Pacientų taryba – dialogo kūrėjai tarp gydytojo ir paciento

  • Teksto dydis:

Vis dažniau pacientai, atvykę į ligoninę, stengiasi bendradarbiauti su gydytojais: domisi savo ligos istorija, klausia apie pritaikytą gydymo būdą, nori sužinoti alternatyvias gydymo priemones. Kauno klinikų Pacientų tarybos pirmininkė bei organizacijos „Padedu augti“ vadovė Inga Laukytė-Budrienė džiaugiasi, kad Pacientų taryba to ir siekia – įtraukti pacientus į aktyvų dialogą su medikais. „Dažnai medicinos personalas ar administracija nežino pacientų lūkesčių, problemų, nes jie yra garsiai neišsakomi, – teigia I. Laukytė-Budrienė. – Pacientų taryba mažina atstumą tarp gydytojo ir paciento bei padeda užmegzti kontaktą“. Pirmoji šalyje Pacientų taryba įsteigta Kauno klinikose 2019 metais.

Tinklalaidėje „P.S. Pacientų sauga“ I. Laukytė-Budrienė pasakoja apie Pacientų tarybos atliekamus darbus, ko iš medicinos darbuotojų tikisi pacientai ir kaip galėtume gerinti santykį tarp šių dviejų pusių. Pašnekovę kalbina gydytoja Gabrielė Mickutė.

– Kas yra Pacientų taryba?

– Pacientų taryba Kauno klinikų administracijai išsako savo pastebėjimus ir patirtis bei teikia rekomendacinio pobūdžio siūlymus, kaip gerinti Kauno klinikose teikiamų paslaugų kokybę. Ji sudaryta iš skirtingoms sritims atstovaujančių narių.

– Kaip vyksta Pacientų tarybos darbas?

– Kartu su Kauno klinikų generaliniu direktoriumi prof. habil. dr. Renaldu Jurkevičiumi ir kitais atsakingais savo srities direktoriais dalyvaujame posėdžiuose, kurių metu nagrinėjame gautus pacientų pasiūlymus. Pirmiausiai siekiame identifikuoti, ar jie yra priimtini, įgyvendinami. Vėliau kalbame apie darbų pasiskirstymą ir įgyvendinimo galimybes. Mūsų pirmasis posėdis vyko daugiau nei keturias valandas.

– Kokie buvo pirmieji pacientų siūlymai?

– Pasiūlymai – skirtingi. Pastebėjome pacientų poreikį psichosocialinės pagalbos prieinamumui, jie nori būti įtraukti į gydymo sprendimų priėmimą; kalbama apie komfortą, pacientų fizinį aktyvumą, kai jie ilgesnį laiką praleidžia ligoninėje. Svarbūs ir socialiniai klausimai, jauki ir saugi aplinka, yra išsakomas koordinatorių poreikis. Taip pat sulaukėme daug pasiūlymų, skirtų onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams.

– Kokios idėjos jau yra įgyvendintos?

– Galime pasidžiaugti keliais įgyvendintais darbais: Akušerijos ir ginekologijos bei Vaikų ligų klinikose nupirktos lovų apsauginiai borteliai, maitinimo kėdutės, pakeisti virtuvėlių pavadinimai, Neonatologijos klinikoje įrengta savitarnos skalbykla savo vaikučius slaugančioms mamos, įgyvendinome ikonografiją, parodančią, kas laukia paciento, atvyksiančio į Skubiosios medicinos kliniką. Siekiame gerinti infrastruktūrą, kaip patekti iš vienos klinikos į kitą. Atrodo, kad tai – paprasti dalykai, bet jie gerina pacientų buvimo sąlygas ligoninėje.

– Kaip sekasi medikams priimti pacientą kaip lygiavertį komandos narį ir su juo ieškoti geriausio gydymo būdo?

– Po truputį šis modelis įsitvirtina ir Lietuvoje. Matome, kad pacientai aiškiai išsako norą dalyvauti sprendimų priėmime, kartu su gydytoju aptarti gydymo planą. Naujųjų technologijų amžius suteikia žmonėms lengvą prieigą prie didelio kiekio informacijos. Todėl pacientams kyla klausimų, kam vaistai yra skiriami, ar yra alternatyvių gydymo būdų ir taip atsiranda dialogas tarp gydytojo ir paciento.

– Ko nori pacientas ar jo artimieji, įvykus žalai?

– Jiems norisi atvirumo, žmogiško pokalbio su gydytoju, paaiškinimo, kodėl galėjo įvykti nelaimė. Jeigu kyla klausimas, kodėl gydytojai kartais yra linkę nekalbėti, reikėtų pažiūrėti į žiniasklaidą ir visuomenės reakciją į gydytojų klaidas. Atrodo, medikų profesijoje žmonės neturi teisės klysti. Jeigu visuomenė nebūtų linkusi taip greitai teisti gydytojų, tai ir patiems medikams būtų lengviau kalbėti ir paaiškinti įvykusią situaciją.

– Kur turėtų kreiptis pacientas, norintis pateikti pasiūlymą Pacientų tarybai?

– Kviečiame apsilankyti Kauno klinikų internetinėje svetainėje ir užpildyti klausimo formą, skirtą Pacientų tarybai. Gavę laišką, jį išnagrinėsime ir atsakysime. Kiekvienas pastebėjimas ir pasiūlymas yra itin svarbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių