Keturmečio žingsnius pančioja stuburo liga

Į pa­sau­lį No­jus atė­jo leng­vai ir vi­sų lau­kia­mas. Ta­čiau jam te­ko re­tas iš­ban­dy­mas - įgim­ta stu­bu­ro li­ga, me­di­kų va­di­na­ma spi­na bi­fi­da.

Rug­sė­jį pen­ke­rių su­lauk­sian­tis klai­pė­die­tis No­jus Žem­gu­lis dėl stu­bu­ro pa­to­lo­gi­jos ne­vaikš­to. Kvė­puo­ti ber­niu­kui nuo gi­mi­mo pa­de­da tra­cheos­to­mi­nis vamz­de­lis. To­kių li­gų at­ve­jus Lie­tu­vos me­di­kai skai­čiuo­ja ant vie­nos ran­kos pirš­tų. Klai­pė­do­je ber­niu­kas vie­nin­te­lis toks li­go­nis, to­dėl grį­žu­sį iš Kau­no me­di­ci­nos uni­ver­si­te­to kli­ni­kų jį glo­bo­ti ry­žo­si ne vi­si me­di­kai.

Il­gas ope­ra­ci­jų są­ra­šas

Lauk­da­ma­si ant­ro­jo sū­naus Ra­sa Žem­gu­lie­nė jau­tė­si pui­kiai: my­li­mas vy­ras, sū­nus, mėgs­ta­mas dar­bas. At­ro­dė, kad šei­mos lau­kia tik švie­sus gy­ve­ni­mas. Ne­ri­mo ne­kė­lė ir tai, kad iki gim­dy­mo bu­vo ke­tu­ris kar­tus at­lik­ti vai­siaus ty­ri­mai ult­ra­gar­su. Apie lai­ku ne­pas­te­bė­tą kū­di­kio stu­bu­ro pa­to­lo­gi­ją mo­ti­nai gy­dy­to­jai už­si­mi­nė kur kas vė­liau.

No­jaus gi­mi­mas vis­ką ap­ver­tė aukš­tyn ko­jo­mis. Gi­męs nor­ma­laus svo­rio ir ūgio ber­niu­kas sun­kiai kvė­pa­vo. Ka­dan­gi kū­di­kis gi­mė su at­vi­ru stu­bu­ru, į stu­bu­ro sme­ge­nų van­de­nis pa­te­ko bak­te­ri­jų, tarp jų - ir auk­si­nis sta­fi­lo­ko­kas.

Jau pir­mą­ją gy­ve­ni­mo die­ną ber­niu­kas pa­ty­rė stu­bu­ro plas­ti­kos ope­ra­ci­ją. Dar po ke­lių pa­rų už­klu­po hid­ro­ce­fa­li­ja - pa­brin­ko gal­vos sme­ge­nys. To­dėl bu­vo at­lik­tos trys su­dė­tin­gos gal­vos ope­ra­ci­jos.

Ma­ža­jam klai­pė­die­čiui te­ko iš­kęs­ti sep­ty­nias ope­ra­ci­jas ir at­lai­ky­ti pen­kio­li­ka nar­ko­zių. Kar­tais me­di­kai ne­ga­lė­da­vo ras­ti ma­žy­lio ve­nos, tad po ne­sėk­min­gų ban­dy­mų ope­ra­ci­ją tek­da­vo ati­dė­ti ki­tai die­nai.

Kal­ta pe­da­go­go pro­fe­si­ja?

Pir­mus ke­tu­ris mė­ne­sius Ra­sa su ma­žuo­ju No­ju­mi  pra­lei­do Kau­no kli­ni­ko­se - Kū­di­kių pa­to­lo­gi­jos ir Rea­ni­ma­ci­jos sky­riuo­se, į pa­sta­rą­jį pa­tek­da­vo ma­žy­liui pra­dė­jus dus­ti.
R.Žem­gu­lie­nė at­vi­ra: pir­mus še­šis mė­ne­sius su sū­naus diag­no­ze bu­vo la­bai sun­ku su­si­tai­ky­ti. Vė­liau se­kė nei­gi­mo reak­ci­ja. Dar po kiek lai­ko jau­na mo­te­ris įti­kė­jo, kad vis­ką ga­li­ma pa­keis­ti: No­jus vaikš­čios, kal­bės... Da­bar op­ti­miz­mo ma­žiau. Ji su­pran­ta, kad taip tik sa­ve ap­gau­di­nė­jo.

Ko­kios li­gos prie­žas­tys? Me­di­ci­nos li­te­ra­tū­ro­je ji ­ra­do, kad į li­gą per­duo­ti ga­lin­čių ri­zi­kos gru­pę pa­ten­ka me­di­kai ir pe­da­go­gai. Ra­sa pen­kio­li­ka me­tų dir­ba pe­da­go­gės dar­bą.
Ki­tą ga­li­mą li­gos prie­žas­tį nu­ro­dė vo­kie­čių me­di­kai, į ku­riuos klai­pė­die­čiai krei­pė­si ti­kė­da­mie­si pa­gal­bos. Vo­kie­čių ma­ny­mu, bū­si­mam kū­di­kiui ga­lė­jo pa­kenk­ti bak­te­ri­ja, pa­te­ku­si į vai­siaus van­de­nis per tris pir­muo­sius nėš­tu­mo mė­ne­sius.

Spe­cia­lis­tams trū­ko pa­tir­ties

Me­di­kams bu­vo sun­ku įver­tin­ti No­jaus svei­ka­tos būk­lę, nes to­kių pa­cien­tų iki tol jiems ne­bu­vo pa­si­tai­kę. Gy­dy­to­jai ne­slė­pė, kad taip sun­kiai ser­gan­tys vai­kai neiš­gy­ve­na. Iš­ly­dė­da­mi na­mo Kau­no gy­dy­to­jai per­spė­jo, kad No­jui net men­kiau­sia slo­ga ar per­ša­li­mas ga­li bū­ti mir­ti­ni.

Bu­vo sun­ku ir dėl to, kad nie­kas ne­ga­lė­jo pa­tar­ti, kaip to­kį vai­ką pri­žiū­rė­ti, au­gin­ti. Tad kol Ra­sa su sū­nu­mi gu­lė­jo li­go­ni­nė­je, vy­ras nar­šė po in­ter­ne­tą ieš­ko­da­mas in­for­ma­ci­jos.

Pa­gal­bos Žem­gu­lių šei­ma su­lau­kė Vo­kie­ti­jo­je. Nors lie­tu­vių gy­dy­to­jai nu­ro­dė kvė­puo­ti pa­de­dan­čio vamz­de­lio ne­trauk­ti, pa­si­ro­dė, kad jį kaip tik rei­kia kas sa­vai­tę iš­trauk­ti ir iš­va­ly­ti. Vai­ko plau­čiai kaip dul­kių siurb­lys - pri­trau­kia vi­so­kių ne­šva­ru­mų.

Me­di­kai pa­lai­ko ko­le­ge

Daug me­di­ci­nos ter­mi­nų ži­nan­ti Ra­sa daž­nai su­lau­kia me­di­kų klau­si­mo, ar ji ne gy­dy­to­ja. „Ne, aš tik vai­ko ma­ma", - at­si­dūs­ta ji pri­si­min­da­ma, kaip pa­tiems te­ko ieš­ko­ti in­for­ma­ci­jos apie li­go­to sū­naus prie­žiū­rą. Da­bar sa­vo ži­nio­mis ji da­li­ja­si su pa­na­šaus li­ki­mo vai­kų tė­vais.

Nė vie­nas spe­cia­lis­tas ne­si­ry­žo im­tis ber­niu­ko gy­dy­ti. R.Žem­gu­lie­nė džiau­gė­si, kad grį­žus į Klai­pė­dą at­si­ra­do at­sa­ko­my­bės ne­pa­bū­gu­sių me­di­kų, ku­rie ėmė­si su­dė­tin­gos ber­niu­ko svei­ka­tos prie­žiū­ros. Ber­niu­ko ma­ma ge­ru žo­džiu mi­nė­jo šei­mos gy­dy­to­ją Je­le­ną Zlo­bi­ną, ji No­jaus svei­ka­ta rū­pi­na­si nuo pir­mų­jų vai­ko gy­ve­ni­mo die­nų.

Klau­so­si del­fi­nų dai­nų

Šei­ma, be tra­di­ci­nių gy­dy­mo bū­dų, iš­ban­dė vi­sas Lie­tu­vo­je siū­lo­mas te­ra­pi­jas. Vie­na to­kių - del­fi­nų te­ra­pi­ja - No­jui ypač pa­ti­ko. Nors bai­min­ta­si, kad van­duo ga­li pa­tek­ti į kvė­puo­ti skir­tą vamz­de­lį, tė­vai ry­žo­si bran­giems kursams.

Ber­niu­kas lai­ką su del­fi­nais lei­do bū­da­mas ant plat­for­mos prie ba­sei­no. Kad vai­kas ga­lė­tų ge­riau bend­rau­ti su del­fi­nais, bu­vo nau­do­ja­mi ka­muo­liai ir žie­dai. Jis iki šiol su ma­lo­nu­mu klau­so­si šių žin­duo­lių sklei­džia­mų gar­sų įra­šų. Ra­sa pa­ste­bė­jo, kad del­fi­nų te­ra­pi­ja pa­dė­jo la­vin­ti No­jaus kal­bą, ly­tė­ji­mo įgū­džius. Kiek­vie­ną sa­vait­ga­lį šei­ma va­žiuo­ja į Pa­lan­gą, ten ke­tur­me­tis jo­di­nė­ja po­niu. Šie ju­de­siai la­vi­na pu­siaus­vy­rą, pa­de­da iš­lai­ky­ti ver­ti­ka­lią pa­dė­tį.

Nors vo­kie­čių me­di­kai pro­gno­za­vo, kad ma­ža­sis klai­pė­die­tis ne­kal­bės, No­jus jau ga­li pa­sa­ky­ti ke­le­tą žo­džių. Tad neat­si­tik­ti­nai ki­ne­zi­te­ra­peu­tė ber­niu­ką va­di­na kiek­vie­nos die­nos did­vy­riu. No­jus lan­ko lop­še­lį-dar­že­lį „Sa­ka­lė­lis", ku­ria­me dir­ba vi­sa spe­cia­lis­tų ko­man­da.

Užk­re­čia ge­ra nuo­tai­ka

Žem­gu­lių šei­ma da­bar džiau­gia­si sū­naus dė­ka pa­ty­ru­si švie­sių iš­gy­ve­ni­mų. Bal­ta­pū­kis ber­niu­kas net ir ne­vaikš­čio­da­mas su­ge­ba su­bur­ti šei­mą, ge­ra nuo­tai­ka už­krės­ti ap­lin­ki­nius.

No­jus ge­ba pra­džiu­gin­ti, su­teik­ti ge­ros ener­gi­jos. Su tė­vais jis ke­liau­ja, lan­ko­si vai­kiš­kuo­se spek­tak­liuo­se, kon­cer­tuo­se.

Mud­vie­jų su ma­ma po­kal­by­je ber­niu­kas taip pat ak­ty­viai da­ly­va­vo - gu­ga­vo ir vis šūk­te­lė­da­vo ša­lia sė­din­čią ma­mą. Jai kal­bant te­le­fo­nu mo­sa­vo ran­ko­mis ro­dy­da­mas, kad taip pat no­ri pa­sa­ky­ti ke­le­tą žo­džių.

Gal­vo­ja apie pa­gal­bą ki­tiems

Ka­dan­gi su­si­dur­ti su to­kia li­ga ser­gan­čiais vai­kais me­di­kams iki šiol ne­bu­vo te­kę, tė­vams pa­tiems ten­ka sa­vo lė­šo­mis įsi­gy­ti įvai­rių me­di­ci­nos prie­mo­nių - to­kių iš­lai­dų li­go­nių ka­sos ne­kom­pen­suo­ja. Ra­sa džiau­gia­si, kad jų šei­ma ga­li sau tai leis­ti, ta­čiau vi­sa­da pa­gal­vo­ja apie tas neį­ga­lių vai­kų šei­mas, ku­rioms neį­kan­da­mi net bū­ti­niau­si reik­me­nys. Ak­ty­vią mo­te­rį sū­naus li­ga pa­ska­ti­no do­mė­tis ir ki­tų neį­ga­lių­jų li­ki­mais.

Pa­ma­čiu­si, kaip sun­ku ras­ti, kur neį­ga­lius vai­kus gy­dy­ti ir la­vi­nti, R.Žem­gu­lie­nė sva­jo­ja uos­ta­mies­ty­je įsteig­ti svei­ka­tos ir ug­dy­mo cent­rą, ku­ria­me ma­žy­liai bū­tų ug­do­mi ne tik tra­di­ci­nė­mis prie­mo­nė­mis, bet ir dai­lės, mu­zi­kos, jo­ji­mo, van­dens te­ra­pi­ja. Dau­ge­lis tė­vų, ku­rių vai­kai tu­ri spe­cia­lių­jų po­rei­kių, no­rė­tų, kad bū­tų įkur­tas šiuo­lai­ki­nis ne­for­ma­laus ug­dy­mo, mo­ky­mo ir kon­sul­ta­ci­jų cent­ras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

raskila

raskila portretas
musu visuomene uzsimerkusi,sekmes ponia rasa,pas mus neigalus zmones kazkur paslepti,bandoma isivaizduoti kad pas mus tokios problemos nera,o ligoniu kasos is viso neaisku kokia funkcija atlieka,-geda!

Saulius1

Saulius1 portretas
O kaip ten su natūralia atranka? Užuojauta.

jurgita

jurgita portretas
sauliau1 labai lengva kalbėti apie natūralią atranka, kažin ką kalbėtum pats augindamas tokį vaikelį... Žinia, jis būtų toks pats brangus kaip ir sveikas kūdikis. Stiprybės Rasa, ir vis prisimink, kad tik šio mažiaus dėka pasaulį matai kitokiomis spalvomis, kurių dauguma niekada nepastebės
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių