Kodėl vis dar turime sukioti laikrodžius?

  • Teksto dydis:

Pernai pavasarį turėjo būti paskutinis kartas, kada persukame laikrodžių rodykles. Tačiau ir pernai, ir šiais metais laikrodžius vis dar sukame. Kaip ir šį sekmadienį – valanda atgal. Gyvensime žiemos laiku, į vasaros grįšime jau kovą.

Viskas baigtųsi, jei vieningą sprendimą priimtų Europos šalių vyriausybės. Šioms susėsti prie laiko klausimo dabar nepalankus metas, yra svarbesnių reikalų. Tad nieko kito nebelieka, kaip derintis prie laikrodžių sukiojimų. O tam, pasirodo, reikia dar ir treniruotis, kad organizmas mažiau patirtų streso. Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje vadovo pavaduotoja Agne Kazlauskaite.

– Praėjęs pavasaris turėjo būti paskutinis, kuomet turėjome sukti laikrodžius. Kas atsitiko?

– EK pasiūlymą nesukioti laikrodžių pasiūlė 2018 metų rugsėjį. Tai mes padarėme atsižvelgdami į visos ES piliečių apklausą. Joje dalyvavo rekordinis respondentų skaičius ir beveik 5 mln. dalyvių sakė, kad pritartų minčiai, jog nustotume sukioti laikrodžius. Tam, kad šis pasiūlymas įsigaliotų, jam turėtų pritarti Europos parlamentas ir ES taryba, kitaip tariant – ES šalių vyriausybės. Europos parlamentas savo sutikimą, pritarimą pateikė 2019 metų kovo mėnesį, tuo tarpu ES šalių vyriausybės šiuo klausimu bendros pozicijos dar nėra suradusios, todėl laikrodžių sukiojimas vyksta ir toliau.

– Ar dar yra vilties, kad ES šalių vyriausybės prie šio klausimo grįš ir priims bendrą sprendimą?

– Sunku pasakyti, ką nutars vyriausybės ir kaip greitai prie šio klausimo grįš. Geriausia būtų klausti ES šalių ministrų, kurie dalyvauja tarybos posėdžiuose.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

LNK reportaže pat buvo kalbamasi su farmacininke Migle Kazakevičiene.

– Kaip pasisukus laikrodžio rodyklėms jaustis komfortabiliau?

– Reikėtų iš anksto pradėti ruoštis. Pirmiausia, būtų galima eiti šiek tiek anksčiau miegoti, pavyzdžiui, kiekvieną dieną po 10–15 minučių. Taip pat prieš einant miegoti rekomenduotina nesinaudoti elektroniniais įrenginiais: telefonais, televizoriais, nurimti, negerti tonizuojančių gėrimų, intensyviai nesportuoti, prigesinti šviesas, palaikyti rutinas. Skaityti yra labai gerai, nes skaitymas migdo, tačiau nereikėtų skaityti ryškioje šviesoje. Šviesa skaido miego hormoną melatoniną, kuris mūsų miegui yra labai reikalingas.

– Ar padėtų papildai su melatoninu?

– Taip, papildomai galima vartotina melatoniną tiems žmonėms, kuriems yra sunku užmigti. Pusvalandį ar valandą prieš miegą galima išgerti tabletę, kapsulę arba purškiamos formos, kurios greičiau suveikia. Tokiu atveju tinka ne tik melatoninas. Tinka taip pat ir įvairios raminančios žolelės: valerijonas, melisa, apyniai, pasiflora.

– Kiek laiko trunka organizmo prisitaikymas prie naujojo režimo?

– Įprastai trunka iki savaitės. Tiems žmonėms, kurie yra jautresni, gali trukti ir iki trijų savaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sveikata

Sveikata portretas
Žmogaus organizmas turi gyventi pagal gamtos , o ne pagal briuselio kopūstų dėsnius.

Pasėkmė

Pasėkmė portretas
Taupysime el. energiją, gatvėse bus dar tamsiau, savižudžių kraštas vėl bus aprūpintas tamsa, depresijomis ir vagystėmis.

Išmintingoji

Išmintingoji portretas
Siūlau pasukti ne atgal valandą,o dar prie vadinamo "vasaros" laiko "pridėti " valandąt.y. pasukti į priekį.Tuomet išėję iš darbo nepateksite vėl į tamsą,kurioje ėjote į darbą.Pamatysite,kad turite daugiau laiko "sau".Ir diena atrodys ilgesnė ir būsite energingesni.Nes taip žmogų veikia šviesa.Prisiminkite vasarą.Nuveikiame daug daugiau,norisi visko labiau ir esame laimingesni.O dabartiniu laiku gyvename kaip kurmiai,o dar šis "žiemos" laikas -visiška nesąmonė,krachas,padaugės kivirčų šeimose ,girtuokliai dauginsis geometrine progresija,depresija apniks visą tautą,nekalbant apie ryškiai išaugsiantį savižudžių skaičių.Persukite laikrodžių rodykles ir užgesinkite visas elektros lemputes,mieli tautiečiai.Kito pasirinkimo jūs neturite,nes esate bevaliai,buki avinai.
VISI KOMENTARAI 54

Galerijos

Daugiau straipsnių