Laboratorijos vadovas: priemonių COVID-19 tyrimams turima penkioms-šešioms savaitėms

Šiuo metu priemonių COVID-19 tyrimams Lietuvoje turima penkioms-šešioms savaitėms, baigus pirkimų procedūras jų tikimasi apsirūpinti apie pusmečiui, sako Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas (NVSPL) Danas Bakša.

„Šiai dienai mes turime tokią situaciją, jog greičiausiai pasibaigianti priemonė galėtų baigtis po penkių-šešių savaičių, tačiau tame periode mes jau baiginėjame naujus pirkimus ir per tą laiką turėtume turėti sutartis su naujais tiekėjais ir papildyti esamus kiekius nauju tiekimu“, – LRT radijui antradienį sakė D. Bakša.

„Viliamės, kad jeigu mes sugebėtume užtikrinti sklandžias pirkimo procedūras, jeigu nebus apskundimų ir taip toliau, tai iš esmės naujų priemonių turėtų užtekti, priklausomai nuo testavimo apimčių, iki šešių mėnesių“, – pridūrė jis.

NVSPL vadovo teigimu, šiuo metu situacija su priemonėmis yra „gana stabili“, tačiau šventinis periodas bus įtemptas, nes tuo metu dažnai pastebimi logistikos sutrikimai, dėl to su tiekėjais tariamasi, kad kuo daugiau jų būtų atvežta iki švenčių.

Jeigu nebus apskundimų ir taip toliau, tai iš esmės naujų priemonių turėtų užtekti, priklausomai nuo testavimo apimčių, iki šešių mėnesių.

COVID-19 tyrimus atliekančios privačios „InMedica“ klinikos vykdančioji direktorė Laura Penikienė sako, kad nors priemonių užsakymas sukelia iššūkių ir įtampos, tačiau didžiausias iššūkis – užtikrinti personalo darbą.

„Čia turbūt didžiausias yra iššūkis šiandien dienos – žmogiškieji resursai. Žmonės yra ir išsekę, ir pavargę, ir nebemotyvuoti. Čia, sakyčiau, yra net didesnė problema negu reagentų ar kažkokių priemonių strigimas“, – sakė klinikos vadovė.

Pasak jos, nors techninės galimybės laboratorijai dar leistų didinti tyrimų apimtis, stinga galinčio dirbti personalo.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje paskutiniu metu darbo dienomis kasdien atliekama per 10 tūkst. tyrimų dėl COVID-19, gruodžio 11 dieną jų atlikta iki šiol daugiausiai – per 16,3 tūkst. Savaitgaliais tyrimų apimtys sumažėja iki 4-5 tūkstančių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Emilija

Emilija  portretas
Svarbiausia, kad Kastytis del "otkatu" susitartų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių