Ministerija prašo gyventojų kantrybės, laukiant tyrimų dėl koronaviruso rezultatų

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija ketvirtadienį pranešė prašanti gyventojų kantrybės, laukiant tyrimų dėl koronaviruso rezultatų, taip pat – sąmoningai toliau laikytis izoliacijos principų.

„Suprantame gyventojų nekantrumą ir norą kuo greičiau sužinoti savo tyrimų rezultatus, bet norime priminti, kad mobilūs punktai ir Karštoji linija 1808 niekaip negali paspartinti ėminių ištyrimo ar atsakymų gavimo“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime teigė viceministrė Kristina Garuolienė.

Pasak jos, šiuo metu plečiamas laboratorijų tinklas, stengiamasi kuo greičiau ištirti paimtus ėminius ir duoti atsakymus jų laukiantiems asmenims.

Ministerija taip pat primena, kad gyventojai tyrimo rezultatą gali pasitikrinti internetu elektroninės sveikatos portale esveikata.lt. Instrukciją, kaip tai padaryti, galima rasti ministerijos tinklapyje.

Jeigu tyrimo atsakymas teigiamas, su koronavirusu užsikrėtusiuoju žmogumi susisiekiama asmeniškai dėl tolimesnės izoliacijos ir gydymo tvarkos.

Jeigu tyrimo rezultatas yra neigiamas, tačiau žmogui buvo atliktas tyrimas dėl koronaviruso infekcijos po kelionės užsienyje arba po turėto kontakto su susirgusiuoju koronavirusu, izoliacija yra tęsiama – skaičiuojama 14 dienų nuo grįžimo į Lietuvą dienos arba nuo paskutinio kontakto dienos.

Ministerijos teigimu, jeigu žmogus, nekeliavęs užsienyje ir neturėjęs kontakto su sergančiuoju koronavirusu, pajuto ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomus ir atlikęs tyrimą gavo neigiamą atsakymą, jam izoliuotis 14 dienų dėl koronaviruso nereikia.

Tačiau tokiu atveju negaluojantis žmogus turi kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris įvertins ar žmogus gali eiti į darbą ar ne, ir, jeigu gydytojas nuspręs, kad žmogus negali eiti į darbą dėl sveikatos būklės, jam bus išduotas nedarbingumas.

Iki šiol dėl koronaviruso ištirti 15 tūkst. 635 ėminiai.

Visuomenės informavimo grupės duomenimis, trečiadienį ištyrus 2444 ėminius, antra tiek liko neištirti.

Beveik pusė neištirtų ėminių liko Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje: čia ištirti 250 ėminiai, neištirtų liko 1153.

Daugiausiai ėminių, 841, ištyrė Kauno klinikos, netirtų ėminių čia neliko. Kitose laboratorijose atlikta nuo kelių šimtų iki kelių dešimčių tyrimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Daiva

Daiva portretas
Kantrybės! Ar ponia bent įsivaizduoja, kiek pacientų per pamainą priima Priėmimo skyriaus gydytojas? O tyrimo atsakymas ateina po dviejų parų.

Vanga

Vanga  portretas
Tirk daug IT specialistų, tai ar negalims sukurti programėlės, kad tie rezultatai atsirastų tiriamųjų kompiuteryje?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių