Lygių galimybių kontrolierė: protezai turėtų būti kompensuojami ir vyresniems žmonėms

  • Teksto dydis:

Specialių protezų kompensavimo tvarka diskriminavo vyresnius žmones su negalia, nustatė lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė.

Ji kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą rekomenduodama pašalinti nepagrįstą reikalavimą dėl amžiaus.

Tokį sprendimą A. Skardžiuvienė priėmė, kai į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą kreipėsi pensinio amžiaus moteris, negavusi kompensacijos šlaunies protezui su hidrauliniu kelio sąnariu.

Gruodį ši tarnyba iš viso gavo du skundus, kad Sveikatos apsaugos ministerijoje patvirtintas Valstybės paramos ortopedijos techninėms priemonėms įsigyti apmokėjimo tvarkos aprašas gali diskriminuoti vyresnius nei 65 metų asmenis. Šiuo metu galiojanti tvarka jiems nesudaro galimybės gauti šlaunies protezo su hidrauliniu kelio sąnariu gamybos ir pritaikymo išlaidų kompensacijos.

Norėdami gauti kompensaciją už šį specifinį protezą, ne vyresni kaip 65 metų pacientai turi atitikti keletą reikalavimų. Jie privalo turėti ketvirtą mobilumo lygį, jų darbinė arba profesinė veikla turi būti susijusi su aktyviu judėjimu, kūno masės indeksas negali viršyti 30, jų suvokimas ir kasdienės veiklos funkcijos negali būti sutrikusios.

Pagal medikų vertinimą, pareiškėja atitiko visus kriterijus išskyrus amžiaus, tad Valstybinė ligonių kasa atsisakė kompensuoti išlaidas.

Anot Lygių galimybių kontrolierės tarnybos pranešimo, toks sprendimas priimtas neatsižvelgiant į tai, kad skundą pateikusi moteris gyvena aktyviai: daug vaikšto, vadovauja žmonių su negalia sporto klubui, dalyvauja nacionaliniuose ir tarptautiniuose sporto turnyruose.

Ligonių kasų atstovai tvirtino, kad viršutinė amžiaus riba nustatyta pasitarus su gydytojais specialistais. Pasak jų, toks apribojimas įprasta praktika, taikoma kompensuojant ir kitas ortopedijos technines priemones, avalynę ir kt. Riba įvesta ne vienoje Privalomojo sveikatos draudimo fondo finansuojamoje srityje, pavyzdžiui, protezuojant dantis, skiepijant ir t.t.

„Specialūs protezai turėtų būti skiriami asmenims, kurie daug juda ir jų darbas arba profesija yra susijusi su judėjimu. Kadangi sulaukęs pensinio amžiaus žmogus neprivalo iš karto nutraukti savo darbinės veiklos arba nustoti judėti, toks kriterijus šiuo atveju yra perteklinis“, – teigia A. Skardžiuvienė.

Lygių galimybių kontrolierės tarnybos siūlymu, esminiu kriterijumi, vertinant galimybę kompensuoti specialaus protezo įsigijimą, turėtų būti paciento mobilumas bei su juo susijusi darbinė ar profesinė veikla.


Šiame straipsnyje: Agneta Skardžiuvienėprotezai

NAUJAUSI KOMENTARAI

ko

ko portretas
noret is p. butkevic buvusios valdzios kur buvo pasiektas pazadu neisteseimo rekordas kazkodel iki siol nepatvirtintas nes nespejo ir buvo /nusvilptas/ o siandien kaip niekur nieko vel verziasi prie /lovio/ dosniai kolkas pakraunamo is briuselio ir vel toliau su savo kom. chebra ruosiasi Kirkinti sali su bedanciais vargsais pensininkais kuriems nelieka ant vaistu nes viska paskyre prokurorams teisejams ir kt. /globejams/ vyr, globotoju kurie globoja 1 kita tik ne mus.O kas siandien globos eileje tai pukas skardzius karbauskis bastys ir kt panasus /globejai/ kurie dar globojami uzjurio spec vyr globeju.....

R.V.

R.V. portretas
Na ką..kaip matosi norite gryžti į tarybinius laikus kai medicina buvo už dyką?

Ei ei, kontroliere!

Ei ei, kontroliere! portretas
gal susidomime kodėl registrų centro afe riugos priima deklaracijas ir etc.TIK ELEKTRONINIU BŪDŲ?Nepalikdamos popierinės formos pateikimo galimybės.Vyresnio amžiaus žmonės ar asmenys ,,nedraugaujantys su kompiuteriu"neturi pasirinkimo.Jau nekalbu kad elektronika Lietuvoje yra nepatikimas dalykas, ką visi matėme per praėjusius seimo rinkimus, kai ilgam ,,pakibo" VRS kompiuteriai.Elektronika mūsų vagių ir apgavikų santvarkoje nekelia jokio pasitikėjimo.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių