Koronavirusas įsisuko ir į VDU: serga studentas iš Ukrainos

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) penktadienio rytą pranešė, kad COVID-19 nustatytas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studentui. Šis atvejis – įvežtinis, studentas atvyko iš Ukrainos.

„COVID-19 atvejis nustatytas vėlai vakare, studentui iš Ukrainos. Asmuo jokių simptomų nejautė. Visi pas mus atvykstantys studentai yra atvežami specialiu transportu. Kadangi šis studentas atvyko vienas, jis vienas ir buvo vežamas, vėliau patalpintas specialiame bendrabučio bloke“, – teigė VDU integruotos komunikacijos vadovė Ina Žurkuvienė.

NVSC pranešime teigiama, kad nustatyti du asmenys, kurie su užsikrėtusiuoju turėjo didelės rizikos sąlytį. Tačiau I. Žurkuvienės teigimu, studentas iš Ukrainos su jokiais žmonėmis kontakto neturėjo. „Jokio kontakto su niekuo neturėjo. Maistas taip pat pristatomas prie pat durų. Studentui šiuo metu numatytas saviizoliacijos laikas iki spalio 4 dienos. Tada jam bus atliekamas pakartotinis testas ir matysime, ar reikės pratęsti saviizoliaciją“, – situaciją komentavo universiteto atstovė.

„Bendrabučiuose, kuriuose gyvena studentai iš užsienio, atvykusieji apgyvendinami atskiruose blokuose. Pavyzdžiui, jeigu tuo pačiu reisu atvyksta du studentai, jie saviizoliacijoje ir apgyvendinami dviese. Šiuo atveju, pas mus yra vienviečiai arba dviviečiai kambariai“, – apie tvarką universiteto bendrabučiuose pasakojo I. Žurkuvienė.

freepik.com nuotr.

VDU atstovė pridūrė, kad visų iš užsienio atvykstančių studentų yra prašoma atlikti COVID-19 testą, tačiau, jeigu atvykstama iš didelės rizikos šalių, yra atliekamas ir pakartotinis testavimas. „Tiesiog dėl to, kad patys būtume ramūs ir saugūs“, – apie saugumo priemones pasakojo I. Žurkuvienė.

Studentai pasiilgo gyvo bendravimo

VDU atstovė tvirtino, kad universiteto bendruomenė rūpinasi vieni kitų saugumu. „Visi žiūri gana racionaliai, kadangi buvo priimti sprendimai. Paskaitos, kuriose yra daugiau nei 50 studentų, vyksta nuotoliniu būdu. Taip pat yra palikta laisvė fakultetams. Dėstytojai, jeigu jiems taip yra saugiau, paskaitas organizuoja nuotoliniu būdu. Kitose paskaitose, kur yra maži srautai, turime galimybę užtikrinti, kad visi sėdėtų saugiu atstumu, žinoma, su kaukėmis. Po kiekvienos paskaitos patalpos yra dezinfekuojamos. Iš tikrųjų studentai po karantino buvo jau pasiilgę gyvo bendravimo“, – pasakojo VDU atstovė.

Portalo žurnalistai kreipėsi į NVSC specialistus, prašydami patikslinti asmenų skaičių, kurie turėjo sąlytį su COVID-19 užsikrėtusiu VDU studentu. Gavę atsakymus, publikaciją papildysime.

Nuo pandemijos pradžios KTU bendruomenėje – šeši COVID-19 atvejai

Primename, kad savaitės pradžioje pranešta apie dar vieną COVID-19 atvejį Kauno technologijos universitete (KTU). Tąkart virusas buvo patvirtintas Cheminės technologijos fakulteto studentei. „Mergina šiuo metu yra saviizoliacijoje namuose, į universitetą nuo praėjusios savaitės grįžusi nebuvo, – portalui kauno.diena.lt antradienį sakė universiteto atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas. – Turime pasirengę aiškius planus ir tvarkas, kaip elgtis atsiradus COVID-19 atvejui. Nuolatos bendradarbiaujame su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC), teikiame visą reikalingą informaciją tiek NVSC, tiek bendruomenei bei studentams. Imamės numatytų saugumo priemonių – dezinfekuojame/uždarome patalpas, informuojame galimai kontaktavusius asmenis.“

KTU ir freepik.com nuotr.

Anot pašnekovo, universitetas taip pat imasi ir prevencinių priemonių – periodiškai dezinfekuoja gyvenamas ir studijų aplinkos patalpas, siekia užtikrinti minimalų studentų ir darbuotojų judėjimą tarp padalinių, riboja žmonių skaičių užsiėmimuose ar susibūrimuose, taip pat laikosi visų NVSC rekomendacijų.

Šis atvejis nėra pirmasis universitete – nuo COVID-19 pandemijos pradžios universiteto bendruomenėje nustatyti šeši atvejai. „Trys užsikrėtę asmenys vasaros metu neturėjo jokio kontakto KTU aplinkoje, nes tuo metu atostogavo, nesilankė KTU patalpose ir nebendravo su kolegomis ar bendrakursiais“, – sakė M. Lapinskas.

Primename, kad Lietuvoje per praėjusią parą patvirtintas 61 naujas koronaviruso atvejis, bendras atvejų skaičius siekia 3565.

Tebeserga 1283 asmuo, pasveikusiais laikomi 2181. Nuo ligos mirė 87 asmenys, dar 14 užsikrėtusiųjų mirė dėl kitų priežasčių. Izoliacijoje šiuo metu yra 8096 asmenys. Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 238 įvežtiniai ligos atvejai.


Šiame straipsnyje: Koronavirusas Lietuvojekoronavirusas VDUįvežtinis koronaviruso atvejisCOVID-19 saviizoliacijaviruso plitimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

liudas

liudas portretas
nax jų čia reikia

aha

aha portretas
NVC turėtų pasidomėti,kaip ten dezinfekuojamos patalpos,po kiek studentų sėdi patalpose,ir ar vėdinama,ar daugumoje vietų kabo dezinfektantai,t,t.

xoxolai ir yra pagrindiniai

xoxolai ir yra pagrindiniai portretas
zarazos uznesejai.....Verygos akys ant subines, kelnem uzdetos nieko nemato...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių