Lietuvoje ir keliose užsienio šalyse bus atliktos septynios organų transplantacijos

  • Teksto dydis:

Lietuvoje ir keliose užsienio šalyse bus atliktos septynios organų transplantacijos.

Kaip pranešė Nacionalinis transplantacijos biuras, šios operacijos atliekamos po to, kai dviejų Lietuvoje ir Latvijoje mirusių žmonių artimieji sutiko dovanoti organus transplantacijai.  

„Iš viso bus atliktos 7 transplantacijos – 4 inkstai transplantuojami Lietuvoje, dvejos kepenys ir širdis išgabenta Šveicarijoje ir Vokietijoje gydomiems recipientams. Užsienio šalims organai pasiūlomi tik tuomet, kai savo šalyje gydomiems recipientams jie netinkami“, – rašoma pranešime. 

Švenčių išvakarėse medikų komandoms, dirbančioms donorystės ir transplantacijos srityje, reikėjo organizuoti komandas organams paimti (eksplantuoti) ir juos transplantuoti.

Į Šveicariją ir Vokietiją išsiunčiamas kepenis ir širdį eksplantavo VUL Santaros klinikų chirurgai.

Organai buvo perduoti pilotams, kurie atskrido paimti organų trim specialiais reisais.

Visą koordinavimo darbą, apėmusį dvi paras, atliko trys Nacionalinio transplantacijos biuro koordinatorės – tyrimų ir chirurgų brigadų logistiką, bendravimą dėl organų mainų su užsienio klinikomis, eksplantacijų laiką, organų išvežimą.

„Tokio intensyvaus darbo, organizuojant tris donorystės procesus, nebuvo seniai: buvo dirbama su Lietuvos ir užsienio klinikomis dėl donorinių organų mainų. (...) Karantino metu, kai laboratorijos ir gydytojai dirba įtemptu režimu, viską suorganizuoti buvo tikras iššūkis, su kuriuo koordinatorės puikiai susitvarkė“, – rašoma pranešime. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Jūs daugiau išsiūnčiatę į užsienį.Jūs jug meluojate mums.Gėda
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių