Klausiate – atsakome. Kaip namų sąlygomis sunokinti avokadą?

Kad ir kaip keistai atrodytų, bet avokadas yra vaisius arba uoga, pastebi gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė. Be to, priduria ji, šį produktą sudaro vien riebalai, bet jų nereikėtų bijoti – valgydami avokadą, praturtinsime mitybą ir sumažinsime širdies ligų riziką.

„Nusipirkau parduotuvėje avokadų, tačiau jie kieti. Nežinau, ar juos galima sunokinti namų sąlygomis, o galbūt belieka išmesti?“ – svarsto Janina iš Mažeikių.

Nusipirkus dar neprinokusių avokadų, juos reikia prinokinti. Geriausia – suvynioti į popierių ir laikyti kambario temperatūroje tol, kol suminkštės. Tada reikėtų nestipriai spustelti pirštu, jei avokade atsiranda įdubimas – jį jau galima valgyti.

Nors avokadų sudėtyje daug riebalų, jie labai naudingi sveikatai, tikina gydytoja dietologė K. Jasmontienė.

„Avokadas (kad ir kaip keistai atrodytų) yra vaisius arba uoga, tačiau savo sudėtimi skiriasi nuo kitų vaisių ir uogų, nes jame vyrauja vien riebalai – mononesočiosios riebiosios rūgštys. Panašios sudėties yra ir alyvuogių aliejus. Būtent dėl šių riebalų avokadas yra labai vertinamas“, – pasakoja specialistė.

Pasak dietologės, avokade esantys gerieji riebalai mažina tikimybę susirgti tam tikromis ligomis: „Gerieji riebalai mažina širdies kraujagyslių ligų riziką. Avokaduose nėra daug angliavandenių, o tie, kurie vyrauja, yra skaidulos. Dėl šios priežasties avokadas yra tinkamas sergantiems cukriniu diabetu ir tiems, kurie nori numesti svorio ar sumažinti cukraus kiekį kraujyje.“

Gydytoja K. Jasmontienė pažymi, kad šis produktas išties kaloringas – vidutinio dydžio avokade yra maždaug 200 kalorijų.

„Avokade gausu vitaminų, mineralinių medžiagų, o riebaluose tirpūs vitaminai labai gerai įsisavinami. Šiame vaisiuje nemažai antioksidantų. Avokadas – kaloringas, tačiau suteikia sotumą. Kasdien suvalgę pusę avokado praturtinsime savo mitybą, tapsime sveikesni“, – sako specialistė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

'naudingas atsakymas'

'naudingas atsakymas' portretas
Straipsnio antraštė apie avokadų nokinimą ,skaitant,randi 'solidžią informaciją' - suvynioti i popieri,o toliau 99 % REKLAMOS apie avokadų privalumus ir naudą sveikaiai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių