Oficialu: įsigaliojo specialios taisyklės, kurių privalu laikytis gimdant namuose

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, pagal kurį nustatyta gimdymo namuose tvarka ir specialios taisyklės, kurių privalės laikytis ne tik moterys, norinčios gimdyti namuose, bet ir tokias paslaugas teikiančios gydymo įstaigos bei jose dirbantys specialistai.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešime teigiama, kad šios naujovės leis užtikrinti nėščiosios ir jos kūdikio saugumą, ko anksčiau ne visada pavykdavo užtikrinti, nes šalyje gimdymas namuose buvo nebuvo įteisintas.

Taigi gimdyti namuose galės tos moterys, kurioms nėra nustatyta didelė nėštumo rizika, ir kurios sudarys paslaugų sutartį su gydymo įstaiga dėl tokių paslaugų teikimo. 

Ministro A. Verygos teigimu, šios naujovės padės užtikrinti, jog gimdymai namuose būtų saugūs, o nėščiosioms paslaugą suteiktų specialistai, kurie atsiradus komplikacijoms galėtų skubiai suteikti reikiamą medicininę pagalbą.

„Iki šiol gimdymas namuose neretai vykdavo prižiūrint nekvalifikuotiems žmonėms ir dėl to kildavo nemalonių pasekmių gimdyvėms bei jų mažyliams. Tad mūsų tikslas yra užtikrinti, jog moterys, pasirinkusios gimdyti namuose, gautų saugią, kokybišką paslaugą bei tinkamą priežiūrą prieš gimdymą ir po jo, o specialistai nerizikuotų prarasti licencijos ar atsidurti teisme“, – sako ministras A.Veryga.

Anot jo, gimdymai namuose vyko ir vyksta, tad turime būti realistais ir šią sritį reglamentuoti taip, kad nekiltų pavojus gimdyvės bei jos kūdikio gyvybėms. Būtent todėl ir parengtos šios taisyklės. 

Taigi moterys, planuojančios gimdyti namuose, turės pateikti prašymą gydymo įstaigai, teikiančiai šią paslaugą. Tuo tarpu ši, įvertinusi nėščiosios sveikatos būklę ir patalpos, kur bus priimamas gimdymas, tinkamumą, pasirašys sutartį. Pagal ją, nėščioji gaus konsultacijas iki gimdymo ir po jo, pagalbą gimdymo metu bei akušerio vizitus po gimdymo.

Nustatyta, kad švarioje ir šiltoje namų patalpoje, kurioje planuojamas gimdymas, turės būti karštas vanduo, elektra bei kietas pagrindas, skirtas naujagimiui gaivinti. Taip pat užtikrintas privažiavimas greitosios medicinos pagalbos automobiliui, kuris per 30 minučių galėtų pervežti gimdyvę ir naujagimį į gydymo įstaigą.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis teigia, jog nuo šiol gydymo įstaigose dirbantiems specialistams nebėra teisinių kliūčių padėti nėščiosioms gimdyti namuose, jei gydymo įstaiga turi licenciją ir su nėščiąja yra sudariusi sutartį.

„Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos iniciatyva jau papildytas licencijuojamų paslaugų sąrašas. Tad gydymo įstaigos, norinčios teikti gimdymo namuose priežiūros paslaugą, turės gauti licenciją. O moterys, norinčios gimdyti namuose, galės su tokia gydymo įstaiga sudaryti sutartį ir  gauti profesionalią specialistų priežiūrą iki ir po gimdymo“, – sako viceministras A.Šešelgis.

Gimdymo namuose priežiūros paslaugą galės teikti gydymo įstaigoje dirbantys akušeriai, turintys daugiau nei 2 metų darbo patirtį, atlikę ne mažiau kaip 100 gimdyvių ir naujagimių apžiūrų, priėmę virš 50 gimdymų. Taip pat jie privalo turėti pirminės akušerinės pagalbos, naujagimių gaivinimo bei naujagimių būklės stabilizavimo ir paruošimo transportuoti žinias.

Nustatyta, kad tokia paslauga nebus teikiama nėščiosioms, kurios turėjo cezario pjūvį, gimdos operaciją, neišnešiotą nėštumą arba nustačius nėštumo ar vaisiaus patologiją, naujagimio sklaidos trūkumus, nėščiosios ligas, komplikuojančias nėštumo eigą. Taip pat ir tais atvejais, kai yra nepalanki būklė dėl pagalbinio apvaisinimo, gimdant pirmą kartą, esant vyresnei nei 40 metų arba jaunesnei nei 18 metų nėščiajai.

Lietuva, įsiteisinusi gimdymą namuose ir nustačiusi specialias taisykles, būtinas saugumui gimdyvės ir jos kūdikio saugumui užtikrinti, prisijungė prie 20 Europos Tarybos narių ir 16 Europos Sąjungos šalių narių, kuriose reglamentuotas gimdymas namuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių