Medikė – rūkaliams: tai, kas pavaizduota ant cigarečių pakelių, nėra fotošopas

  • Teksto dydis:

Kas gali padėti atsikratyti žalingo įpročio – rūkymo, kodėl vieniems sunkiau tai padaryti, o kiti meta visam laikui be kančių, LNK reportaže kalbėjo Karoliniškių poliklinikos šeimos gydytoja Justė Latauskienė.

– Sakoma, metus rūkyti, kiekviena diena yra tokia pat sunki kaip ir pirmoji. Skamba gąsdinančiai…

– Toks sunkumas yra tiems žmonėms, kurie rūkė, vartojo nikotiną savigydai. Ir jei metę rūkyti negauna kito gydymo, nešalinamos priežastys, dėl ko jie pradėjo apskritai rūkyti, būna sunkiau. O tie žmonės, kuriems rūkymas buvo tik kaip žalingas įprotis, jie dažniausiai suradę kitą įprotį, galbūt net naudingą, tiesiog tai lengvai pamiršta. Jie sako: „Norėjau ir mečiau“. Tai yra dvi skirtingos žmonių grupės.

– Ką daryti tiems, kurie turėjo kažkokių sunkumų gyvenime ir nusprendė, kad rūkymas – raminantis įprotis. Kuo šį žalingą įprotį galima pakeisti sveikesniu?

– Jeigu tai buvo tik raminantis įprotis, galima pakeisti bet kuriuo kitu raminančiu įpročiu. Įprotis kaip pats toks yra pasikartojantis, tęstinumą turintis ritualas. Yra žmonių grupė, kuriems nikotinas reikalingas kaip nuotaikos stabilizatorius. Jeigu dėl tam tikrų priežasčių jų nuotaika destabilizavosi, tuomet tiems žmonėms reikia ir artimųjų palaikymo, ir profesionalios pagalbos. Galbūt net medikamentinio gydymo arba psichoterapijos.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

– Pakalbėkime apie profesionalią pagalbą. Rūko Lietuvoje labai daug žmonių. Pagal vienas apklausas – apie 40 proc., kitos rodo mažesnį skaičių. O iš metusiųjų rūkyti tik 3–5 proc. pavyksta nesugrįžti prie senojo įpročio. Dėl to galima kreiptis tiesiog  į šeimos  gydytoją? Ką jūs tokiu atveju patariate?

– Pirmiausiai pasveikiname, džiaugiamės, kad jis nori sau padėti. Tada, be abejo, bandome įvertinti, kodėl jis rūko, nes pagal tai parenkami atitinkami pagalbos būdai. Jeigu žmogus net nenori mesti rūkyti, bet mes žinome, kad jis rūko, tai jau yra geras dalykas jam pakeisti nikotino vartojimą į saugesnį, palankesnį jo sveikatai. Pavyzdžiui, jeigu rūko tradicines cigaretes, tai – pakeisti į elektronines. Arba jei rūko elektronines, – į nikotino pleistrą ar gumą. Visada einama mažesnės žalos keliu.

Kartais mes pražiūrime kažkokią nelaimę, kažkokią patirtą psichologinę traumą, ligą, kuri yra tokia reikšminga, kad žmogus jaučiasi taip blogai, jog tas vėžys, iškritę dantys, nevaisingumas jau nebegąsdina.

– Slidus reikalas: mes vieną blogybę lyginame su mažesne blogybe. Reikėtų priminti, kad visi šie būdai yra žalingi sveikatai.

– Be abejo, bet medicinoje galioja šie principai, kad svarbiausia nepakenkti ir padėti. Kiekvienas metantis rūkyti žmogus, net jeigu tik sumažina surūkomų cigarečių skaičių per dieną, jau jis sau yra padėjęs. Kitas sako, man pavyko nerūkyti tik du mėnesius. Jis irgi jau sau padėjo, nes nerūkė tiek laiko.

– Kai kurie žmonės mano, na, parūkysiu truputėlį ir nespėsiu per tą laiką padaryti sau žalos. Tos baisios nuotraukos, diagnozės ant cigarečių pakelio atsiranda, tik kai rūkai metai iš metų. Tai tiesa?

– Tie laikotarpiai yra paskaičiuoti, bet čia jau yra techniniai gydytojų skaičiai. Žinoma, viskam gyvenime yra saikas. Jeigu žmogus pastovėjo šalia rūkančiojo, na, vargu ar jis susirgo tuo, kas nufotografuota ant pakelio. Bet kaip gydytoja aš norėčiau pasakyti, kad tai, kas pavaizduota ant tų cigarečių pakelių, nėra kažkoks fotošopas, tai yra atvaizduota tiesa, realybė, o ne išskirtiniai, kažkokie reti atvejai. Tiesiog pavaizduota tai, kas iš tikrųjų atsitinka rūkantiems žmonėms.

– Tai  užtenka žmogui užsirašyti pas šeimos gydytoją, ateiti. Ir nuo ko tada pradėsite?

– Pirmiausiai, kaip minėjau, įvertinsime, ar žmogus nori visiškai mesti rūkyti, ar tik sumažinti surūkomų cigarečių skaičių. Taip pat – kokios galėtų būti to rūkymo priežastys, kokia pagalba jam būtų efektyvi. Čia nėra vienos konsultacijos darbas. Be šeimos gydytojo taip pat gali padėti psichikos sveikatos specialistai. Dar yra priklausomybių centrai ir visuomenės sveikatos biurai, kur gali žmogus kreiptis.

– Pabaigai, kas iš jūsų darbo patirties yra efektyviausia?

– Iš tiesų efektyviausia, kai yra artimųjų, šeimos palaikymas, jeigu artimieji tiki, morališkai padeda, palaiko, paskatina. Na, jei gydytojas paskirs vaistus, kas primins juos išgerti. Svarbu, kad būtų artimoje aplinkoje žmonių, kurie pasidžiaugtų jo pasiekimais. Palaikykite tokius šeimos narius. Visada verta mesti rūkyti. O tie, kurie sako, kad aš negaliu, kitaip labai blogai jaučiuosi, tuos žmones labai svarbu išklausyti, atkreipti dėmesį, kodėl jie taip blogai jaučiasi. Kartais mes pražiūrime kažkokią nelaimę, kažkokią patirtą psichologinę traumą, ligą, kuri yra tokia reikšminga, kad žmogus jaučiasi taip blogai, jog tas vėžys, iškritę dantys, nevaisingumas jau nebegąsdina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu ir kas?

nu ir kas? portretas
rūkančiam įdomu kas cigarečių pakelio viduje, o kas nupaišyta ant pakelio išorės yra absoliučiai po*#ui

Būkite sveiki ir laimingi

Būkite sveiki ir laimingi portretas
Dervos – klampios, „riebios“ medžiagos, kurios lieka ant vidinio plaučių paviršiaus. Dėl jų, plaučiai pajuoduoja, prasideda kosulys. Anglies monoksidas – nuodingos toksinės dujos. Rūkalius įkvepia jų tiek, kiek būtų periodiškai kvėpavęs kelių centimetrų atstumu nuo užkurto automobilio duslintuvo. Šios dujos trukdo normaliam plaučių darbui, kenkia širdies ir kraujagyslių sistemai, naikina gleivinę. Šią chemijos periodinę elementų lentelę, beveik pilna jos sudėtimi, gamintojai pakiša mums cigarečių pakuotėse, ir mes mielai tam leidžiame savo sunkiai uždirbamus pinigus. Jei niekaip negalite mesti rūkyti, tikimės, kad šis straipsnis privers susimąstyti. Ar vis dar norite nuodyti save ir kitus cigaretėmis?

Ir dar

Ir dar portretas
Švinas: yra toksiškas vartojant didelėmis dozėmis. Formaldehidas: naudojamas balzamavimui ir lavonų saugojimui. Metoprenas: insekticidas. Naftalinas: pristatymo nereikalauja. Metilizocianatas: per atsitiktinį išpurškimą į orą 1984 metais Indijoje žuvo 2000 žmonių. Acetonas: Medžiaga, kuri suteikia savitą kvapą nagų lakui bei skirta jo nuėmimui. Dažniausiai yra prisimenamos tik trys toksinės rūkalų sudedamosios dalys: nikotinas, dervos ir anglies monoksidas.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių