Nuo maro mirė pora, valgiusi žalios švilpiko mėsos

  • Teksto dydis:

Mongolijoje nuo buboninio maro mirė pora, valgiusi neapdorotų švilpiko kepenų; dėl šio įvykio paskelbtas karantinas, kelioms dienoms įkalinęs regione besilankančius turistus, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Etninių kazachų pora mirė gegužės 1 dieną labiausiai į vakarus nutolusioje Bajan Ulegėjaus provincijoje, turinčioje sieną su Rusija ir Kinija.

„Abu mirę žmonės yra vietiniai, – sakė vietos gubernatorius Gilimchaanas Aipas (Gylymchanas Aipas). – Daugiau pranešimų apie (maro) atvejus nebuvo.“

Dėl šio incidento regione paskelbtas šešių dienų karantinas, įkalinęs regione devynis turistus iš Rusijos, Vokietijos ir Šveicarijos.

„Mums viskas gerai. Niekas neserga“, – sakė iš Vokietijos atvykusi turistė Teresa, nenorėjusi skelbti savo pavardės.

Dvejus metus regione gyvenantis JAV Taikos korpuso savanoris 24 metų Sebastianas Pique (Sebasjanas Pikė) nurodė, kad penktadienį turistai buvo pakviesti į gubernatūrą ir jiems buvo pranešta apie susidariusią padėtį.

„Po to, kai buvo paskelbtas karantinas, nedaugelis žmonių, net vietinių, ėjo į gatves, nes bijojo užsikrėsti šia liga“, – sakė S. Pique naujienų agentūrai AFP.

Daugiau maro atvejų nebuvo užregistruota, todėl karantinas turėtų būti atšauktas pirmadienį vakare.

Vietos pareigūnai perspėja vietos gyventojus nevalgyti žalios švilpikų mėsos, nes joje gali būti marą sukeliančių Yersinia pestis bakterijų.

Kasmet nuo maro Mongolijoje miršta mažiausiai vienas žmogus. Dažniausiai maru užsikrečiama valgant žalią mėsą, skelbia Nacionalinis zoonozių centras.

Kai kurie žmonės nepaiso perspėjimų manydami, kad valgyti didelių graužikų vidaus organus yra sveika.

Viduramžiais „juodoji mirtis“ yra nusinešusi milijonus žmonių gyvybių, tačiau mūsų laikais maro atvejų pasitaiko retai.

Dažniausiai pasitaikantis yra buboninis maras, kurį nešioja blusos ir kuris sukelia limfmazgių patinimą. Kur kas labiau užkrečiamas yra pneumoninis maras, perduodamas žmogaus žmogui kosint.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių