Nuo įtampos bėga šokio žingsniu

Fi­zi­nis ak­ty­vu­mas ir ma­lo­nu­mas bend­rau­ti - to­kius šo­kių pri­va­lu­mus var­di­jo ant par­ke­to su­ktis mėgs­tan­tys me­di­kai.

Klai­pė­die­čiai gy­dy­to­jai šo­kių vi­ru­su ti­ki­na už­si­krė­tę ge­ro­kai anks­čiau nei vi­sa Lie­tu­va, ku­riai pa­vyz­dį pa­ro­dė po­pu­lia­rios te­le­vi­zi­jos lai­dos. Kai ku­rie jų pra­dė­jo sek­da­mi ko­le­gų pa­vyz­džiu ar tie­siog steng­da­mie­si te­sė­ti ant­ra­jai pu­sei duo­tą pa­ža­dą. „Svei­ka­tos" kal­bin­tos me­di­kų po­ros pri­pa­ži­no, kad ras­ti lai­ko šiam po­mė­giui, kai die­not­var­kė to­kia užim­ta, ne­leng­va.

Su­ma­ži­no pa­tie­ka­lų po­rci­jas

Klai­pė­dos pri­klau­so­my­bės li­gų cent­ro vy­riau­sio­sios slau­gy­to­jos Ne­lės ir Klai­pė­dos psi­chi­kos svei­ka­tos cent­ro vy­riau­sio­jo gy­dy­to­jo Alek­sand­ro Slat­vic­kių šei­mo­je po­kal­biai apie šo­kius ne­ti­lo pen­ke­rius me­tus.

Sva­jo­nę šok­ti Ne­lei įkvė­pė ki­ta me­di­kų su­tuok­ti­nių po­ra. Ta­čiau la­bai už­siė­męs ir vė­lai na­mo grįž­tan­tis vy­ras pa­siū­lė bū­ti kant­riai, kad sva­jo­nė tap­tų rea­ly­be. Vis dėl­to žmo­nai pa­vy­ko pri­vi­lio­ti Alek­sand­rą į šo­kių pa­mo­kas - juo­du pra­dė­jo lan­ky­ti kla­si­ki­nių ir Lo­ty­nų Ame­ri­kos šo­kių re­pe­ti­ci­jas. Pir­mas jų iš­mok­tas šo­kis bu­vo ča ča.

N.Slat­vic­ka­ja ak­cen­ta­vo emo­ci­nę šo­kio nau­dą. Jai svar­bu po­rą va­lan­dų, kiek trun­ka pa­mo­kos, bū­ti su bran­giu žmo­gu­mi. Be to, šo­kis tei­kia grakš­tu­mo, leng­vu­mo ir mo­te­riš­ku­mo. Net ir po re­pe­ti­ci­jos jai no­ri­si la­biau pa­si­temp­ti.

Alek­sand­ras taip pat pri­ta­rė, kad šo­kan­tis žmo­gus ne­si­kūp­ri­na. O juk daug įvai­rių ne­ga­la­vi­mų at­si­ran­da bū­tent dėl ne­tai­syk­lin­gos lai­ky­se­nos.

Šo­kė­jai ti­ki­no, kad per re­pe­ti­ci­jas iš­lie­ja ne­ma­žai pra­kai­to. Net žie­mą po pa­mo­kų dra­bu­žiai bū­na šla­pi nuo iš­lie­to pra­kai­to. Su­tuok­ti­niai juo­kau­ja, kad pra­dė­ję šok­ti ėmė ge­ro­kai ma­žiau val­gy­ti - su­ma­ži­no pa­tie­ka­lų po­rci­jas, o po re­pe­ti­ci­jų ne­re­tai at­si­sa­ko ir va­ka­rie­nės.

Gy­dy­to­jas A.Slat­vic­kis pa­sa­ko­jo, kad šo­kiai jam pa­de­da pa­bėg­ti nuo dar­bo rū­pes­čių. Per re­pe­ti­ci­jas jis gal­vo­ja ne apie dar­bą, o apie nau­ją šo­kio ju­de­sį.

„Ma­lo­nu jaus­ti, kad tu­ri ko­jas, o ne pro­te­zus. Kad ga­li pa­šok­ti ir da­mai pa­duo­ti no­si­nai­tę ne­su­siė­męs nu­ga­ros", - šmaikš­ta­vo gy­dy­to­jas, kas ry­tą apie pen­kio­li­ka mi­nu­čių ski­rian­tis mankš­tos pra­ti­mams, ku­rie di­di­na stu­bu­ro lanks­tu­mą.

Pa­de­da iš­blaš­ky­ti mie­guis­tu­mą

Klai­pė­dos jū­ri­nin­kų li­go­ni­nės Chi­rur­gi­jos kli­ni­kos ve­dė­jas Ar­tū­ras Raz­ba­daus­kas su far­ma­ci­jos sri­ty­je dir­ban­čia žmo­na Dai­va šok­ti pa­mė­go prieš sep­ty­ne­rius me­tus.
Chi­rur­go A.Raz­ba­daus­ko ma­ny­mu, žmo­gaus svei­ka­ta neat­sie­ja­ma nuo gy­ve­ni­mo bū­do. Tad ge­rai jaus­tis pa­de­da bū­tent fi­zi­nis ak­ty­vu­mas. 20 me­tų chi­rur­gu dir­ban­tis vy­ras įtam­pos at­si­kra­to šok­da­mas, min­da­mas dvi­ra­tį ir bė­gio­da­mas.

Po­ros va­lan­dų re­pe­ti­ci­ja ener­gi­jos ir žva­lu­mo su­tei­kia vi­sam li­ku­siam va­ka­rui. Šo­kiai pa­de­da ge­rai jaus­tis ir vė­ly­vą va­ka­rą, iš­blaš­ko mie­guis­tu­mą. Tad grį­žus po re­pe­ti­ci­jos no­ri­si ne kris­ti į lo­vą, o pa­skai­ty­ti kny­gą.

„Moks­liš­kai įro­dy­ta, kad žmo­gui per sa­vai­tę rei­kia ma­žiau­siai po­rą kar­tų skir­ti fi­zi­nei veik­lai. Taip pa­grei­ti­na­ma me­džia­gų apy­kai­ta ir pa­ge­rė­ja nuo­tai­ka", - pa­sa­ko­jo gy­dy­to­jas.
Nuo vai­kys­tės su mu­zi­ka su­si­ju­siam chi­rur­gui per re­pe­ti­ci­jas skam­ban­ti mu­zi­ka pa­ke­lia nuo­tai­ką. Tad dar­bus apie šo­kio te­ra­pi­ją ra­šan­tiems stu­den­tams dės­ty­to­jas ga­lė­tų bū­ti pui­kus pa­vyz­dys.

Bė­ga kro­są ir mi­na dvi­ra­tį

Jei­gu dėl įtemp­tos die­not­var­kės kar­tais ten­ka pra­leis­ti šo­kių pa­mo­kas, chi­rur­gas A.Raz­ba­daus­kas jas kom­pen­suo­ja bėg­da­mas ry­ti­nį kro­są pa­jū­riu ir su šei­ma va­ka­rais min­da­mas dvi­ra­tį.

Be­veik kiek­vie­ną va­ka­rą Raz­ba­daus­kų šei­ma dvi­ra­čiais nu­va­žiuo­ja apie 20 km, sa­vait­ga­liais toks at­stu­mas bū­na pri­va­lo­mas.

Iš­vy­kos dvi­ra­čiais ma­ži­na įtam­pą. Gy­dy­to­jas čia vėl pa­si­tel­kia moks­li­nin­kų pa­teik­tus įro­dy­mus, kad pir­mo­je vie­to­je pa­gal dar­be pa­ti­ria­mą įtam­pą at­si­du­ria la­kū­nai, o ant­ro­je - chi­rur­gai.

Nuo vai­kys­tės spor­tuo­jan­tis A.Raz­ba­daus­kas net bu­vo leng­vo­sios at­le­ti­kos kan­di­da­tas į spor­to meist­rus ir fu­bo­lo ko­man­dos „At­lan­tas" dub­le­ris. Ta­čiau fut­bo­lo at­si­sa­kė dėl di­de­lės ri­zi­kos pa­tir­ti trau­mą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
O taip, ŽYMIAI geriau šokiai nei visokie treniruokliai.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių