Mitybos poveikio sveikatai tyrėja atskleidė, iš kur žiemą gauti vitaminų

  • Teksto dydis:

Orai daro didelę įtaką žmonių mitybos įpročiams, o sezoniškumas itin atsispindi pirkinių krepšeliuose. Nors Lietuvos klimato sąlygos nėra palankios visus metus auginti vaisius ar daržoves, tačiau gyventojai net ir žiemą neturi likti be vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų.

Žiemos sezonu pirkėjai ieško lietuviškų gėrybių

Pasak mitybos poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės, būdų sveikai maitintis galima rasti net ir šalčiausią žiemą. Jai antrina prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė, kurios teigimu, daržo gėrybių pardavimai šaltuoju metų laiku gerokai išauga. Prekybos tinklo atstovė pastebi, kad daržoves bei vaisius pirkėjai renkasi ir siekdami sutaupyti, mat sezoninės gėrybės dažnai netgi būna pigesnės.

„Šaltuoju metu laikų vaisių ir daržovių poreikis tikrai nesumažėja. Priešingai – netgi išauga, skiriasi tik daržovių ir vaisių asortimentas. Pastebime, kad gyventojai labiau atsigręžia į mūsų klimatinėms sąlygoms būdingas žiemos sezono gėrybes – bulves, burokėlius, kopūstus, morkas, svogūnus. Šios rudenį Lietuvoje užaugintos daržovės gali būti saugomos per visą žiemą, todėl parduotuvėse jų įsigyti galima visada, o pirkėjai tai noriai ir daro“, – sako B. Čaikauskaitė.

Dan Gold/Unsplash nuotr.

Gumbavaisiai – vertingiausias pasirinkimas

Mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė sako, kad gyventojai elgiasi teisingai žiemos mėnesiais rinkdamiesi daugiau gumbavaisių (bulvių, topinambų, batatų) ir šakninių daržovių (burokėlių, morkų, salierų, ridikų, ropių). Šios daržovės gali suteikti trūkstamų maistinių medžiagų ir kompensuoti vitaminų trūkumą. Be to, yra ir daug skirtingų būdų jas paruošti bei panaudoti gaminant įvairius patiekalus.

„Žiema neturėtų tapti pasiteisinimu skirti mažiau dėmesio savo mitybai ar rinktis organizmui  nenaudingą maistą. Mūsų krašto sezoninės daržovės visuomet yra geras pasirinkimas ir gali padėti užtikrinti reikiamą mineralų ir vitaminų kiekį organizme. Be abejo, svarbu ir tai, kaip tas daržoves ruošiame. Būtų naivu tikėtis, kad aliejuje išsikepę keptuvę bulvių, savo organizmui suteiksime didelės naudos“, – sako A. Matulevičiūtė.

Anot specialistės, geriausia sezonines daržoves panaudoti ruošiant salotas, troškinius, sriubas ar košes. Pavyzdžiui, košė gali būti gaminama ne tik iš mums įprastų bulvių, bet ir batatų arba burokėlių. Be to, šaltaisiais metų mėnesiais mitybos racioną rekomenduojam praturtinti raugintais kopūstais ar agurkais. Mitybos poveikio sveikatai tyrėjos teigimu, šiuo laikotarpiu geras pasirinkimas yra ir šaldytos daržovės ar uogos, džiovinti vaisai. Juos rinktis A. Matulevičiūtė rekomenduoja kuo natūralesnius – be pridėtinio cukraus, riebalų ar konservantų. Galiausiai ekspertė pataria bet kuriuo metų laiku nepamiršti ir pilno grūdo produktų.

Praturtinti savo maisto racioną žiemą, B. Čaikauskaitės teigimu, gyventojai stengiasi ir pirkdami daugiau citrusinių vaisių, taip pat – avokadų, granatų, kivių, bananų ir vynuogių. Šiuo metu pietų šalyse yra pats apelsinų, mandarinų, greipfrutų ir citrinų sezono įkarštis, todėl pirkėjams siūlomas didelis šių vitaminu C praturtintų vaisių pasirinkimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių