Karantino metu dantys gydomi tik juos raunant?

Pusantro mėnesio. Tiek senjorė Regina turėjo laukti, kol, iškritus danties karūnėlei karantino metu, galės patekti pas odontologą. Raginimai senjorams kol kas nesilankyti odontologų kabinetuose viešumoje skamba ir dabar.

Rauna net neapžiūrėję?

Kauno regiono gyventoja Regina (vardas pakeistas) pasakojo karantino metu ilgai neprisibeldusi pas odontologus. "Balandžio pradžioje man iškrito danties karūnėlė kartu su jį įtvirtinančiu kaiščiu – dantyje atsivėrė skylė, išsigandau, kad gali kilti infekcija. Juolab kad jutau stiprėjantį maudimą ir dilgčiojimą. Be to, esu sirgusi trišakio nervo uždegimu. Kad jis nepasikartotų, negaliu delsti su dantų taisymu, turiu vengti infekcijų, kurias gali sukelti netaisomi dantys. Paskambinau į vietinį pirminės sveikatos priežiūros centrą (PSPC), prie kurio esu prisirašiusi, papasakojau, kas atsitiko. Man atsakė, kad per karantiną odontologai gali tik išrauti dantį. Paklausiau, gal prieš tai bent nuotrauką padarytų. Sakė, kad negali, – taigi, pasisiūlė išrauti dantį net neišsiaiškinę, kokia tai problema, – guodėsi senjorė. – Tačiau juk taip beatodairiškai ir dar sveikus dantis galima išrauti."

Man atsakė, kad per karantiną odontologai gali tik išrauti dantį. Paklausiau, gal prieš tai bent nuotrauką padarytų. Sakė, kad negali.

Regina pasakojo į vietinį PSPC kreipusis dėl to, kad, esant griežtoms karantino sąlygoms, tik panašiose įstaigose dirbo odontologai. Negavusi jai priklausančių paslaugų savo miestelyje, moteris šiaip ne taip prisibeldė pas dėl sušvelnintų karantino sąlygų jau pradėjusius dirbti odontologus Kaune. "Čia man skubiai suteikta kvalifikuota pagalba – pritvirtinta danties karūnėlė, viena iš dviejų, laikančių dantų plokštelę. Pagaliau, po pusantro mėnesio kankinimosi, galėjau valgyti kaip įprastai", – moteris džiaugėsi, kad po ilgo laiko paslaugos jai pagaliau buvo suteiktos.

Vis dėlto padarius papildomą nuotrauką paaiškėjo, kad skilusi šio danties šaknis, dėl to jį teko išrauti. "Tačiau tada, kai buvo padaryta nuotrauka, sulaukusi kvalifikuotų konsultacijų aš tikrai žinojau, kad tą dantį rauti būtina, kad jis nepaaukotas vien dėl karantino", – įsitikinusi senjorė.

Sušvelninus karantino sąlygas, daugelis odontologijos kabinetų ir klinikų duris atvėrė gegužės 18 d. Tačiau ir dabar Regina sako vis išgirstanti viešus raginimus ir Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas senjorams dar neiti pas gydytojus ir pas odontologus. "Ar mes jau visai nurašyti ir mūsų sveikatos problemos yra tik mūsų pačių reikalas?" – tokiais raginimais stebėjosi senjorė. Moteris abejojo labai reikalingos žmonėms odontologų veiklos griežtu apribojimu karantino metu, taip pabloginant pacientų savijautą.

Gali teikti paslaugas

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) spaudos tarnyba, paprašyta įvertinti situaciją, kai per ankstesnį karantino etapą moteriai buvo pasiūlyta traukti dantį net nepadarius jo nuotraukos, komentaro nepateikė.

Ar mes jau visai nurašyti ir mūsų sveikatos problemos yra tik mūsų pačių reikalas?

Pasiteiravus, galbūt yra patvirtintos rekomendacijos, kuriomis ministerija skatina odontologus iki karantino pabaigos senjorams neteikti paslaugų, SAM Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja Viktorija Buzytė teigė, kad ministerija nepatvirtinusi jokių rekomendacijų, kuriomis būtų diskriminuojami senjorai. "Tačiau maloniai prašome rizikos grupėje esančių vyresnių arba lėtinėmis ligomis sergančių žmonių labiau saugoti savo sveikatą, o šalia esančių artimųjų – pasirūpinti vyresnio amžiaus ir lėtinėmis ligomis sergančiais žmonėmis, nes šiuo laikotarpiu jie yra labiau pažeidžiami dėl plintančios koronaviruso infekcijos", – ragino ministerijos atstovė.

Ji priminė, kad SAM ministro įsakymu karantino metu visiems pacientams iki gegužės 18 d. buvo galima teikti tik būtinąją odontologinę pagalbą. "Būtinoji odontologinė pagalba teikiama esant galvos kaulų traumos, įskaitant žandikaulių ir dantų traumas, be sąmonės sutrikimo, stipriam (vertinamas 6–8 balais pagal dešimties balų skalę) odontogeniniam skausmui bei veido ir žandikaulių srities pūliavimui", – teigė V.Buzytė.

SAM skelbia, kad nuo gegužės 18 d. galima teikti visas odontologijos paslaugas, bet tik tuomet, kai yra užtikrinamas pacientų saugumas, srautų valdymas ir įstaiga pasirengia planinių ambulatorinių paslaugų teikimo planą.

Vokietijoje – kitokia patirtis

Ne visos COVID-19 pandemijos paliestos šalys buvo apribojusios odontologų paslaugas. Vokietijos Heseno žemėje gyvenanti Augustė pasakojo karantino metu vedusi dukrą pas odontologą į iš anksto planuotas neskubias procedūras. "Pas vaikų odontologą mes apsilankėme kovo pabaigoje, kai jau buvo prasidėjęs karantinas. Tai buvo dar gruodį suplanuotas vizitas dėl dantų apžiūros ir profesionalaus jų valymo. Buvo padaryta ir visų dantų panoraminė rentgeno nuotrauka. Odontologijos klinikos personalas dėvėjo kaukes, mes turėjome nusiplauti ir dezinfekuoti rankas. Odontologo kabinete jautėmės saugiai. Žinau, kad draugei karantino metu buvo įdėtas dantų tiltelis", – Augustė įsitikinusi, kad tokios paslaugos per karantiną galėjo būti teikiamos ir Lietuvoje.

Pašnekovės žodžiais, Vokietijoje federacinės žemės galėjo pačios apsispręsti, kokias karantino priemones taikyti. "Dėl to šios priemonės skirtingose federacinėse žemėse gali skirtis, nors iš esmės yra panašios. Odontologijos kabinetai Heseno federacinėje žemėje karantino metu galėjo dirbti ir toliau, aišku, buvo ir tokių, kurie patys nusprendė laikinai užsidaryti", – sakė pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TAŠKAS

TAŠKAS portretas
Ne=inau,kad kad būtų "gydomi" kitaip.?..arba rovimas ,arba implantai tūkstantinėm kainom.)) Daugiau išraus,daugiau inplantuos...geras biznis!!!.

Anonimas

Anonimas portretas
Teisingas sprendimas: skauda dantį - išrauti, skauda galvą - nupiauti !

čia kaip anais laikais armijoje

čia kaip anais laikais armijoje portretas
mūsų vaikas neteko kelių dantų. Skaudėjo - niekas negydė, už replių - ir problemos nėra.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių