Kardiologo konsultacija – tik po pusės metų?

Besiregistruojantieji į gydytojų konsultacijas per esveikata.lt pastebi, kad kai kurių konsultacijų reikia laukti labai ilgai. Vienos iš gydytojų kardiologų teikiamos konsultacijos Kauno klinikose šiuo metu tenka laukti pusę metų.

Aštuoniolika konsultacijų rūšių

Kaunietė Aušra pasakojo susidūrusi su problemomis, kai pas gydytoją kardiologą per ipr.esveikata.lt bandė užregistruoti savo tėtį. "Bandžiau ieškoti Kauno klinikų kardiologų laisvų registracijos laikų, tačiau per ipr.esveikata.lt jų net nerodo. Rašo – nėra laisvų laikų nė pas vieną Kauno klinikų kardiologą iš visų aštuoniolikos nurodomų konsultacijų rūšių. Neoficialiai iš Klinikų darbuotojos sužinojau, kad artimiausias laisvas laikas pas porą kardiologų yra gruodžio 13 d. Vadinasi, po pusės metų. Betgi per tiek laiko kardiologinis ligonis gali ir numirti! Iš žiniasklaidos girdime medikų raginimus, iškilus širdies problemų, nedelsti, iš karto kreiptis į gydytojus. O pabandžius registruotis paaiškėja, kad tai neįmanoma. Paskui statistikos ataskaitose skaitome: padaugėjo mirčių. Manau, tokia sistema, kai pas gydytojus patekti taip sudėtinga, ir prisideda prie mirčių gausėjimo", – susidariusią situaciją apibūdino pašnekovė.

Pasak Aušros, jei ir būtų nurodomi laisvi konsultacijų laikai, būtų sudėtinga pasirinkti teisingą konsultacijos rūšį iš aštuoniolikos nurodomų. Ji abejojo, ar žmogui, pasirinkusiam ne tokią kardiologo konsultacijos rūšį, į kokią jis turi siuntimą, konsultacija būtų suteikta.

Statistikos ataskaitose skaitome: padaugėjo mirčių. Manau, tokia sistema, kai pas gydytojus patekti taip sudėtinga, ir prisideda prie mirčių gausėjimo.

Neskubi paslauga

Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vyriausiosios specialistės Karolinos Račkauskienės teigimu, aštuoniolika skirtingų gydytojo kardiologo konsultacijų tipų yra bendrai visose Lietuvos gydymo įstaigose. "Registruojantis pas Kauno klinikų gydytojus kardiologus per išankstinę pacientų registracijos (IPR) sistemą, galima rinktis tik iš dviejų konsultacijų tipų: kardiologija (suaugusiesiems) ir elektrofiziologija (implantuojamųjų prietaisų patikra). Jei vis dėlto pacientas iš dviejų konsultacijų tipų pasirinko klaidingai ir atvyko į Kauno klinikas, personalas į šią problemą žiūri lanksčiai. Pasitarus su pacientu dėl jam tinkamiausio laiko, jis registruojamas į artimiausią konsultaciją pas reikiamos specializacijos gydytoją", – tačiau, pasak K.Račkauskienės, tokių situacijų pasitaiko retai.

Ji informavo, kad pirmosiomis birželio dienomis dar buvo laisvų laikų į konsultacijas pas gydytoją kardiologą (kardiologija suaugusiesiems) liepos mėnesiui. Klinikų atstovai teigia, kad nauji ambulatorinių konsultacijų laikai registruotis paskelbiami iš karto patvirtinus konsultuojančių gydytojų darbo grafiką. Kitokia situacija esą yra dėl elektrofiziologijos specialistų konsultacijų.

"Elektrostimuliatoriaus patikra yra neskubi, o planinė paslauga, kuriai registruojamasi kartą per dvejus metus (jei nusiskundimų nėra). IPR sistemoje galima matyti, kad į konsultaciją dėl implantuojamųjų prietaisų patikros (elektrofiziologija) galima registruotis gruodžio mėnesiui. Šie laikai planine tvarka numatyti pacientams, po elektrostimuliatoriaus implantavimo praėjus reikiamam laikui. Kadangi pirmojo karantino metu į šias planines konsultacijas atvykdavo labai maža dalis pacientų, po karantino ribojimų šių patikrų poreikis yra išaugęs ir visi konsultacijų laikai iki gruodžio yra užimti. Tačiau kiekvieną dieną yra peržiūrimi atvykstančių pacientų sąrašai ir jei sužinoma apie neatvykstančius pacientus, laisvi konsultacijų laikai registruotis paskelbiami iškart", – teigė K.Račkauskienė. Jos žodžiais, jei įtariami stimuliatoriaus veiklos sutrikimai, tokiam žmogui gydančio gydytojo arba gydytojo kardiologo sprendimu organizuojama skubi konsultacija.

Didina darbo valandas

Pastaruoju metu tiek Kauno klinikose, tiek kitose sveikatos priežiūros įstaigose pastebimas smarkiai išaugęs pacientų, besikreipiančių dėl ambulatorinių paslaugų, srautas. Tačiau, pasak Kauno klinikų atstovų, čia stengiamasi gerinti ir didinti sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą. "Ligoninėje gydytojai skatinami teikti išplėstines konsultacijas, kai to paties atvykimo į Kauno klinikas metu stengiamasi atlikti kuo daugiau reikalingų medicininių tyrimų ir greičiau bei operatyviau ištirti pacientą. Tokių konsultacijų tikslas, kad pacientui nereikėtų atvykti pakartotinai. Jei reikia laukti tyrimo atsakymo, jo rezultatus galima pakomentuoti ir nuotoliniu būdu. Taip taupomas tiek pacientų, tiek gydytojų laikas. Specialistai yra aprūpinti naujausia diagnostine įranga, kad tas pats konsultuojantis gydytojas konsultacijos metu galėtų atlikti ir papildomą ištyrimą, o pacientas nebūtų siunčiamas pas kitą specialistą", – komentavo K.Račkauskienė.

Pasak jos, dėl išaugusio ambulatorinių paslaugų poreikio, Kauno klinikose didinamas ir ambulatorinėms paslaugoms teikti skiriamų darbo valandų skaičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Man

Man  portretas
Pas akiu gydytoja pasiule 2022 vasario menesiui. Be komentaru. Kam moket mokescius jei vis tiek tenka eit privaciai. Kartais kaip anekdotas pas ta pati dirbanti ir poliklinikoje gydytoja

Vilkas

Vilkas portretas
Kam mes mokam tuos mokesčius Ar tokie demokratijos principai. Trūksta žodžių. Jai dėl tokio bardako mes stovėjome Vilniuje per ir buvom pasiruošę mirti, tai dovanokit mums mūsų kartai, mes padarėme didelę klaidą. Nereike nei tokios laisvės, nei tokios demokratijos , tai totalinis haosas.

Dr

Dr portretas
Klinikose betvarke. Buvau - visas koridorius tuscias, uzrakintos durys, tik vienan kazkokia mymra delfy sedi, tik po valandos paaiskejo kai atejo rezidente manes apziuret, kad ta mymra mano tipo daktare
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių