Gyventojai sulaukė laiškų: pasitikrinkite, kiek kainavo jūsų gydymas ir vaistai

Valstybinė ligonių kasa (VLK) gyventojams siūlo pasitikrinti, kiek kainavo jų gydymas – tą padaryti siūlantys laiškai per „Sodros“ asmenines paskyras išsiųsti maždaug milijonui gyventojų.

Pasak VLK direktoriaus Gintaro Kacevičiaus, tai padės pacientams tvirčiau jaustis ir geriau suprasti sveikatos apsaugos sistemą.

„Norime sustiprinti paciento statusą, ir žinojimas tam turėtų padėti. Tai atskaitomybė privalomojo sveikatos draudimo mokesčių mokėtojams“, – trečiadienį žurnalistams per spaudos konferenciją sakė G. Kacevičius.

Pasak VLK vadovo, kiekvienas žmogus taip pat galės pasitikrinti, kiek valstybė prisidėjo prie kompensuojamųjų vaistų ir kiek už šiuos vaistus teko sumokėti pačiam žmogui.

Kaip teigia G. Kacevičius, pasitikrinti bus galima ne tik praėjusių, bet ir ankstesnių metų duomenis. Anot jo, tai turėtų paskatinti ir skaidrumą gydymo įstaigose.

„Žinodamas, kokios sumos sumokamos už jį, jis bus linkęs mažiau mokėti neoficialiai“, – sakė VLK direktorius.

„Sodros“ duomenimis, iš visų konsultacinių skambučių, kuriais siekta sužinoti apie žmonių įmokas, didžiąją dalį – maždaug 67 proc. – sudarė klausimai apie privalomąjį sveikatos draudimą.

„Pernai 168 tūkst. tokių skambučių buvo. Na, aišku, yra asmenų, kurie skambina ir ne po vieną kartą. Jei žiūrėtume elektroninius paklausimus, tai tokių buvo apie 17 tūkst.“, – komentavo „Sodros“ vadovė Julita Varanauskienė.

Pasak VLK vadovo, galimybė sužinoti, kiek valstybei kainavo žmonių gydymas, nėra nauja. Tą anksčiau buvo galima padaryti pateikus prašymą teritorinei ligonių kasai ar savivaldybei, taip pat kreipusis tiesiai į VLK per elektroninius valdžios vartus.

Anot G. Kacevičiaus, pernai vienas žmogus poliklinikoje vidutiniškai apsilankė 11 kartų, o kas ketvirtas gulėjo ligoninėje.

2019 metų Privalomojo socialinio draudimo fondo biudžetą, VLK duomenimis, sudarė apie 2 mlrd. eurų, išlaidos siekė taip pat apie 2 mlrd. eurų.

Pernai vidutinė vieno dirbančiojo metinė įmoka į PSDF sudarė 998 eurus, savarankiškai įmokas mokančio žmogaus – 432 eurai, o už pensininkus, vaikus ir kitus valstybės draudžiamuosius – 321 euras.

Šiemet PSDF biudžetas sudaro 2,3 mlrd. eurų, jame numatomos 2,1 mlrd. eurų išlaidos. Sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti skirta 1,5 mlrd., vaistams – apie 360 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietė

kaunietė portretas
pati mokėjau už klubo protezą - 2500 eur, bet šito nepažymėta , nors mokėjau oficialiai

KAUNIEČIAI

KAUNIEČIAI portretas
koks dar pasitikrinimas,visai jiems stogas nuvažiavo

Anonimas

Anonimas portretas
Mano 0 kainavo suskiai o plesiate is manęs dvigubai.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių