Kraujo vėžiu sergantys pacientai prašo kompensuoti vaistus: be gydymo žmonės miršta

Asociacija „Kraujas“ kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį ir sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, reikalaudama kuo greičiau kompensuoti inovatyvius vaistus daugine mieloma sergantiems pacientams.

Kraujo ligomis sergančiuosius ir jų artimuosius vienijanti asociacija tvirtina jau daugiau nei metus nuolat raštiškai besikreipianti į sveikatos apsaugos ministrą, prašydama kompensuoti vaistus mielomine liga sergantiems pacientams, tačiau iki šios dienos šis klausimas nėra išspręstas.

„Pacientų vardu raginame ne tik sveikatos apsaugos ministrą, bet ir Vyriausybės atstovus spręsti vaistų, būtinų mielomine liga sergantiesiems, prieinamumo klausimą. Gydymo nesulaukę pacientai miršta“, – pabrėžė asociacijos „Kraujas“ pirmininkė Ieva Drėgvienė.

Pasak jos, šiuo metu mielominei ligai gydyti nėra kompensuojamas nė vienas inovatyvus vaistinis preparatas.

„Mielominei ligai gydyti Europos Sąjungoje yra registruoti ir Lietuvoje kompensavimo komisijoje svarstomi net trys efektyvūs vaistiniai preparatai. Karfilzomibas, daratumumabas yra svarstomi nuo 2017 m., pomalidomidas – nuo 2015 m. Šie vaistai yra kompensuojami net 19 Europos šalių, du iš jų – kaimyninėje Estijoje. Vis tik Lietuvos pacientams šie vaistai iki šiol yra neprieinami, todėl valdžios atstovų prašome nedelsiant rasti būdų kompensuoti gyvybiškai būtiną gydymą mielomine liga sergantiesiems ir užtikrinti pacientų teisę į sveikatos priežiūros prieinamumą“, – sakė I. Drėgvienė.

Sveikatos apsaugos ministerijos SAM) Eltai atsiųstame pranešime pabrėžiama, kad Lietuvoje veikiančia vaistų kompensavimo sistema siekiama užtikrinti, kad pacientams būtų kompensuojami tie vaistai, kurie, remiantis objektyviais įrodymais, yra veiksmingiausi ir saugiausi, ir už turimas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšas nuperka daugiausiai pridėtinės naudos pacientams.

Šiuo metu Ligų, vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių komisija (Kompensavimo komisija) iš viso svarsto 62 vaistus, dėl kurių nėra priimtas galutinis sprendimas, 6 preparatai šiuo metu yra Rezerviniame vaistų sąraše.

„Minimi vaistai mielomai gydyti buvo vertinti ir svarstyti komisijos, šiuo metu ji yra pavedusi Sveikatos apsaugos ministerijos Vaistų kainodaros ir kompensavimo politikos skyriui bei Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai (VVKT) patikslinti terapinės vertės vertinimo schemą, kad vaistai būtų įvertinami kuo objektyviau ir tie vaistai, kurie sukuria pridėtinę naudą, kuo greičiau pasiektų pacientus“, – Eltai sakė SAM Farmacijos departamento direktorė Gita Krukienė.

Sveikatos apsaugos ministerija pabrėžia, kad PSDF biudžetas vaistams yra ribotas ir jis turi patenkinti visų pacientų, sergančių tiek piktybinėmis, tiek kitomis ligomis poreikius. Dėl to kai kurių vaistų įtraukimas į kompensavimo sąrašus vėluoja.

„Minimi vaistai mielominei ligai šiuo metu yra įvertinti VVKT, kuri atlieka vaistų vertinimą kompensuojant vaistus. Šiuo metu minimi vaistai yra įvertinti 10 balų. Vadinasi, jie turi kainuoti ne daugiau nei jau kompensuojami vaistai mielominei ligai gydyti. Ši taisyklė galioja visiems vaistams, kurie yra kompensuojami Lietuvoje. Taigi nuo farmacijos kompanijų, kurios įkainoja vaistus, priklauso, ar jie pasieks pacientus, ar ne“, – sako G. Krukienė.

Ministerijos duomenimis, iš viso per 2018 m. mielomai gydyti buvo išleista apie 2,7 mln. eurų vien tik vaistiniams preparatams.

Dauginė mieloma (kitaip – mieloma, mielominė liga) yra viena iš dažniausių, antra pagal paplitimą, kraujo vėžio formų. Lietuvoje šia liga serga apie 600 žmonių, 2018 m. šalyje buvo diagnozuota apie 180 naujų dauginės mielomos atvejų. Vidutinis amžius diagnozės metu yra 65–70 metų. Europos šalyse mieloma sergančių pacientų 5–erių metų išgyvenamumas svyruoja nuo 23 iki 47 proc. Lietuvoje šia liga susirgusių žmonių 5-erių metų išgyvenamumas – apie 29 proc., t. y. vienas mažiausių išgyvenamumo rodiklių visoje Europoje, 2007 m. Lietuvos vėžio registro duomenimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algirdas

Algirdas portretas
As zinau ko kia veiksminga priemone butu diel vaistu.Reikia pagauti Veryga ir jam susvirksti 20 kubiku kraujo ,to zmogaus kuris serga kraujo veziu Poveikis garantuotas

Dalia

Dalia portretas
Kuo toliau,tuo baisiau,Estijoj gali kompensuoti,Lietuvoj negali.Tada mielieji pasakykite,ko verta žmogaus gyvybė?Gal kai patys susirgsit,tada ir suprasit?Patikėkit manim DIEVAS tikrai yra.

Taigi

Taigi portretas
Abu komentatoriai teisūs, valdžios parazitams mes nerūpim nė per nago juodymą. Jie turtingi, užklupus ligai, nusipirks inovatyvius vaistus, jei ne Lietuvoj, tai kitur. Nausėdai, žiūriu, irgi norisi daugiau ginkluotis, esą reikia daugiau oro ginkluotės.. Žodžiu, varguolėliai, kapstykitės kaip išmanot, mirkite.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių