Oksfordo universitetas pradeda klinikinius potencialios vakcinos nuo COVID-19 tyrimus

Oksfordo universitetas pradeda klinikinius potencialios vakcinos nuo COVID-19 tyrimus. Tyrėjai viliasi, kad skiepai plačiajai visuomenei bus prieinami dar šiemet.

Kaip anksčiau skelbė Jungtinės Tautos (JT), sugrįžti į įprastą gyvenimą galėsime tik tada, kai bus išrasta veikianti vakcina. Iš daugiau nei 100 projektų visame pasaulyje septynios komandos jau atlieka klinikinius tyrimus, rodo Londono higienos ir atogrąžų medicinos mokyklos duomenys.

Tokie tyrimai jau vykdomi Kinijoje ir JAV, o Vokietijoje, trečiadienį šalies valdžiai davus leidimą, klinikiniai tyrimai turėtų prasidėti šio mėnesio pabaigoje.

Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė stipriai palaiko Oksfordo universiteto tyrėjų darbą, ir klinikiniai tyrimai su žmonėmis šalyje turėtų prasidėti ketvirtadienį, teigė JK sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas. Jis džiaugėsi daug žadančių tyrimų eiga ir pabrėžė, kad pasiekti tokį tyrimų etapą, koks jau pasiektas dabar, dažniausiai prireikia bent kelerių metų.

Pirmuoju tyrimų etapu pusei visų 1 112 savanorių bus suleista potenciali vakcina prieš COVID-19, likusiems žmonėms bus suleista kontrolinė vakcina, kad būtų patikrintas eksperimentinės vakcinos saugumas ir efektyvumas.

Savanoriai yra 18–55 metų amžiaus, stiprios sveikatos, neserga COVID-19, nesilaukia, nemaitina krūtimi.

Dešimt žmonių eksperimentinė vakcina bus suleista iš viso du kartus, tarp dviejų skiepų bus keturių savaičių pertrauka.

Profesorės Sarahos Gilbert komanda tikisi, kad imunitetą COVID-19 įgis bent 80 proc. paskiepytųjų. Tokiu atveju mokslininkai iki rugsėjo mėnesio žada pagaminti skiepų milijonui žmonių. Jei vakcina pasiteisintų, rudenį ji taptų prieinama plačiajai visuomenei.

Tačiau visos klinikinius tyrimus jau atliekančios komandos savo portaluose rašo, kad tyrimai vykdomi itin greitai ir ambicingai, dėl to paskelbtos darbotvarkės gali stipriai keistis. Vis dėlto vyriausybės vyriausiasis medicinos darbuotojas Chrisas Whitty'as trečiadienį patikino, kad tikimybė skiepus turėti dar šiemet yra „neįtikėtinai maža“.

„Jei žmonės tikisi, kad vos atšaukę karantiną grįšime prie to, kas buvo įprasta, tai tėra realybės neatitinkantys lūkesčiai“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių