COVID-19 situacija Lietuvoje: susirgimų mažėja, paaugliai skiepijasi vis aktyviau

  • Teksto dydis:

Kol trečiadienį saujelė basų žmonių stoviniavo po Prezidentūros langais ir protestavo prieš galimybių pasus vaikams, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skaičiuoja, kad paskiepytų 12–15 metų vaikų skaičius auga.

„Jeigu anksčiau, rugsėjo - spalio mėnesiais, per savaitę pasiskiepydavo apie 400 - 500 šios amžiaus grupės vaikų, tai nuo lapkričio antros savaitės tas skaičius išaugo dvigubai. Dabar per savaitę pasiskiepija tūkstantis šios amžiaus grupės vaikų“, – LNK Žinioms sakė SAM specialistas Lukas Galkus. 

Kas trečias 12–15 metų amžiaus vaikų yra paskiepytas bent viena vakcinos nuo COVID-19 doze. Kas penktas šia liga jau persirgo. 

Anot vyriausiosios šalies epidemiologės Loretos Ašoklienės, ligos plitimas stabilizavosi. Paskutines dvi savaites susirgimų skaičius mažėja, nepaisant to, kad kitose šalyse sergamumo rodikliai auga. 

„Matome gerėjančias tendencijas ir tuose regionuose, kuriuose ilgą laiką sergamumas buvo labai aukštas, – Vakarų Lietuvoje, Klaipėdoje“, – sakė L. Ašoklienė.

Virusologas Gytis Dudas spėjo, kad blogiausias bangas Lietuvoje jau išgyvenome.

 „Bet galutinai atlaisvinus ribojimus, kad ir kada tai bus, galime tikėtis paskutinių dar niekada iki šiol nesirgusių ir neskiepytų žmonių persirgimo, kurių galbūt bus likę pakankamai mažai, kad papildomos apkrovos ligoninėms nesukels paslaugų neprieinamumo kitiems pacientams“, – teigė V. Dudas.

„Artimiausių kelių savaičių bėgyje galėsime labiau užtikrintai įsitikinti, kokia ta tikroji tendencija. Požymiai geri, bet neperšokę griovio nesakykime „op“, – trečiadienį teigė ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Jis tikino, kad situaciją mokykloje reikia sekti.

Anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistų antradienį skelbtų duomenų, bendrai praėjusios savaitės pabaigoje Lietuvoje fiksuoti 558 aktyvūs COVID-19 ligos protrūkiai, savaitę anksčiau jų buvo 687.

Praėjusios savaitės pabaigoje daugiausia aktyvių protrūkių buvo registruota ugdymo įstaigose – 250, t. y. apie 38 proc. mažiau, lyginant su savaite prieš tai. NVSC teigimu, tai rodo, jog padėtis ugdymo įstaigose stabilizavosi ir pamažu gerėja.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigose fiksuoti aktyvūs protrūkiai siekė beveik 19 proc., skaičiuojant nuo visų registruotų aktyvių protrūkių, kai ankstesnėmis savaitėmis – apie 15 procentų. Daugumoje šių protrūkių yra fiksuota iki 10 susijusių pirminių atvejų. Daugiausiai jų fiksuota Kauno, Vilniaus ir  Klaipėdos apskrityse.

Tačiau, ar mažėjantys sergamumo rodikliai reiškia šviesą tunelio gale, paaiškės tik po didžiųjų metų švenčių.

„Turime artėjantį kalėdinį laikotarpį, kai turėsime ir daugiau kontaktų, ir didesnius srautus prekybos vietose, daugiau renginių, tai rizika išlieka“, – sakė L. Ašoklienė.

Kolkas valdžia šventiniu laikotarpiu įvesti papildomų ribojimų neplanuoja.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lolo

Lolo portretas
Skiepijasi dalbajobai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių