Mokytojai numoja ranka į sveikatos patikrinimą?

Šalyje nuskambėję neseni įvykiai, kuomet mokytojai galimai užkrėtė vaikus tuberkulioze, verčia sunerimti...

Įstatymai numato, kad švietimo įstaigų darbuotojų sveikatos tikrinimai būtų reguliarūs, tačiau, kaip teigia specialistai, pasitaiko atvejų, kuomet pedagogams diagnozuojama tuberkuliozė, nors sveikatos patikrinimo metu jokių ligos požymių nebuvo nustatyta. Švietimo politikai įžvelgia kitą problemą: „Atėjęs pas mediką mokytojas pasako „man viskas gerai“, galvodamas, kad tik greičiau sugrįžtų prie darbo“.

Atlieka patikrinimus mokyklose

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pradėjo masinius vaikų ugdymo įstaigų patikrinimus, kuriais siekiama išsiaiškinti, ar tinkamai tikrinama šių įstaigų darbuotojų sveikata.

„Vaikų (iki 18 metų) mokymas, ugdymas ir auklėjimas yra įtraukiamas į sąrašą darbų, kuriuos leidžiama dirbti tik iš anksto pasitikrinus ir vėliau periodiškai besitikrinant, ar neserga užkrečiamomis ligomis. Taigi pedagogai prieš pradėdami dirbti ir vėliau kasmet tikrinasi, ar neserga tuberkulioze. Dėl kitų užkrečiamų ligų nurodoma tirtis esant epidemiologinei būtinybei.

Tikrinant dėl tuberkuliozės dažniausiai yra daromas krūtinės ląstos rentgenologinis tyrimas. Nors tokiam tyrimui reikalingos tam tikros indikacijos, remiantis mūsų patirtimi, rentgeno nuotrauka daroma visiems besitikrinantiems. Esama ir nepatenkintų kasmet gaunama apšvitos doze, tačiau tokį būdą rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija tuberkuliozės profilaktikai vykdyti. Jei šis tyrimas atliekamas sąžiningai, o ne tik formaliai gydytojas uždeda antspaudą, manome, kad to visiškai užtenka, kad užtikrintume, jog su vaikais nedirbtų tuberkulioze užsikrėtęs pedagogas“, – sako Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas.

Atsakomybė darbdaviui

Atliekamų patikrinimų metu aiškinamasi, ar vaikų ugdymo įstaigų specialistai pasitikrino sveikatą dėl užkrečiamųjų ligų prieš įsidarbindami ir periodiškai kiekvienais metais. Taip pat siekiama sužinoti, ar sudarytas darbuotojų, kurie darbe gali būti veikiami profesinės rizikos veiksnių, sąrašas, ar periodiškai tikrinama visų darbuotojų, dirbančių darbo aplinkoje, kurioje galima profesinė rizika, sveikata.

„Rezultatų tikrai dar neturime, nes ši tęstinė tuberkuliozės prevencinė akcija prasidėjo tik šį pirmadienį. Balandžio mėnesį atlikome, jei neklystu, šimto keturiasdešimt dviejų mokyklų patikrinimą būtent dėl tuberkuliozės, tai yra, kaip ugdymo įstaigų darbuotojai tikrinasi sveikatą. Paaiškėjo, kad bene trisdešimt keturiose įstaigose ne visi pedagogai buvo pasitikrinę. Jie galėjo tai padaryti vasarą, tad, labai tikimės, kad įstaigų vadovai rimtai pažiūrėjo į šią problemą. Darbdaviai privalo užtikrinti, kad jų darbuotojai būtų pasitikrinę laiku. O jeigu jie atsisako, darbdavys privalo juos nušalinti nuo darbo arba paskirtį tokį, dėl kurio nereikia pasitikrinti sveikatos“, - sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių