- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Savaitgaliais ištuštėja parduotuvių vitrinos – žmonės šluote šluoja įvairius produktus grilinimui. Kepsninėje paruošti produktai patinka ir suaugusiesiems, ir vaikams, tačiau medikai įspėja, kad sveikatai jie nėra patys naudingiausi. Kaip mėgautis kepsninių sezonu ir nepakenkti nei sau, nei savo vaikams LNK reportaže pasakoja vaikų gastroenterologas Vaidotas Urbonas.
– Tai ar maistą iš kepsninės saugu dėti vaikams į lėkštę?
– Manau, kad tikrai ne. Reikėtų pradėti nuo to, kad pats grilinimas ir kepimas nėra sveikas ir suaugusiems, o vaikai ir nėščiosios yra dar jautresni toms medžiagoms, kurios susidaro kepant. Tai medžiagos, dažniausiai siejamos su kancerogenais, t. y. vėžį sukeliančiomis medžiagomis. Jų gali būti ne tik kepamoje mėsoje, žuvyje, ar daržovėje, bet net ir ore. Dėl to ir buvimas šalia kepamo produkto vaikui nėra labai gerai.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Tai kaip tuomet išgyventi kepsninių sezoną? Ar reikėtų visiškai atsisakyti kepto maisto, ar yra alternatyvų?
– Na, geriausia alternatyva – nekepti. Aišku, kartais kepti galima, nes kancerogeninės medžiagos nesukelia vėžio iškart, tačiau viskas po truputį kaupiasi mūsų organizme. Tie teršalai, kurie patenka į mūsų organizmą, yra nukenksminami, bet nukenksminimo – antioksidacinė – sistema vėlgi turi ribas. Jei mes vienu metu suvalgome daug kepto maisto arba jį valgome labai dažnai, tai natūralu, kad sistema nebegali susidoroti su tomis medžiagomis.
Toksiškos medžiagos, patenkančios į orą kepimo metu, yra kone tokios pat kenksmingos kaip rūkant cigaretę.
– Tai kalbėti apie sveikesnį marinavimą, ar pasirinkimą – mėsa ar dešrelės – nebeverta? Vis vien galutinis rezultatas yra nerekomenduojamas?
– Ne, yra tam tikros rekomendacijos kepimui. Visų pirma, jei kepame – kepkime ant kiek įmanoma mažesnės ugnies. Niekada nekepkime ant tiesioginės liepsnos. Būtent tiesioginėje ugnyje riebalai varva ir varvėdami jie sukelia dūmus, kurie ir yra gana toksiškis. Dėl to taip pat yra rekomenduojama nekepti uždaroje kepsninėje, geriau – atviroje, todėl, kad taip tos medžiagos išsisklaido ir nepatenka į produktą. Svarbu, kad nėščiosios ar vaikai nebūtų šalia kepamo produkto. Toksiškos medžiagos, patenkančios į orą kepimo metu, yra kone tokios pat kenksmingos kaip rūkant cigaretę.
Dar vienas patarimas – jei naudojame mėsos produktą, tai patartina yra nuimti odelę, nupjaustyti kiek įmanoma daugiau riebalų, nes būtent riebalai varvėdami išskiria kancerogenines medžiagas.
Taip pat, ką ir paminėjote, – marinavimas ar kitas paruošimo būdas, kad mėsa būtų minkštesnė. Kai mėsa yra minkštesnė, nereikia jos taip ilgai kepti. Dėl šios priežasties taip pat patariama kepti mažais gabaliukais.
Ir dar, jeigu produktas iškepė, bet apanglėjo, būtina apanglėjusias dalis nupjauti ir jų nevalgyti, nes ten yra didžiausia kancerogeninių medžiagų koncentracija. Taigi tų patarimų tikrai yra.
– Tai ar geriau gryna mėsa, ar dešrelės?
– Dešrelės gali būti puikus pakaitalas, nes jos greitai pasišildo, bet ar jos labai vertingos, abejotina. Natūralu, kad mėsa yra vertingesnis produktas. Grynas produktas visada yra geriau nei subproduktas. Vėlgi, pasikartosiu, kad jei suvalgysite šių produktų vieną ar kelis kartus – nieko baisaus, tačiau jei tas maistas yra valgomas dažnai – tai jau problema.
Kita alternatyva – į iškylą pasiimti virtų patiekalų, kiaušinių. Taip pat galima pasiimti ir konservuotų žirnelių ar kukurūzų, nekalbant jau apie šviežias daržoves ar vaisius – jie turėtų būti pirmoje vietoje.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Lietuva svarsto įsigyti vakcinų nuo dar vieno viruso6
Lietuva sprendžia, ar įsigyti vakciną nuo respiracinio sincitinio viruso. ...
-
Naujausias tyrimas verčia aiktelėti: populiarūs vitaminai gali paskatinti vėžį?20
Švedų tyrėjai teigia, kad vitaminas C ir E, gali paskatinti vėžinių ląstelių plitimą, praneša LNK. ...
-
COVID-19 statistika: 43 nauji atvejai, mirčių nefiksuota
Praėjusią parą nustatyti 43 nauji COVID-19 atvejis, mirčių nuo šios ligos nefiksuota, rodo sekmadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
SAM sandėlyje beliko 209 tūkst. vakcinų nuo COVID-19: milijonai jų išpilta, padovanota29
Ekstremalių sveikatai situacijų centro (ESSC) sandėlyje beliko 209 tūkst. senųjų vakcinų nuo koronaviruso dozių, BNS nurodė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). ...
-
Rožiniame teniso ir padelio turnyre Kaune – svarbi žinia moterims: ragina nedelsti
Spalis – krūties vėžio sąmoningumo mėnuo. Vienintelis Lietuvoje Kauno moterų mėgėjų teniso klubas „Tennis Ladies“ spalį pasitinka tradicija tampančiu teniso ir padelio turnyru „Play Pink“, skirtu skleisti žinią apie k...
-
COVID-19 statistika: 261 naujas atvejis, mirčių nefiksuota1
Praėjusią parą nustatyti 261 naujas COVID-19 atvejis, mirčių nuo šios ligos nefiksuota, rodo penktadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Iki metų pabaigos planuojama įkurti tris naujas GPM pastotes2
Iki metų pabaigos Lietuvoje planuojama įkurti tris naujas Greitosios medicinos pagalbos (GPM) pastotes, penktadienį atidaroma viena jų Ariogaloje, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). ...
-
COVID-19 statistika: 278 nauji atvejai, mirčių nefiksuota3
Praėjusią parą nustatyti 278 nauji COVID-19 atvejai, mirčių išvengta, rodo penktadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Nuo ko mirštame dažniausiai?1
Širdies ir kraujagyslių ligos – dažniausia mirties priežastis Lietuvoje, praneša LNK. ...
-
COVID-19 statistika Lietuvoje: 272 nauji atvejai, mirė vienas žmogus6
Praėjusią parą nustatyti 272 nauji COVID-19 atvejai, nuo šios ligos mirė vienas žmogus, rodo ketvirtadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...