Laiku nespėjus pas gydytoją galima prarasti klausą

  • Teksto dydis:

Gydytojai perspėja: ausies užgulimas, kai beveik nebegirdima, nėra nekaltas, savaime praeinantis dalykas. Dėl to net galima prarasti klausą. Ši problema būdinga daug laiko prie kompiuterio praleidžiantiems žmonėms.

"Yra atvejų, kai pas mus atvykti reikia kuo skubiau, nes delsimo padariniai gali būti nepataisomi", – sako LSMU Kauno ligoninės Chirurgijos klinikos Ausų, nosies, gerklės ligų skyriaus vedėjas Kęstutis Marius Šaulys.

Vienas tokių atvejų, kai delsti negalima, – akivaizdžiai pakitusi klausa. "Tarkime, žmogus vieną rytą atsikėlė ir jaučia, kad viena ausis užgulta, jis ja beveik nebegirdi. Situacija iš pirmo žvilgsnio neatrodo grėsminga, bet iš tiesų gali būti labai rimta. Ir čia jau nebegalima svarstyti, kad gal tai sieros kamštis, o gal praeis, – būtina kuo skubiau kreiptis į šeimos gydytoją siuntimo ir vykti pas ausų, nosies, gerklės ligų (LOR) specialistus", – pabrėžia gydytojas otorinolaringologas K.M.Šaulys.

Jis primygtinai perspėja nedelsti, kai reikalinga skubi pagalba. Juo labiau kad dabar, smarkiai sumažėjus naujų COVID-19 atvejų, gydymo įstaigose vėl teikiamos visos paslaugos.

Kai ta kraujagyslė pradeda spazmuoti ir sraigė negauna maitinimo, iškart tarsi užgula ausį, kartu neretai girdimas ūžesys arba suintensyvėjęs spengimas. Jei tai greitai nepraeina, reikia nedelsiant gydyti.

– Kas gali nutikti, kai, sakykime, pajutus, kad užgulta ausis, laiku nesikreipiama į LOR gydytoją?

– Skubiai nesikreipęs kvalifikuotos pagalbos į specialistą, žmogus gali ir likti visam gyvenimui neprigirdintis viena ausimi. Nepaisant operacinio ir kitokio gydymo. Nes užgulta ausis, kartais su ūžesiu, suintensyvėjusiu spengimu gali būti dėl sraigės maitinimo sutrikimo. Sraigė – vidinės ausies dalis, iš kurios informacija klausos nervu perduodama į smegenyse esančius klausos branduolius. Sraigę maitina labai mažytė kraujagyslė, kuri dėl įvairių stresinių būklių, kraujospūdžio svyravimų, kaklo pertempimo, o tai neretai nutinka daug laiko prie kompiuterio praleidžiantiems žmonėms, ar kitų priežasčių gali pradėti spazmuoti. Kai ta kraujagyslė pradeda spazmuoti ir sraigė negauna maitinimo, iškart tarsi užgula ausį, kartu neretai girdimas ūžesys arba suintensyvėjęs spengimas. Jei tai greitai nepraeina, reikia nedelsiant gydyti. Mediciniškai tai vadinama neuritu.

– Ką reiškia nedelsiant? Atvykti į ausų, nosies, gerklės ligų kabinetą maždaug per savaitę?

– Nejuokaukite, savaitės laukti jokiu būdu negalima, net kelios dienos gali būti per ilgas delsimas, kai gydytojai jau nebegalės padėti. Nes sraigės ląstelės yra nepaprastai jautrios deguonies badui. Ir jeigu tik delsi – viskas. Jos žūsta. Kuo jaunesnis žmogus, tuo šiuo atveju blogiau, nes jauno žmogaus ląstelės daug jautresnės deguonies badui nei 70-mečio.

– Ar teisingai supratau, kad ausies užgulimas su visais padariniais gresia nebūtinai mėgstantiems maudynes, bet ir žmonėms, daug laiko praleidžiantiems prie kompiuterio?

– Taip, ir dirbantiems kompiuteriu, ir, sakykime, odontologams – visiems, kurių darbas susijęs su nuolatiniu kaklo įtempimu, gali sutrikti sraigės maitinimas deguonimi. Tai labai pavojinga būklė. Yra nemažai atvejų, kai žmonės bandė gydytis patys, laukė, kol praeis savaime, nesulaukę pagerėjimo kreipėsi į ausų, nosies, gerklės gydytojus po savaitės, poros savaičių ar mėnesio, kai šaukštai jau po pietų, ir visam laikui prarado klausą pažeista ausimi.

– Dėl kokių dar sutrikimų delsimas kreiptis į LOR specialistą gali būti pavojingas?

– Na, pavyzdžiui, ėmė skaudėti gerklę, pakilo temperatūra, atrodo, kad prasidėjo angina. Ir staiga pasidarė sunku išsižioti. Gerklę žmogui tarsi surakino, paprašius išsižioti jis to niekaip negali padaryti. Tai pirmas ženklas, kad gali būti visai ne angina, bet peritonzilinis pūlinys. Jį reikia atverti, būtinas stacionarinis gydymas.

Arba toks, atrodytų, dažnas reiškinys kaip balso pakimimas. Jei tai trunka ilgiau nei savaitę, reikia kreiptis į ausų, nosies, gerklės ligų gydytoją. Gali būti ne viena priežastis, tarp jų ir refliuksas, ir onkologinė liga.


Šiame straipsnyje: ausysausų uždegimasLORklausa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių