Nuo lapkričio 1-osios įsigalioja hipertenzijai skirtų vaistų skyrimo tvarka

  • Teksto dydis:

Nuo lapkričio 1-osios įsigalioja hipertenzijai skirtų vaistų skyrimo tvarka, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Ministerija laikosi patvirtintų vaistų politikos gairių, numatančių tolygų veiksmingų kompensuojamųjų vaistų prieinamumą sunkiomis ligomis sergantiems asmenims“, – pranešime teigė viceministrė Kristina Garuolienė.

„Taip pat pasisakome už gyventojų išlaidų vaistams mažinimą. Džiaugiamės, kad pastaraisiais metais šioje srityje pavyko daug nuveikti – tai pajuto ir Lietuvos pacientai“, – sakė ji.

SAM teigimu, naujame tvarkos apraše numatyta, kad daugumai pacientų gydymas turi būti pradėtas dviejų vaistų deriniu.

„Tvarkos aprašo nuostatos suformuluotos taip, kad gydytojas gali rinktis naujam pacientui paskirti tiek atskiras tabletes, tiek fiksuotus vaistų derinius, t.y. dvi medžiagas vienoje tabletėje“, – teigiama pranešime.

„Pastarasis variantas yra daug patogesnis pacientui, nes sumažėja vartojamų tablečių kiekis bei padidėja gydymo efektyvumas“, – rašoma jame.

Ministerija taip pat teigia, kad tvarkoje rekomenduojama naujam pacientui pirmaeiliam gydymui skirti vaistą, kurio metinė kaina yra mažiausia atitinkamoje terapinėje vaistų grupėje.

„Šia nuostata norima sudaryti gyventojams galimybę gauti inovatyvų gydymą, kuris neretai yra per brangus. Taip pat siekiama, kad gyventojai nepermokėtų už saugų ir efektyvų gydymą“, – teigia ministerija.

Jos teigimu, dėl tvarkos aprašo nuostatų aktyviai diskutuota su Lietuvos kardiologų draugijos, Lietuvos šeimos gydytojų kolegijos, Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos atstovais, taip pat Valstybinės ligonių kasos ir Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos specialistais.

„Džiugu, kad keičiama nuo 2002 metų galiojusi hipertenzijos gydymo tvarka ir šis svarbus dokumentas yra atnaujintas pagal Europos kardiologų draugijos naujausias gaires. Pagrindinės diagnostikos, gydymo tikslų ir algoritmų, specifinių pacientų grupių rekomendacijos parengtos pagal naujausius mokslo duomenis“, – pranešime teigė Lietuvos kardiologų draugijos prezidentė Jelena Čelutkienė.

Ši tvarka turėjo įsigalioti spalio 1-ąją, tačiau sulaukus kritikos iš medikų ir pacientų bendruomenės ministras Aurelijus Veryga tvarkos įsigaliojimą atidėjo.

Medikų ir pacientų atstovai kritikavo ministeriją, kad ekspertinės grupės paruošta tvarka buvo pakeista, o pakeitimai, anot jų, numatė ydingą tvarką, kad skirdamas kompensuojamus vaistus arterinei hipertenzijai gydyti, gydytojas turi rinktis ne tą vaistą, kuris labiausiai tinkamas konkrečiam žmogui, bet tą vaistą, kuris yra pigiausias tuo metu nurodytas.

Medikai teigė norintys dėl vaistų skyrimo tvarkos diskutuoti iš naujo.

Sveikatos apsaugos ministerijos ir medikų duomenimis, hipertenzija serga kas ketvirtas Lietuvos gyventojas – apie 730 tūkst. žmonių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Veryga

Veryga portretas
Nėra ką rašyti norisi verkti

Nijolė

Nijolė  portretas
Istatymais galime tik baisetis, kaip ir zmonemis, kurie juos kuria. Liudna ir tiek.

Čiombė

Čiombė portretas
Reikia atkreipt dėmesį kaip žmogaus organizmui jie veiksmingi o ne iš kepurės ale pirdamoną nuo galvos skaudėjimo skirti Jum bl...biznis-žmogui kapinės...kvaišos tikri esat sau babkes kraunat ir ryjat tik gerus medikamentus o šunaujai by tik kokį šlamštą sušert kad padvėstų...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių