Mokslininkų akiratyje – folio rūgštis: ar tikrai gali sukelti vėžį?

  • Teksto dydis:

Saugu, reikalinga ir būtina, ar, priešingai, gali pakenkti sveikatai? Norvegų mokslininkų akiratyje – folio rūgštis, pasakojama LNK reportaže.

„Buvo atlikta keletas tyrimų, kurie parodė, kad dideli folio rūgšties kiekiai didina onkologinių ligų riziką“, – komentavo Karoliniškių poliklinikos Moterų klinikos vedėja Daiva Keršulytė.

„Folio rūgštis yra B grupės vitaminas – B9. Ji pakankamai populiari“, – sakė „Gintarinės“ vaistinės vaistininkė Sigita Korbutaitė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Paskutinį kartą vartojau folio rūgštį, kai buvau nėščia, laukiausi vaikelio“, – sakė vaistinėje užkalbinta moteris.

„Jeigu mokslas sako, tai gal ir galima tikėti“, – porino kita vaistinės klientė.

„Girdėjau apie tai, kad gali sukelti vėžį. Kaip visada, iš pradžių sako, kad galima vartoti, reikalinga, paskui, – negalima, kenkia“, – savo nuomonę dėstė pašnekovė.

Buvo atlikta keletas tyrimų, kurie parodė, kad dideli folio rūgšties kiekiai didina onkologinių ligų riziką.

 

„Man atrodo, kad kenkia bet koks ir bet ko perdozavimas. Netgi tos pačios informacijos peteklius yra kenksmingas. Manau, norvegų specializacija – žuvų taukai“, – šmaikštavo moteris.

Paklausėme ir gydytojų nuomonės.

„Nors tų tyrimų atlikta daug, negalima daryti vienareikšmiškos išvados. Patys tyrėjai tiria kitų mokslininkų atliktus tyrimus ir juos apibendrina. Vieni iš tokių duomenų, – kad piktnaudžiavimas folio rūgštimi, dideli jos kiekiai padidina prostatos vėžio riziką“, – sakė gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė.

Gerokai anksčiau norvegai viešino tyrimą, kurį tęsė septynerius metus ir stebėjo daugiau kaip 6 tūkst. pacientų, sergančių išemine širdies liga. Folio rūgštis jiems buvo skiriama kartu su B12 vitaminu. Rezultatas buvo siejamas su padidėjusia vėžio rizika ir mirtingumu, tačiau jis siekia tik kiek daugiau nei 1 proc.

„Kadangi tai yra tik pavieniai tyrimai ir atsakymas nėra galutinis, todėl reikalingi tolimesni tyrimai, kurie šias prielaidas patvirtintų arba paneigtų“, – teigė gydytojas rezidentas Irmantas Aleksa. 

Folio rūgštis įprastai skiriama planuojančioms nėštumą arba besilaukiančioms. Jos stoka kaip tik siejama su daug rizikų.

„Folio rūgštis dalyvauja kraujodaroje, tad ji yra labai svarbi vaisiaus vystymuisi. Taip pat mažina priešlaikinio gimdymo riziką“, – apie jos privalumus ir svarbą kalbėjo D. Keršulytė.

„Folio rūgšties stygius gali sąlygoti nervinio vamzdelio, kuris vėliau tampa nugaros smegenimis, defektus. Taigi mažina vaisiaus apsigimimų riziką, todėl besilaukiančioms moterims  rekomenduojama šią rūgštį vartoti visą pirmąjį nėštumo trimestrą“, – konstatavo I. Aleksa.  

Planuojant nėštumą, folio rūgštį rekomenduojama vartoti ir vyrams.

„Folio rūgštis net 30 proc. sumažina spermatozoidų chromosomų mutacijas“, – teigė D. Keršulytė.

Folio rūgšties gausu avokaduose, špinatuose, kiaušiniuose, pupelėse, taip pat – juodoje duonoje.

„Pagrindinis folio rūgšties šaltinis – žalios daržovės, ypač petražolės. Didelį kiekį folio rūgšties suteikia ir jaučio kepenys“, – vardijo S. Korbutaitė. 

Kadangi tai yra tik pavieniai tyrimai ir atsakymas nėra galutinis, todėl reikalingi tolimesni tyrimai, kurie šias prielaidas patvirtintų arba paneigtų.

 

„Kad trūksta šios rūgšties, išduoda tokie simptomai, kaip silpnumas, nuovargis, galvos svaigimas, apetito stoka, nemiga. Jokių išskirtinių požymių, kurie galėtų išduoti, kad trūksta būtent folio rūgšties. Tad geriausiai tai parodo kraujo tyrimas“, – „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė.

Anot gydytojų, vartojant pakankamai folio rūgšties, kaip tik gali sumažėti vėžio tikimybė. Svarbiausia – gauti reikiamą kiekį. Ne per mažai ir ne per daug.

Saugi paros dozė suaugusiems – iki 400 mikrogramų. Tad jeigu vartojate multivitaminus, reikia pasitikrinti jų sudėtį ir kiekius.

„Šio vitamino perteklius organizme nesikaupia, pasišalina su šlapimu, tad perdozavimas nekelia didelio pavojaus. Nepaisant to, nerekomenduojama juos pradėti vartoti šiaip sau, prieš tai nepasitarus su šeimos gydytoju“, – perspėjo S. Korbutaitė. 

„Folio rūgšties perteklius organizme pasireiškia silpnumu, pykinimu, virškinimo sistemos sutrikimais“, – informavo  J. Aleknienė.

„Geriausia prieš vartojant vitaminus atlikti kraujo tyrimus. Tuomet žinosi, ko trūksta, ko per daug“, – išsakė savo nuomonę vaistinės klientė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...???

...??? portretas
sugalvojo dar vieną bacilą cha,cha

H

H portretas
Mano nuomone kas per daug tas ne sveika . Juk duag geriant ir vandenyje galima paskęsti .

piktnaudžiavimas

piktnaudžiavimas portretas
bet kuo yra žalingas. Druska, cukrumi, alkoholiu. Prie ko čia vitaminas B9? Agentūtos VBS žinios, ne daugiau.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių