Odos navikas: kaip sumažinti riziką?

„Melanoma yra vienas agresyviausių ir piktybiškiausių odos navikų. Dėl greitos ligos eigos ji ir sukelia tokią didelę baimę“, – prasidėjus vasarai apie melanomos riziką įspėja gydytoja dermatovenerologė dr. Ramunė Jurčiukonytė.

Gydytoja pasakoja, kad įprastai melanoma išsivysto iš pigmentinių odos ląstelių, arba melanocitų.

„Dažniausiai melanoma atsiranda tiek iš įgimtų, tiek iš įgytų apgamų, tačiau gali atsirasti ir visiškai sveikoje vietoje. Dėl šios priežasties apgamų apžiūra, jų tikrinimas yra labai svarbu. Svarbu ne tik kreipti dėmesį į tuos darinius, kurie jau yra nuo gimimo, bet ir į vėliau atsiradusius pigmentinius darinius“, – pataria R. Jurčiukonytė.

Pašnekovės teigimu, apgamai atsiranda iki 30–40 metų, todėl ypatingą dėmesį reikėtų skirti vėliau atsiradusiems apgamams.

Siekiant sumažinti melanomos atsiradimo riziką, reikia vengti saulės ultravioletinių spindulių atsižvelgiant į savo odos tipą. Gydytoja R. Jurčiukonytė pataria šviečiant saulei dėvėti drabužius, dengiančius kūno paviršių, naudoti apsauginius kremus. Taip pat skaičiuoti savo apgamus ir atlikti profilaktinę patikrą, ypač, jei šeimoje yra nustatytų melanomos atvejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių