Neįleido į prekybos centrą: paaiškino, kodėl medicinos prekių parduotuvėje pirkta kaukė netiko

Kaunietė Regina piktinasi, kad nebuvo įleista į prekybos centrą su medžiagine veido kauke. Ji pasakoja šią kaukę pirkusi medicinos prekių parduotuvėje, taigi, pasak jos, turėtų būti medicininė. Vis dėlto sveikatos specialistai įspėja, kad ir tokiose parduotuvėse galima įsigyti nemedicininių kaukių.

Rizikuoja gauti nuobaudas

Nuo lapkričio viešose uždarose vietose, viešajame transporte, uždarose erdvėse esančiose darbo vietose privaloma dėvėti tik medicinines kaukes arba respiratorius. Dėvintieji nemedicinines kaukes rizikuoja gauti nuobaudas ar bent jau būti neįleisti į minėtas vietas. Taip atsitiko ir kaunietei Reginai.

"Turiu kokybišką trijų sluoksnių medžiaginę kaukę, ją pirkau medicinos prekių parduotuvėje. Tikėjausi, kad kasdien skalbdama galėsiu nešioti ilgai. Tačiau ją dėvėdama nebuvau įleista į prekybos centrą. Nesupratau, kodėl. Kaukę pirkau medicinos prekių parduotuvėje, vadinasi, ji turėtų būti medicininė", – samprotavo moteris.

Tačiau sveikatos specialistai įspėja: iš audinio pagamintos kaukės nebūna medicininės.

"Medžiaginės iš audinio pagamintos kaukės nėra medicininės. Medicininės kaukės būna pagamintos iš trijų sluoksnių nealergizuojančio polipropileno. Kiekvienas sluoksnių turi tam tikrų fizikinių savybių. Vienas sluoksnių sulaiko drėgmę, kitas sulaiko lašelius. Tokios kaukės filtracijos indeksas siekia 98 proc. T.y. tokia kaukė efektyviai atlieka bakterijų ir virusų filtraciją, sulaiko oro lašelius", – pasakojo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Vizualiai atskirti neįmanoma

Teigiama, kad vizualiai medicininės ir nemedicininės kaukės atskirti neįmanoma. Mat spalvotų ar įvairiais piešinėliais išmargintų dabar pasitaiko ir medicininių kaukių. "Todėl, net ir perkant apsaugines veido kaukes vaistinėje, patarčiau tikrinti. Ant kaukių pakuotės turi būti parašyta, kad tai medicininės kaukės, turi būti ir žymėjimas CE", – į ką perkant apsaugines veido kaukes reikėtų atkreipti dėmesį, vardijo D.Razmuvienė.

Net ir perkant apsaugines veido kaukes vaistinėje, patarčiau tikrinti. Ant kaukių pakuotės turi būti parašyta, kad tai medicininės kaukės, turi būti ir žymėjimas CE.

Ženklas CE rodo, kad produktą įvertino gamintojas ir kad jis laikomas atitinkančiu ES saugos, sveikatos ir aplinkos apsaugos reikalavimus. Juo turi būti pažymėti bet kurioje pasaulio vietoje gaminami produktai, kuriais prekiaujama ES.

Pasak NVSC atstovės, medicininę apsauginę veido kaukę įsigyti vaistinėje ar medicinos prekių parduotuvėje yra didesnė tikimybė nei buities prekių parduotuvėje. "O, pavyzdžiui, statybos prekių parduotuvėje didesnė tikimybę nusipirkti kaukę, kuri apsaugos nuo dulkių, bet jos filtracijos indeksas tikrai nesieks 98 proc. ir ji neapsaugos nuo virusų, – skirtumą pabrėžė D.Razmuvienė. – Lygiai taip pat su respiratoriais. Yra medicininiai respiratoriai ir lygiai taip pat kaip jie atrodantys statybininkų naudojami paprasti respiratoriai, iš esmės apsaugantys nuo dulkių. Todėl lygiai taip pat užrašo "medicininis" reikėtų ieškoti ir ant respiratorių pakuotės."

Svarbu taisyklingai dėvėti

Sveikatos specialistai atkreipia dėmesį, kad apsaugines veido kaukes reikia dėvėti taisyklingai: jos turi dengti burną, du trečdalius nosies ir smakrą, ant nosies reikia užspausti metalinę juostelę, kad kaukė būtų sandariai prigludusi prie veido. Apatinė kaukės dalis turi būti prigludusi prie pasmakrės, per ilgus raištelius galima sutrumpinti, juos surišant. Vienkartines kaukes galima dėvėti tik vieną kartą, jas keisti būtina kas 3–4 val. arba kai sudrėksta. Reikalavimas dėvėti kaukes netaikomas neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (tokiu atveju rekomenduojama dėvėti veido skydelį).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Skudurą nusipirko alia kaukė, aiškiai pasakyta tinka med. kaukės, pati neskyria med. nuo ne med. ir dar straipsnį rašo. Ypač nervina kai viešajame transporte važiuoja su nuleistom po snapais kaukėm.

As

As portretas
Mes su vyru nesiojame medicinines kaukes ,bet tik lenkiskas jos bent mums nedirgina veido

Ita

Ita portretas
Tu medicininiu kaukiu negaliu nesioti,po keliu minuciu veidas parausta ir pradeda grauzti,tai ko raso kad jos nealergiskos
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių