Lietuvą pasiekė penktoji „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos nuo COVID-19 siunta

Lietuvą pirmadienį pasiekė penktoji „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos nuo COVID-19 siunta, joje – per 14 tūkst. dozių.

Apie tai BNS informavo sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta.

„Dalis dozių bus palikta sandėliuose, kol gausime ateinančių siuntų tikslius grafikus, kita dalis bus išgabenta į Panevėžį revakcinacijai“, – sakė ministro atstovė.

Jos teigimu, kompanijos pažadėjo artimiausiomis dienomis patikslinti vakcinos pristatymo grafikus ir kiekius.

Praėjusią savaitę pranešta, kad vakcinų kiekis artimiausias keturias savaites bus sumažintas dvigubai – bus pristatyta ne 108,8 tūkst. dozių, o 54,4 tūkstančio.

Lietuva su kitomis Baltijos ir Šiaurės šalimis penktadienį paragino Europos Komisiją, kad ši kreiptųsi į „BioNTech“ ir „Pfizer“ dėl vakcinos vėlavimo, nes jis kelia riziką skiepijimo procesui.

Po to „BioNTech“ ir „Pfizer“ paskelbė, kad atstatys įprastą COVID-19 vakcinų tiekimą Europai pradedant nuo sausio 25-osios.

Ministras: didieji vakcinų kiekiai žadami tik trečią–ketvirtą metų ketvirtį

Skiepijimo nuo koronaviruso planas kol kas aiškus iki kovo pabaigos, o didžiuosius vakcinų kiekius gamintojai žada tik trečią–ketvirtą metų ketvirtį, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Šiandien didesnį aiškumą, kad ir pasipykdami su Europos Komisija (EK), turime iki kovo pabaigos. Maždaug per savaitę skelbsime visų metų grafiką, koks jis prognozuojamas. Aišku, jis vėl bus nuolat kintantis, nes panašu, kad gamintojai keičia savo žinią, kada ką atsiųs“, – pirmadienį per susitikimą su opozicine socialdemokratų frakcija sakė A. Dulkys.

Anot jo, suplanuota, kad iki pasibaigiant pirmai vasario savaitei sveikatos priežiūros sektoriaus darbuotojai jau bus paskiepyti abejomis koronaviruso vakcinos dozėmis, o didelius vakcinų kiekius gamintojai žada tik antroje metų pusėje.

„Per sausio mėnesį esam užsibrėžę, kad visa sveikatos sistema, slauga, vaistininkai, planuojama, kad su vasario pirma savaite ir su antru skiepu turėtų būsi visiškai padengta. O kitos grupės priklauso nuo kiekių, kurie bus tiekiami ateityje. (...) Visi gamintojai siunčią žinią, kad didieji kiekiai atkeliaus trečią–ketvirtą ketvirtį, nebent kas nors pasikeis pačios Europos Sąjungos kontekste“, – kalbėjo A. Dulkys.

Jis pažymėjo, kad situacija dėl vakcinos vėlavimo sudėtinga, o tai, „kaip vyksta Europos Komisijos koordinuojamas vakcinų tiekimo procesas, jų kiekis ir informavimo kultūra, tikrai labai nepatogius bet kokiam kalendoriui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kada skiepys medikus poliklinikose

Kada skiepys medikus poliklinikose portretas
Dar net nepradėjo pusės medikų skiepyti, o žada sportininkus, fasonas svarbiau už gyvybę ir sveikata

Liudmila

Liudmila portretas
Kas išlaikys pensininkus,jei dirbantis jaunimas nesulauks skiepų.Pensininkam dar reikia ir vaikus gimdyti ir darbus dirbti (reiktu pagal Indonezijos programą)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių