Kinijoje koronaviruso infekcija persirgę pacientai prašomi aukoti kraujo serumui

  • Teksto dydis:

Kinijos sveikatos apsaugos pareigūnai pirmadienį paragino pacientus, persirgusius koronaviruso infekcija, aukoti kraujo, kad iš jo išgauta plazmą būtų galima panaudoti kaip serumą, skirtą gydyti kritiškai susirgusius.

Farmacijos įmonės ir mokslininkai skuba kurti vakciną nuo epidemijos, Kinijoje jau nusinešusią 1 770 žmonių gyvybių. Šalyje naujuoju koronavirusu nuo protrūkio pradžios pernai gruodį užsikrėtė daugiau kaip 70,5 tūkst. žmonių.

Viruso COVID-19 sukeliamu plaučių uždegimu persirgusių žmonių kraujo plazmoje esama antikūnų, galinčių padėti kritiškai sergančių pacientų organizmams kovoti su liga, pirmadienį per spaudos konferenciją sakė vienas Kinijos nacionalinės sveikatos apsaugos komisijos (NSAK) pareigūnė.

„Norėčiau paraginti visus išgydytus pacientus paaukoti plazmos, kad jie galėtų suteikti vilties kritiškai sergantiems pacientams“, – sakė NSAK Medicinos administravimo departamento vadovė Guo Yanhong (Guo Janhong).

Uhano miesto, tapusio šio protrūkio pirminiu židiniu, ligoninėje praeitą savaitę vienuolikai pacientų buvo sulašinta persirgusių pacientų plazmos, sakė Mokslo ir technologijų ministerijos Biologijos centro pareigūnė Sun Yanrong (Sun Janžong).

„Vienas pacientas [iš šios grupės] jau išrašytas; dar vienas jau gali atsikelti iš lovos ir vaikščioti, o visų kitų būklė irgi gerėja“, – pažymėjo ji.

Kinijos valstybinė medicinos produktų gamintoja irgi paskelbė apie sėkmingus rezultatus, atlikus bandymus Uhano 1-ojoje liaudies ligoninėje.

Įmonės „China National Biotec Group Co.“ savo žinutėje socialiniame tinkle „WeChat“ paskelbė, kad sunkiai sergančių pacientų būklė po plazmos infuzijų „per parą pagerėjo“.

„Klinikinės studijos parodė, kad [pasveikusių pacientų] plazmos infuzijos yra saugios ir veiksmingos“, – pridūrė Sun Yanrong.

Kraujo donorams bus atliekami tyrimai, siekiant įsitikinti, kad jų organizme viruso nebėra, sakė Pekino universiteto 1-osios ligoninės vadovas Wang Guiqiangas (Vang Guičiangas).

„Imama tik plazma, o ne visas kraujas, – aiškino jis. – Kiti kraujo komponentai, įskaitant raudonuosius kūnelius ir trombocitus, bus vėl sulašinti donorams.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių