Mokslininkai patvirtino: vasaros laiko įvedimas pridaro problemų

Jau šeštadienio naktį, kaip ir kasmet, persukome laikrodžių rodykles valanda į priekį ir kurį laiką pratinsime savo organizmus prie vasaros laiko. Dažnas skundžiasi, kad laikrodžio persukimas išbalansuoja, suprastėja miego kokybė. Mokslininkai patvirtino – vasaros laiko įvedimas pridaro problemų.

Neigiama įtaka įrodyta

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytojos neurologės Ramintos Masaitienės teigimu, paradoksalu, bet britai, kurie buvo dienos šviesą saugančio vasaros laiko įvedimo iniciatoriai, jau po kurio laiko įrodė, kad iš tiesų šis laiko kaitaliojimas, ypač – vasaros laiko įvedimas, turi neigiamos įtakos tiek ekonominiams, tiek sveikatos rodikliams.

Pasak gydytojos, įrodyta, kad vasaros laikas turi įtakos kelioms sritims. Viena sritis – avaringumas. Pirmąją savaitę po vasaros laiko įvedimo jis išauga iki 8 proc., nes vairuotojai būna labiau mieguisti, blogai miegoję. Kita sritis – pasiekimai, darbingumas. Įvedus vasaros laiką, žymiai sumažėja darbingumas, o ypač – vaikų ir moksleivių.

Pasak R.Masaitienės, yra ir duomenų apie vasaros laiko įvedimo įtaką sveikatai. Neabejotina, kad tai turi įtakos miegui – jis sutrumpėja, kol organizmas adaptuojasi, miego kokybė pablogėja. Taip pat yra įrodymų, kad miokardo infarkto rizika išauga iki 5 proc., padidėja galvos smegenų insulto rizika. Dėl ilgesnio tamsaus periodo išauga psichiatrinio spektro sutrikimų, savižudybių rizika.

Biologinis laikrodis vėlyvesnis

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad kalbama būtent apie vasaros laiko įvedimą – būtent tas dienos šviesą saugantis laikas šiek tiek prasilenkia su mūsų vidiniu individualiu biologiniu laikrodžiu.

Negana to, pasak R.Masaitienės, yra atrasti laikrodiniai genai, kurie įrodo, kad kiekviena žmogaus kūno ląstelė, o taip pat ir kiekvienas organas, turi cirkadinį vidinį laikrodį. 2017 m. trys JAV mokslininkai gavo Nobelio premiją už šių vadinamųjų laikrodinių genų, kurių šiuo metu žinoma aštuoni, atradimą.

Kiekvienas turime optimalų sau individualų vidinio laikrodžio ritmą, pagal kurį funkcionuodami jaučiamės geriausiai. Koks yra vidinis individualus ritmas, R.Masaitienės teigimu, galime nusistatyti atostogų metu, kai esame laisvi nuo socialinių ar darbinių įsipareigojimų – kada mes keliamės, gulamės, kuriuo metu geriausiai funkcionuojame.

"Kodėl apie tai šneku? Todėl, kad mokslininkų nustatyta, jog daugumos Europos gyventojų vidinis biologinis laikrodis yra vėlyvesnis", – sako gydytoja.

2018 m. spalį Europos miego tyrimų draugija kartu su Europos biologinių ritmų draugija pateikė Europos Komisijai rekomendacijas dėl laiko kaitaliojimo. Jos buvo vienareikšmės – sukioti laikrodžio rodykles yra blogai. O į klausimą, kokį geriau rinktis laiką – standartinį ar saugantį dienos šviesą, – atsakyta, kad Europos gyventojų sveikatai neabejotinai būtų naudingesnis standartinis laikas.

Kaip sau padėti?

Kas padėtų prisitaikyti prie vasaros laiko? Pasak R.Masaitienės, kol vis dar reikia kaitalioti laiką, labai svarbi motyvacija.

"Žinoma, laiko kaitaliojimo motyvaciją sunku įsisąmoninti, bet pamėginkime, – ragina neurologė. – Juk jeigu mes savo noru nueiname miegoti valanda vėliau, nes žiūrime gražų filmą ar smagiai vakarojame, kitą rytą ne taip blogai ir jaučiamės. Arba, pavyzdžiui, jeigu nusprendžiame ryte valandą anksčiau atsikelti, nes norime pasportuoti, – atsikelti ne taip ir sunku. Yra žmonių, kuriems per savaitę kelis kartus tenka keisti laiko juostą, bet jie gerai jaučiasi, nes turi motyvacijos – dirba ir už tai gauna atlygį."

Kitas dalykas – nereikėtų patiems sau pridėti kančios. "Dažniausiai žmonės, įvedus vasaros laiką, ir taip prasčiau jaučiasi, o jei dar prisideda pyktis, nepasitenkinimas, tai dar pablogina savijautą", – atkreipia dėmesį R.Masaitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vero

Vero portretas
Puiku! ATRODO REIKALAI EINA TEISINGA LINKME. VISISKAI TEISINGAI ĮRODYTA, KAD VADINAMASIS VASAROS LAIKAS YRA KENJSMINGAS, NES NESUTAMPA SU ZMOGAUS BIORITMAIS. GAILA, kad dabar persukome laikrodzius. Bet tikiuosi, kad rudenį atsuksime ir liksime visam laikui prie savo geografinės juostos laiko.

KAŽKAS REKLAMA

KAŽKAS  REKLAMA  portretas
STUMIA VISAI NENUSTEBČIAU JEIGU KONSERVATORIAI

Vika

Vika portretas
Mokslininkai , matyt, naktį dirba ir miega iki pietų ir žiemą , ir vasarą ? )) Vasarą ir paukšteliai su saule keliasi, nemiega...gamta bunda anksti. Kas būtų , jeigu ūkininkai miegotų iki pietų - duonos neturėtume, O ar nemalonu vasarą anksčiau grįžti iš darbų ir nuvažiuoti į gamtą pailsėti ? Sakoma - anksti kėlęs nepasigailėsi ).O žiemos laikas neaktualus...tiek ryte ,tiek vakare tamsu, niūru.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių