Kepsnių sezonas: specialistai turi blogų žinių

  • Teksto dydis:

Savaitgaliais ištuštėja parduotuvių vitrinos – žmonės šluote šluoja įvairius produktus grilinimui. Kepsninėje paruošti produktai patinka ir suaugusiesiems, ir vaikams, tačiau medikai įspėja, kad sveikatai jie nėra patys naudingiausi. Kaip mėgautis kepsninių sezonu ir nepakenkti nei sau, nei savo vaikams LNK reportaže pasakoja vaikų gastroenterologas Vaidotas Urbonas.

– Tai ar maistą iš kepsninės saugu dėti vaikams į lėkštę?

– Manau, kad tikrai ne. Reikėtų pradėti nuo to, kad pats grilinimas ir kepimas nėra sveikas ir suaugusiems, o vaikai ir nėščiosios yra dar jautresni toms medžiagoms, kurios susidaro kepant. Tai medžiagos, dažniausiai siejamos su kancerogenais, t. y. vėžį sukeliančiomis medžiagomis. Jų gali būti ne tik kepamoje mėsoje, žuvyje, ar daržovėje, bet net ir ore. Dėl to ir buvimas šalia kepamo produkto vaikui nėra labai gerai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Tai kaip tuomet išgyventi kepsninių sezoną? Ar reikėtų visiškai atsisakyti kepto maisto, ar yra alternatyvų?

– Na, geriausia alternatyva – nekepti. Aišku, kartais kepti galima, nes kancerogeninės medžiagos nesukelia vėžio iškart, tačiau viskas po truputį kaupiasi mūsų organizme. Tie teršalai, kurie patenka į mūsų organizmą, yra nukenksminami, bet nukenksminimo – antioksidacinė – sistema vėlgi turi ribas. Jei mes vienu metu suvalgome daug kepto maisto arba jį valgome labai dažnai, tai natūralu, kad sistema nebegali susidoroti su tomis medžiagomis.

Toksiškos medžiagos, patenkančios į orą kepimo metu, yra kone tokios pat kenksmingos kaip rūkant cigaretę.

– Tai kalbėti apie sveikesnį marinavimą, ar pasirinkimą – mėsa ar dešrelės – nebeverta? Vis vien galutinis rezultatas yra nerekomenduojamas?

– Ne, yra tam tikros rekomendacijos kepimui. Visų pirma, jei kepame – kepkime ant kiek įmanoma mažesnės ugnies. Niekada nekepkime ant tiesioginės liepsnos. Būtent tiesioginėje ugnyje riebalai varva ir varvėdami jie sukelia dūmus, kurie ir yra gana toksiškis. Dėl to taip pat yra rekomenduojama nekepti uždaroje kepsninėje, geriau – atviroje, todėl, kad taip tos medžiagos išsisklaido ir nepatenka į produktą. Svarbu, kad nėščiosios ar vaikai nebūtų šalia kepamo produkto. Toksiškos medžiagos, patenkančios į orą kepimo metu, yra kone tokios pat kenksmingos kaip rūkant cigaretę.

Dar vienas patarimas – jei naudojame mėsos produktą, tai patartina yra nuimti odelę, nupjaustyti kiek įmanoma daugiau riebalų, nes būtent riebalai varvėdami išskiria kancerogenines medžiagas.

Taip pat, ką ir paminėjote, – marinavimas ar kitas paruošimo būdas, kad mėsa būtų minkštesnė. Kai mėsa yra minkštesnė, nereikia jos taip ilgai kepti. Dėl šios priežasties taip pat patariama kepti mažais gabaliukais.

Ir dar, jeigu produktas iškepė, bet apanglėjo, būtina apanglėjusias dalis nupjauti ir jų nevalgyti, nes ten yra didžiausia kancerogeninių medžiagų koncentracija. Taigi tų patarimų tikrai yra.

– Tai ar geriau gryna mėsa, ar dešrelės?

– Dešrelės gali būti puikus pakaitalas, nes jos greitai pasišildo, bet ar jos labai vertingos, abejotina. Natūralu, kad mėsa yra vertingesnis produktas. Grynas produktas visada yra geriau nei subproduktas. Vėlgi, pasikartosiu, kad jei suvalgysite šių produktų vieną ar kelis kartus – nieko baisaus, tačiau jei tas maistas yra valgomas dažnai – tai jau problema.

Kita alternatyva – į iškylą pasiimti virtų patiekalų, kiaušinių. Taip pat galima pasiimti ir konservuotų žirnelių ar kukurūzų, nekalbant jau apie šviežias daržoves ar vaisius – jie turėtų būti pirmoje vietoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Buvies Lietuvis

Buvies Lietuvis  portretas
Cia ka ir vapie ka.Koks idijotas sita nesamone uzvirino.Jam sugalva negaerai ar ka vartojo nelegaliaus.Cia kas Lietuva Bananu salis kur viskas draudzima.Cia kviepe piletiniu karu...Pradedan nuo Banku iki Maisto ir t.t...

Aha

Aha portretas
Rado ką pakalbint

Suviliotas

Suviliotas portretas
"I iskyla pasiimti virtu kiausiniu".... Realy?? Kam tada tokia iskyla?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių