Naktį sraigtasparnis vėl skraidino donoro organus

  • Teksto dydis:

Antradienio naktį pasieniečių sraigtasparnis iš Klaipėdos ligoninės gabeno donoro organus.

Kaip pranešė Nacionalinis transplantacijos biuras, Klaipėdos donorinėje ligoninėje konstatavus smegenų mirtį ir artimiesiems sutikus dovanoti donorinius organus transplantacijai, naktį dirbo gydytojų transplantologų komandos.

Kad donorinis organas greičiau pasiektų transplantacijos laukiantį pacientą, laikas buvo trumpinamas pakviečiant į pagalbą pasieniečių sraigtasparnį.

Donoriniai organai buvo atgabenti į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikas.

Kiti donoriniai organai ir audiniai greitosios pagalbos automobiliu atvežti į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikas.

Šiuo metu abiejuose transplantacijos centruose vyksta transplantacijos operacijos.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) pranešė, kad sulaukus prašymo, sraigtasparnis apie 22 val. pakilo iš Trakų rajone esančios bazės ir po mažiau nei pusvalandžio leidosi Kaune, kur į sraigtasparnį įlipo medikų komanda. Į „Eurocopter 135“ buvo sukrauti medicinos įrankiai ir speciali įranga.

Iš Kauno apie 22 val. 30 min. pakilęs pasieniečių orlaivis po maždaug valandos nusileido prie ligoninės Klaipėdoje.

Su donoro organu atskubėjus ir į sraigtasparnį įlipus medikams, 2.10 val. „Eurocopter 135“ pakilo iš uostamiesčio ir po valandos leidosi Kaune. Išlaipinę į organų persodinimo operaciją nuskubėjusius gydytojus VSAT pilotai sraigtasparniu grįžo į bazę Paluknyje.

VSAT ir Nacionalinis transplantacijos biuras turi sutartį, pagal kurią transplantacijai reikalingi organai skraidinami moderniais pasieniečių sraigtasparniais „Eurocopter“. Šie orlaiviai yra ypač greitaeigiai, ekonomiški, manevringi, jiems leistis ir kilti reikia nedidelio ploto, todėl organų paimti jie gali tūpti kone ligoninių kiemuose ar jų teritorijose.

Šiemet jau atliktos 52 organų transplantacijos: 35 inkstų, 6 širdies, 8 kepenų, 1 plaučių, 1 širdies – plaučių komplekso, 1 kasos – inksto komplekso transplantacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių