Nešvariausias daiktas namuose – virtuvės kempinė

  • Teksto dydis:

Virtuvės kempinė yra 200 tūkst. kartų nešvaresnė už tualeto sėdynę, rodo mokslinių tyrimų rezultatai. Mokslininkų teigimu, kempinėje esantys mikrobai gali net sukelti paralyžių.

Ant 6,5 kv. centimetrų dydžio virtuvės kempinės yra daugiau kaip 10 mln. bakterijų, o tokiame pačiame tualeto sėdynės plote – apie 50 bakterijų. Daugybė bakterijų slypi ir ant pjaustymo lentelių bei virtuviniuose rankšluosčiuose.

Su dauguma bakterijų žmogaus imuninė sistema sugeba susidoroti, tačiau mikrobai, esantys ant įvairių virtuvės rakandų ir šluosčių, yra kenksmingos bakterijos. 

Šį tyrimą atliko Arizonos universiteto mikrobiologijos profesorius Charlesas Gerba. Mokslininkas tiria, kokią įtaką aplinka daro ligų plitimui. Tyrimo metu nuo buityje naudojamų įvairių daiktų buvo paimamos paviršiuje esančios bakterijos, išmatuojamas jų kiekis, tipai, augimo tempai. Būtent profesorius Ch. Gerba padarė išvadą, kad tualeto sėdynė yra vienas iš švariausių paviršių ir ant jos mikroorganizmų yra mažiausiai.

O štai buityje daugiausiai naudojami daiktai, pavyzdžiui, kempinės, indų šluostės, rankšluosčiai, daugkartiniai pirkinių krepšiai, yra daugiausiai užteršti bakterijomis.

Šiam mokslininkui antrina ir vienas garsiausių britų mikrobiologų Hughas Penningtonas. Profesoriaus teigimu, galima naudoti kempines indams plauti karštame vandenyje, maisto likučiams valyti, bet negalima kempinės naudoti švariems indams blizginti.

Tyrimų rezultatai rodo, kad viena iš pavojingiausių kampilobakterija, ant kempinės atkeliaujanti iš vištienos, gali sukelti net paralyžių.

Plačiau apie bakterijų kaupimosi vietas namuose ir kaip sumažinti jų kiekį – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Seimas

Seimas portretas
Ddaugiau bakteriju negu tualete ir kempineje kartu sudejus yra politikoje...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių