Kiek kasdien reikėtų suvalgyti skaidulų turinčio maisto?

  • Teksto dydis:

Dvidešimt penki gramai – tiek skaidulų kasdien turėtume suvalgyti kiekvienas, jei norime būti sveiki, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas. Skaidulos sumažina hemarojaus riziką, taip pat inkstų ir tulžies akmenų atsiradimo riziką. Vartojant skaidulų turintį maistą yra mažesnė insulto, infarkto bei diabeto tikimybė.

„Šiandien kalbėsime apie maistą, kurį drąsiai galima vadinti stebuklingu. Tai – skaidulų turintis maistas. Esame įsitikinę, kad po šios laidos jūs nė vienos dienos neapsieisite be daržovių, vaisių ir kitų skaidulinių produktų“, – neabejoja A. Unikauskas.

Daug skaidulų turinčio sveiko maisto valgymas gali pagerinti žarnyno mikrofloros įvairovę. Kuo daugiau ir kuo įvairesnių gerųjų bakterijų turime žarnyne, tuo esame sveikesni.

„Dauguma neperdirbto maisto, ypač vaisiai ir daržovės, turi ir tirpių, ir netirpių skaidulų. Tirpios skaidulos, kurių randama, pavyzdžiui, briuseliniuose kopūstuose, šilauogėse ir linų sėmenyse, pritraukia vandenį ir padeda šiam maistui ištirpti, tapti gelinės struktūros. Tai padeda sulėtinti virškinimą, o to reikia tam, kad ilgiau jaustumėtės „pilni“, – pasakoja A. Unikauskas.

Netirpios skaidulos, kurių randama, pavyzdžiui, tamsiai žaliose lapinėse daržovėse, taip pat javuose, morkose, padeda maistui virškinimo traktu judėti greičiau, sveikai pasišalinti.

Skaidulos teikia didelę naudą organizmui. Sumažina hemarojaus riziką, taip pat inkstų ir tulžies akmenų atsiradimo riziką, vartojant skaidulų turintį maistą mažesnė insulto, infarkto bei diabeto tikimybė.

Taip pat pagerėja odos būklė, nes iš organizmo pašalinami toksinai. Sumažėja aknės, bėrimų ir kitų odos problemų. Pakankamas skaidulų vartojimas padeda išvengti žarnyno vėžinių ligų ir palengvina jomis sergančiųjų būklę. Padeda lengviau kovoti su uždegimus sukeliančiomis žarnyno ligomis. Švelnina alergines ligas, pavyzdžiui, astmą ir egzemą.

Daugiau apie skaidulų naudą organizmui – vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių