ir padėkime ten, kur neužkliūtų žvilgsnis. Limpančias prie dantų karameles, saldumynus su ilgu ingredientų sąrašu meskime šalin.

* Na, o jeigu nepavyko įgyvendinti visų̨ ar bent kelių išvardytų punktų, – nesigraužime. Kaltė – ne švenčių prieskonis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių