Lietuvoje daugėja užsikrėtusiųjų lytiškai plintančia chlamidioze

  • Teksto dydis:

Pernai šalyje užregistruota daugiau susirgimų chlamidioze, sumažėjo gonorėjos ir sifilio, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC),

Jo duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje registruoti 449 susirgimai chlamidioze (2013 metais – 306), 257 – sifiliu (2013 metais – 269), 165 – gonorėja (2013 metais – 190). Sergamumas sifiliu siekė – 8,8, gonorėja – 5,6 ir chlamidioze – 15,3 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Per pastaruosius trejus metus Lietuvoje sergamumas chlamidioze išaugo beveik dvigubai.

Chlamidiozė daugiausiai diagnozuota asmenims, kurie į sveikatos priežiūros įstaigas dėl ligos simptomų kreipėsi patys, tačiau pernai padaugėjo profilaktinio tyrimo metu nustatytų chlamidiozės atvejų. Susirgimai chlamidioze registruoti dažniau tarp vyrų nei tarp moterų. Kas antras chlamidine infekcija užsikrėtęs vyras nurodė turėjęs 2 – 3 lytines partneres per pastaruosius metus ir galėjęs užsikrėsti nuo pažįstamo arba atsitiktinio asmens.

Aukščiausi sergamumo sifiliu rodikliai užregistruoti Vilniaus, Utenos ir Klaipėdos apskrityse. Daugiau nei pusei asmenų sifilis diagnozuotas ankstyvojoje stadijoje, 11 pacientų nustatytas vėlyvasis sifilis. Pagal lytį, sifilis nustatytas beveik vienodam skaičiui vyrų ir moterų. Ši liga nustatyta 16 nėščiųjų, užpernai tokių buvo 22.

Praėjusiais metais diagnozuotas įgimto sifilio atvejis vienam naujagimiui, 2013 metais buvo du tokie naujagimiai.

Gonorėjos atvejų registruota beveik devynis kartus daugiau tarp vyrų nei tarp moterų. Pusė gonorėja susirgusių vyrų nurodė, kad turėjo 2-3 lytines partneres per pastaruosius metus ir dažniausiai galimu užsikrėtimo šaltiniu nurodė atsitiktinį ar pažįstamą asmenį.

Pagal amžiaus grupes daugiau nei pusę užsikrėtusiųjų lytiškai plintančiomis infekcijomis sudarė 20–34 metų asmenys. Tai dažniau buvo miestų gyventojai. 7,9 proc. gonorėja ir 1,6 proc. sifiliu susirgusių asmenų nurodė, kad turėjo lytinių santykių su seksualines paslaugas už atlygį teikiančiais asmenimis.

Pernai po keturis moksleivius susirgo sifiliu ir gonorėja, penki – chlamidioze.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vartotojas to opa

vartotojas to opa portretas
tu plaukis kiek nori, jei kurvele nesvari tai nieks nepades, tik kandonai

.opa.

.opa. portretas
vyrai laikikytes HIGIENOS elementarios ! plaukite rankas iseidami is bendru tualetu ir patalpu ! tas pats bobom ,jaunimas net nezino kas tai reiskia !Sutinku kad visas ligas atvyksta iz afrikos ir azijos ! dar ir ne to bus :(

vv

vv portretas
Taip... laisve duoda vaisiu,visas brudas suplauke is Vakaru. Anksciau,jei sirgdavo,tai daugiausia valkatos ar kt.degradave asmenys. Dabar tos ligos jau kasdienybe.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių