Galingas mikroelementas
Magnis – savotiška mikroelementų superžvaigždė, nes jis dalyvauja daugiau kaip 300 įvairių cheminių reakcijų, vykstančių mūsų organizme.
„Magnis turi didelę reikšmę angliavandenių, riebalų ir baltymų apykaitai. Jis kontroliuoja mūsų nervinius impulsus, kaulinio audinio formavimąsi, raumenų atsipalaidavimą ir kraujotaką. Padėdamas reguliuoti kraujospūdį ir užtikrindamas gerą širdies raumens darbą jis yra nepakeičiamas visos mūsų kardiovaskulinės (širdies ir kraujagyslių) sveikatos elementas.
Magnis taip pat yra būtinas gerai smegenų veiklai, nes dalyvauja tokių biologiškai aktyvių medžiagų kaip serotoninas ir dopaminas sintezėje. Šios medžiagos turi didelę įtaką gebėjimui susikaupti, streso lygiui ir bendrai psichikos sveikatai. Įvairiapusė magnio nauda labai svarbi gerai žmogaus savijautai“, – yra sakęs šeimos gydytojas Tadas Daugėla.
Nebijokite perdozuoti
Trūkstant magnio žmonės gali jausti nuovargį, silpnumą, dažnesnius galvos skausmus, gali kamuoti nemiga, nerimas.
Kai trūksta šio mikroelemento, žmonės gali skųstis suprastėjusia atmintimi ir koncentracija, nervingumu. Dėl magnio stokos neretai gali kankinti mėšlungis, raumenų spazmai, sąnarių skausmai, padidėti kraujospūdis.
Sveikatos specialistai pabrėžia, kad visavertė mityba gali užtikrinti magnio poreikį organizmui, tačiau tai pavyksta toli gražu ne visiems. Jei vartojate daug perdirbto, greitojo maisto, ilgiau viduriavote, vartojote antibiotikų, jus kankino nuolatinė protinė ir fizinė įtampa, gali būti, kad dėl magnio trūkumo atsidūrėte didesnės rizikos zonoje.
Nereikia baimintis, kad magnio perdozuosite – jo perteklių organizmas pašalina su šlapimu.
Magnio poreikis skiriasi priklausomai nuo žmogaus amžiaus. Vaikams ir paaugliams reikia didesnio magnio kiekio, nes jų organizmas intensyviai auga ir vystosi. Magnis ypač svarbus kaulams ir dantims formuotis. Suaugusiesiems magnis taip pat svarbus, nes dalyvauja įvairiose biocheminėse reakcijose, reguliuoja kraujospūdį, palaiko širdies ritmą. Senyvo amžiaus žmonėms magnio gali trūkti dėl to, kad organizmas sunkiau įsisavina maistines medžiagas ir dėl kitų sveikatos problemų.
Pats organizmas nepasigamina
Pats organizmas magnio nepasigamina, todėl turi jo gauti su maistu.
Daugiausia magnio yra viso grūdo duonoje, kruopose, sėlenose, žirniuose, pupelėse, lęšiuose, špinatuose, brokoliuose, moliūgų ir sezamo sėklose, migdoluose, anakardžiuose. Daug magnio turi menkė ir tunas. Į kai kuriuos maisto produktus ir gėrimus, pavyzdžiui, pusryčių dribsnius, jogurtą, mineralinį ar mineralizuotą vandenį, gali būti papildomai įdėta magnio.
Šio mikroelemento atsargas galima papildyti sureguliavus mitybą, t. y. valgant daug magnio turinčių maisto produktų arba vartojant magnio papildus.
Jų pasirinkimas yra itin didelis, skiriasi juose esančių organinių magnio druskų kiekis ir šaltiniai. Laikoma, kad organizmas geriausiai įsisavina ir toleruoja papildomas organines magnio druskas, kai jos yra derinamos su įvairiomis aminorūgštimis.
Tokie maisto papildai puikiai įsisavinami ir beveik neturi šalutinio poveikio virškinimo traktui.
Prieš vartojant magnio papildus rekomenduojama pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistais, kad jie nustatytų tinkamiausią magnio papildų formą ir dozę.
Gydytojų paskirtą dienos magnio dozę patariama suvartoti per kelis kartus – taip šis mikroelementas bus geriau įsisavinamas.
Asociatyvios freepik.com nuotr.

Naujausi komentarai