Kokias komplikacijas gali lemti po cezario pjūvio likęs randas gimdoje?

  • Teksto dydis:

Po cezario pjūvio operacijos (CPO) ar kitų ginekologinių operacijų gimdoje lieka randas. Augant CPO skaičiui, randas gimdoje tampa vis aktualesne problema pacientei ir gydytojams specialistams. Per pastaruosius du dešimtmečius daugelyje pasaulio šalių CPO skaičius išaugo nuo 12 proc. iki 21 proc.

„Kauno klinikose CPO skaičius vis auga ir, praėjusių metų duomenimis, pasiekė 28,5 proc. Tad natūralu, kad daugėja pacienčių, turinčių randą gimdoje“, – teigia dr. Eglė Savukynė, Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytoja akušerė ginekologė.

– Kokiais tyrimais galima nustatyti, ar randas gerai sugijęs?

– Gimdos rando pobūdį galima įvertinti atliekant ultragarsinį tyrimą pro makštį. Šis tyrimas saugus ir lengvai prieinamas. Taip pat gali būti atliekama histeroskopija ar laparoskopija siekiant įvertinti ir galbūt gydyti susiformavusią nišą – ertmę, likusią rande po CPO, kurioje gali kauptis menstruacijų kraujas ir sukelti nepageidaujamų simptomų. Labai retai atliekami ir sudėtingesni – magnetinio rezonanso ar kompiuterinės tomografijos – tyrimai.

Nėštumo metu gimdos randą galima įvertinti jau ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu, t. y. 6–9 nėštumo savaitę. Tai ypač svarbu pacientėms, besiskundžiančioms kraujavimu ar pilvo apačios skausmu nuo pat nėštumo pradžios. 11–14 nėštumo savaitėmis ultragarsu galima nustatyti, ar randas formuoja nišą ir kurioje gimdos sienoje yra prisitvirtinusi placenta. Gimdos rando niša nėštumo metu nustatoma iki 80 proc. atvejų, tačiau komplikacijos atsiranda retai.

Eglė Savukynė./ KMUK nuotr. 

– Kokie veiksniai gali lemti gimdos rando nišos susiformavimą?

– Rando gijimą sunkina pakartotinė CPO ir kitos operacijos gimdoje, vyresnis moters amžius, rūkymas, daugkartiniai gimdymai, sąaugos mažajame dubenyje ir individualūs audinių gijimo veiksniai, gretutinės ligos, tokios kaip cukrinis diabetas. Manoma, kad rando nišai susiformuoti turi įtakos ir visos buvusios gimdos operacijos, gimdos susiuvimo technika, pjūvio vieta gimdoje CPO metu.

– Kokių komplikacijų gali sukelti randas gimdoje?

– Randas po CPO siejamas su komplikacijomis tiek ne nėštumo laikotarpiu, tiek nėščiosioms. Nustatyta, kad randas po CPO formuojasi bent tris mėnesius, visiškai sugyja per šešis. Net iki 30 proc. moterų, kurioms randas gimdoje formuoja nišą, patiria nereguliarių kraujavimų tarp mėnesinių, skausmingas mėnesines, lėtinį pilvo apačios skausmą, skausmingus lytinius santykius. 10 proc. tokių pacienčių patiria sunkumų pastojant pakartotinai, palyginti su gimdžiusiomis natūraliais takais.

Pirminė gimdos rando nišos prevencija – vengti pirmosios CPO, jei nėra medicininių indikacijų̨.

Pastojusios po anksčiau atliktos operacijos susiduria su galimomis grėsmingomis akušerinėmis komplikacijomis – tai nėštumo prisitvirtinimas ir augimas gimdos rande (randinis nėštumas), kraujavimai nėštumo metu, patologinis placentos prisitvirtinimas (placentos pirmeiga, placentos priaugimas, įaugimas, peraugimas) ir gimdos rando plyšimas nėštumo ir gimdymo metu. Tiesa, šios komplikacijos – retos, tačiau gali lemti masyvų nukraujavimą ir nepageidaujamas perinatalines išeitis. Rizika plyšti gimdos randui po vienos CPO yra 0,3–1 proc., po dviejų ir daugiau operacijų rizika auga.

– Ar įmanoma apsisaugoti nuo tokių komplikacijų?

– Visiškai išvengti CPO nepavyks, nes net ir normalus nėštumas ir gimdymas gali komplikuotis, gali tekti atlikti operaciją, gelbėsiančią vaisių ir motiną. Pirminė gimdos rando nišos prevencija – vengti pirmosios CPO, jei nėra medicininių indikacijų̨. Taip pat pažymėtina, kad gimdos rando nišai susiformuoti turi įtakos anksčiau buvusios operacijos gimdoje, įskaitant ir instrumentinį nėštumo nutraukimą, todėl moterims rekomenduojama atsakingai planuoti nėštumus. Mažinant gimdos rando nišų̨ susiformavimo ir jų̨ komplikacijų̨ skaičių̨ ypatingą reikšmę̨ turi ir chirurginiai veiksniai, pavyzdžiui, gimdos pjūvio siuvimo technika.

– Kokios rekomendacijos pacientėms, pastojusioms po buvusios CPO?

– Visų pirma, nėra pagrindo per daug nerimauti, nes rando sukeltų komplikacijų pasitaiko retai. Svarbu atsiminti, kad po CPO, ypač po pakartotinės operacijos, reikėtų neskubėti pastoti. Kitą nėštumą rekomenduojama planuoti praėjus 12–18 mėnesių po operacijos. Pastojus po buvusios CPO, nuo 6–9 nėštumo savaitės kreipkitės dėl ultragarsinio tyrimo, kad būtų kuo anksčiau diagnozuotas randinis nėštumas. Pastebėjus kraujavimą iš makšties bet kuriuo nėštumo trečdaliu būtina kuo skubiau vykti vizito pas gydytoją akušerį ginekologą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

menkniekis

menkniekis portretas
menkniekis ta gimda, svarbiausia "neišsitampo" apačia :) viens - du išpjovė ir jokio vargo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių