Kodėl meilės ligos gali būti pražūtingos?

Mūsų šalyje daugėja nevaisingų jaunų žmonių. Medikai perspėja: tai gali būti negydytų lytiškai plintančių ligų padariniai.

Kasdien po milijoną

Meilė teikia ne tik džiaugsmą. Ji gali susargdinti, ir ne sielos liga, kai nesulaukiama atsako, o lytiškai plintančiomis infekcijomis.

Statistikos duomenimis, kiekvieną dieną beveik milijonas žmonių pasaulyje suserga kuria nors iš lytiškai plintančių infekcinių ligų, vadinasi, tampa jų nešiotojais ir platintojais. Lytiškai plintančios infekcijos egzistuoja jau tūkstančius metų.

"Kaip tuomet, taip ir dabar lytiškai plintančios ligs gali būti perduodamos ne tik lytinio akto metu, bet ir per kraują, buitinius kontaktus, bendrai naudojant asmens higienos priemones, odos pažeidimus, bučiuojantis bei gimdant ar maitinant kūdikį pienu", – perspėja gydytoja Eglė Marciuškienė.

Nuolatinis užsikrėtimo pavojus egzistuoja abiejų lyčių partneriams, nepriklausomai nuo amžiaus.

Dar didesnis pavojus yra tas, kad dauguma lytiškai plintančių infekcijų teturi vos keletą simptomų ar yra besimptomės, ir infekuotas žmogus užkrečia kitus, to net nežinodamas.

Komplikacijos labai skaudžios

Lytiškai plintančių ligų negydant padariniai – labai tragiški. Tai šlapimo takų ir pūslės uždegimai, sutrikusi orientacija ir  silpnaprotystė, netgi paralyžius.

Pati skaudžiausia komplikacija – nevaisingumas. Negydoma gonorėja, trichomonozė, chlamidiozė sukelia dubens organų uždegimą, kuris didina negimdinio nėštumo, kai apvaisintas kiaušinėlis vystosi kiaušintakyje, pilvo ertmėje ar kiaušidėje, ir vyrų bei moterų nevaisingumo riziką.

"Dėl to, kad kai kurios lytiškai plintančios ligos yra besimptomės, labai svarbu pasitikrinti kiekvienai  motinystei besiruošiančiai moteriai, nepaisant, kad ji jaučiasi sveika", – pataria gydytoja E.Marciuškienė.

Ji perspėja, kad nėštumo metu lytiškai plintančiomis ligomis gali užsikrėsti dar negimęs kūdikis. Infekcija į jo organizmą patenka per placentą ir gali sukelti labai daug komplikacijų – persileidimą, naujagimio nervų sistemos pažeidimus, aklumą, sunkias infekcines ir kepenų ligas, lemti itin mažą naujagimio svorį.

Maždaug pusė užsikrėtusiųjų ir nešiojančiųjų chlamidiozės, trichomonozės, gonorėjos infekcijas ir nesigydantieji po pusės metų visiškai nebejaučia diskomforto.

Nėštumo metu naujagimiui gresia perduoti iš mamos sifilio, ŽIV, hepatito B virusą. Gimdant didėja tikimybė užkrėsti kūdikį gonorėja, chlamidioze, žmogaus papilomos (ŽPV) ir Herpes virusais.

"Maždaug pusė užsikrėtusiųjų ir nešiojančiųjų chlamidiozės, trichomonozės, gonorėjos infekcijas ir nesigydantieji po pusės metų visiškai nebejaučia diskomforto, tačiau jų organizme toliau vyksta pakitimai, kurie nulemia reprodukcinius sveikatos pažeidimus ir net visišką nevaisingumą", – aiškina E.Marciuškienė.

Negana to, tokie žmonės ir toliau platina lytiškai plintančių ligų užkratą. Pavyzdžiui, sifiliu sergančios ir nesigydančios moterys rizikuoja patirti priešlaikinį gimdymą, o net 14 proc. toks aplaidumas pasibaigia kūdikio mirtimi.

Užsikrečia vis jaunesni

Didelį pavojų kelia ir tai, kad sergančiųjų lytiškai plintančiomis ligomis amžius sparčiai jaunėja. Maždaug kas antras užsikrėtęs – 15–24 metų jaunuolis, nors jie sudaro tik vieną ketvirtadalį seksualiai aktyvių gyventojų.

"Paauglių gimdos kaklelis nėra visiškai susiformavęs, todėl yra dar jautresnis infekcijai. Ji pažeidžia ir kiaušintakius. Šie pradeda akti, spermatozoidai negali pasiekti kiaušinėlių ir moteris tampa nevaisinga", – pavojaus mechanizmą atskleidžia gydytoja E.Marciuškienė.

Medikai perspėja, kad nevalia gydytis pagal draugų ar pažįstamų rekomendacijas, tais pačiais vaistais, net nežinant konkretaus ligos sukėlėjo. Daugelio lytiškai plintančių ligų simptomai yra panašūs, tačiau pasirinkus netinkamus vaistus, jie gali paslėpti ligą ir ji pereis į lėtinę formą.

Net jei simptomai dingsta, dažniausiai nereiškia, kad žmogus visiškai pasveiko – po kiek laiko išsivysto komplikacijos.

Būtina žinoti

Egzistuoja apie 30 skirtingų lytinių santykių metu plintančių infekcijų.

Jas sukelia tokie mikroorganizmai kaip bakterijos, virusai ir parazitai.

PSO duomenimis, dažniausiai užsikrečiama ne viena, o iš karto keliomis infekcijomis.

Pasitikrinti dėl lytiškai plintančių ligų privaloma prieš  santykius su nauju partneriu, po atsitiktinių ar nesaugių lytinių santykių, planuojant pastoti.

Svarbu atminti, kad kiekvienas yra atsakingas ne tik už savo, bet ir už partnerio sveikatą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių