Keičiama brangių medicinos priemonių įsigijimo tvarka

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministras įsakymu patvirtino brangių medicinos prietaisų įsigijimo koordinavimo tvarkos aprašą ir nustatė atvejus, kai valstybės viešosios ir biudžetinės gydymo įstaigos, ketinančios įsigyti (pirkti, naudoti neatlygintai ar nuomos pagrindais) brangią medicinos priemonę, turi gauti Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pritarimą.

Leidimo reikia, jeigu įstaiga ketina įsigyti rezonanso tomografą, angiografą (specializuotą angiografijos rentgeno įrangą), gama kamerą (gama spindulių kamerą), linijinį (elektronų / fotonų) greitintuvą, pozitronų emisijos tomografą ir kitą medicinos priemonę, kurios įsigijimo kaina su pridėtinės vertės mokesčiu yra 145 000 eurų ir daugiau.

Naujuoju ministro įsakymu yra supaprastinta ministerijai teikiamo prašymo forma, nurodyti reikalingi pateikti dokumentai.

Leidimo nereikia, jeigu įstaiga: ketina įsigyti rentgenodiagnostikos medicinos priemonę, ultragarso medicinos priemonę, mamografą arba kompiuterinį tomografą; ketina įsigyti brangią medicinos priemonę vykdydama ES struktūrinės ar kitos tarptautinės paramos lėšomis ar valstybės biudžeto lėšomis finansuojamų projektą, kuriam yra pritarta; nuo 2023 m. rugpjūčio 1 d. – ir tuo atveju, jeigu įstaiga, nurodyta Vyriausybės nutarime dėl Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos įstaigų, teikiančių stacionarines aktyviojo gydymo asmens sveikatos priežiūros paslaugas, išdėstymo, teikia šiame nutarime nurodytą asmens sveikatos priežiūros paslaugą ir jai teikti reikia įstaigos turimą tos pačios rūšies brangią medicinos priemonę pakeisti nauja.

Naujuoju ministro įsakymu yra supaprastinta ministerijai teikiamo prašymo forma, nurodyti reikalingi pateikti dokumentai.

Įsakymas taip pat numato aiškią prašymų nagrinėjimo tvarką ir kriterijus, kuriais, priimdama sprendimą, turi vadovautis Brangių medicinos prietaisų įsigijimo iš įvairių finansavimo šaltinių koordinavimo šalies mastu komisija. Šią komisiją sudaro SAM, Valstybinės ligonių kasos ir Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

labai teisingas sprendimas

labai teisingas sprendimas portretas
Reikia leisti įsigyti brangius aparatus tik toms gydymo įstaigoms, kurios jau esamą įrangą išnaudoja bent 90% ir nėra nurašiusios nepanaudotus aparatus. Prieš 10 metų vienoje poliklinikos laboratorijoje mačiau gal kokia 10 brangių aparatų. O pati laboratorija dirbo į savaitę du kartus po valandą su vienu žmogumi. Tai aš net suabejojau ar poliklinikos personalas sugeba net dulkes nušluostyti, jau nekalbant apie aparatų bent įjungimą. Čia turbūt buvo biznis - medicininės technikos pardavėjai dalinasi užsakymo pinigais su gydymo įstaigos vadovu, o paskiau "nepanaudoti" aparatai nurašomi ir vėl pusvelčiui parduodami į privačias klinikas. O ligoniams špyga. Reikia tvarkytis pagal lietuvių patarlę, kas nedirba mielas vaike, tam ir duonos duot nereikia. Pagarba Dulkiui. Buvau mamą nuvežęs su greitąją į ligoninę dabar ir prieš 8 metus. Skirtumas kaip diena ir naktis. Ligoninėje pasijutau kaip kokioje gamykloje, ligoniai ir gydytojai juda kaip konvejeris. Nebėra dykai slampinėjančių.

kaunietis

kaunietis portretas
Tai dabar dar ir ministerijai reikes atpjauti dali pinigu. Pamate Dulkys kad galima gerai pasipelnyti
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių