Nacionalinė laboratorija rugsėjį sekoskaitos dar neatnaujins: laukia SAM reguliavimo

  • Teksto dydis:

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) rugsėjį dar neatnaujins sekoskaitos tyrimų, laukia sprendimų iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM).

„Šiuo metu tęsiame sekoskaitos tyrimų klausimų derinimą su SAM ir tikimės, jog kitą savaitę jau bus patvirtintas naujas teisinis reglamentavimas skirtas sekoskaitos atnaujinimui. Bet kokiu atveju sekoskaitos tyrimai rugsėjo mėnesį nevyks“, – nurodoma laboratorijos komentare BNS.

Rugpjūtį laboratorijos direktoriaus pavaduotojas Algirdas Griškevičius teigė besitikintis sekoskaitos tyrimus atnaujinti rugsėjį.

Kaip BNS nurodė sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas, koronaviruso ėminių sekoskaita šiuo metu nevykdoma, nes norima sukurti „integruotą epidemiologinės priežiūros sistemą, kuri apimtų ne tik covido, bet ir kitų ligų, pavyzdžiui, gripo, stebėseną“.

„Ką matome iš kitų Europos Sąjungos šalių duomenų, daugiau nei 98 proc. ėminių, kuriems atliekama sekoskaita, nustatomas omikron atmainos BA.4 ar BA.5 potipis. Ankstesnė patirtis rodo, kad Lietuvoje stebima ta pati vyraujanti atmaina, kaip ir Europoje, tad patikimų duomenų užtenka“, – sakė jis.

Ministro atstovo teigimu, artimiausiu metu su gydymo įstaigomis vyks susitikimai, kurių metu bus pristatyta sekoskaitos tvarka, o pati sekoskaita bus pradėta vykdyti paskutinę rugsėjo savaitę arba spalio pradžioje.

Nuo praėjusių metų vasario NVSPL buvo paskirta koordinuoti bei vystyti koronaviruso ligos sekoskaitos tyrimų sistemą.

Tačiau nuo gegužės šalyje atšaukus ekstremalią situaciją dėl COVID-19, nustojo galioti ir sveikatos apsaugos ministro įsakymai, leidžiantys naudoti pacientų mėginius sekoskaitos tyrimams bei apmokėti už juos.

Sekoskaitos tyrimai parodo, kokia COVID-19 atmaina vyrauja šalyje.


Šiame straipsnyje: SAMNVSPLsekoskaita

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių