Mokslininkas: karantinas trims savaitėms – tik optimistams arba neišmanėliams

  • Teksto dydis:

Vyriausybė nusprendė nuo šeštadienio trims savaitėms įvesti visuotinį karantiną. Visuomenės sveikatos mokslų daktaras Giedrius Vanagas įsitikinęs – trys savaitės yra per trumpas laikotarpis, kad būtų pasiekti akivaizdūs rezultatai valdant COVID-19 pandemiją.

„Karantinas tris savaites – tik optimistams arba neišmanėliams. Vyriausybė šiandien priėmė sprendimą įvesti trijų savaičių karantiną, su tam tikroms išimtimis sportininkams, laidotuvininkams, prekeiviams. Galvokite kaip norite, bet tai tik bus pradžia, jei tikslas yra suvaldyti dabar jau nebevaldomą viruso plitimą. Trys savaitės bus tik pradžia, nes per tiek laiko nieko nesuvaldysime. Ateinančias kelias savaites ne tik kad nematysime atvejų mažėjimo, bet ir toliau matysime sergamumo augimą“, – feisbuke rašė G. Vanagas.

Ateinančias kelias savaites ne tik kad nematysime atvejų mažėjimo, bet ir toliau matysime sergamumo augimą.

Pasak profesoriaus, naivu tikėtis, kad vos per kelias savaites pamatysime karantino priemonių poveikį. „Augimą matysime dėl paprastų ir suprantamų priežasčių – nes iki šiol, jau kurį laiką, turėjome nevaldomą ir eksponentinį atvejų augimą. Taigi, ateinančias kelias savaites ir toliau diagnozuosime tuos atvejus, kurie plito dar iki karantino įvedimo. Tai, kad stebuklingai ir per kelias savaites pamatysime karantino priemonių efektą – sunku tikėtis, tuo gali tikėti tik optimistai arba neišmanėliai. Šią prielaidą patvirtina ir karantino priemonių įvedimo statistika, kurią stebėjome pirmos bangos metu ir tai stebėta ne tik Lietuvoje, bet ir kitose valstybėse įsivedusiose karantiną kovo mėnesį (pasižiūrėkite epidemines kreives kovo-balandžio mėnesiais). Taigi, ateinančias kelias savaites ir toliau matysime ne mažėjimą, o greičiau naujus nustatytų atvejų rekordus“, – pesimistines prognozes aptarė specialistas.

Mums visiems svarbu suprasti ir pasiruošti mažiausiai 6-8 savaičių karantinui.

„Mums visiems svarbu suprasti ir pasiruošti mažiausiai 6-8 savaičių karantinui. Šiai dienai, manau tai minimalus reikalingas terminas jei šio karantino tikslas yra suvaldyti viruso plitimą iki tokio lygio, kad NVSC vėl galėtų valdyti epidemiologinę situaciją nebalansuodama ant savo galimybių ribos, o gydymo įstaigose nepritrūktų lovų ir nereikėtų stabdyti kitų sveikatos priežiūros paslaugų teikimo pacientams. Tad būkime malonūs, nemeluokime vieni kitiems, nes tiek verslui, tiek kiekvienam iš mūsų yra svarbu turėti teisingą informaciją ir lūkesčius, žmonių kantrybė juk nebegalinė, kad taip juos maustyti“, – feisbuke rašė G. Vanagas.

 

Primename, kad trečiadienį Vyriausybė nusprendė nuo šeštadienio trims savaitėms įvesti visuotinį karantiną. Bus draudžiama viešojo maitinimo įstaigų ir pasilinksminimo vietų veikla, išskyrus maisto tiekimą išsinešimui. Sporto varžybos turės vykti be žiūrovų, kiti renginiai bei žmonių susibūrimai draudžiami. Parduotuvės gali tęsti veiklą. Viešose vietose galima būti ne didesnėmis nei penkių asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius, bus privalomos kaukės. Katalikų pamaldos vyks ribojant tikinčiųjų skaičių.

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 639 nauji COVID-19 infekcijos atvejai, mirė septyni užsikrėtusieji.  Ligoninėse dėl COVID-19 gydomi 676 žmonės, 57 iš jų – reanimacijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Geriausi užsienio epidemiologai kritikuoja tuos karantinus. Sako, tų bangų bus dar ne viena, tai ką? - kas keli mėnesiai stumsit šalį į pdarają? Europos ekonomistai už galvos susiėmę dėl ateinančios pragaištingos krizės.

Asta

Asta portretas
Skelbiamas griežtas karantinas, situacija įtempta, o dalis Kauno mokyklų vistiek vyresnių klasių moksleiviams pamokas organizuos nenuotoliniu būdu. Situacija daug blogesnė nei pavasarį, čia toks noras, kad seneliams vaikas parneštų ligą?

VARGŠELI

VARGŠELI portretas
Tik tikri asilai kitus asilais vadina.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių