Padidėjęs sergamumas sifiliu ima bauginti

  • Teksto dydis:

Panevėžio visuomenės sveikatos centras (Centras) informuoja, kad per I-ąjį šių metų pusmetį Panevėžio apskrityje, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo sergamumas sifiliu, atitinkamai 5 ir 1 atvejis. 2014 metais didžiausias sergamumas sifiliu užregistruotas Panevėžio rajone, kur sergamumo rodiklis siekė 0,54 atv./10 tūkst. gyv.

Sifilis yra lytiškai plintanti infekcija, kurią sukelia bakterija – Treponema pallidum. Bakterija į organizmą patenka per gleivines (lyties organų, burnos, tiesiosios žarnos) ar odos smulkius pažeidimus (įtrūkimus) tiesioginio kontakto, dažniausiai lytinių santykių (vaginalinių, oralinių, analinių) metu.

Daugelį metų dalis asmenų, užsikrėtusių sifiliu, gali neturėti ar nepastebėti jokių infekcijos požymių, todėl jiems vystysis vėlyvojo sifilio komplikacijos. Pirminio sifilio simptomai atsiranda praėjus 2-3 savaitėms (10-90 dienų) po užsikrėtimo. Infekcijos patekimo vietoje atsiranda opelė (kietasis šankeris). Po kelių savaičių opa gali užgyti savaime, tačiau, jei nepaskiriamas gydymas, infekcija (sifilis) progresuoja į antrinę stadiją. Praėjus 3-6 savaitėms po opos atsiradimo, bakterija patenka į kraujotaką ir pažeidžia daugelį organų. Galima pastebėti neniežtintį odos bėrimą, dažnai atsirandantį delnuose ir paduose, ataugas lytinių organų gleivinėje, padidėjusias tonziles ir baltas apnašas burnoje, padidėjusius neskausmingus limfmazgus ar rečiau išslinkusių galvos, barzdos, antakių plaukų lopinėlius, gali išsivystyti kurtumas, kepenų, inkstų ar smegenų uždegimas, kilti akių problemų. Odos ir gleivinės pažeidimai gali išnykti ir savaime, nesigydant, tačiau liga progresuoja ir vystosi vėlyvasis sifilis, pažeidžiantis vidaus organus. Kol asmuo nejunta jokių sveikatos sutrikimų, o tai gali trukti keletą metų, jam būna latentinis (slaptasis) sifilis.

Siekiant apsisaugoti ne tik nuo sifilio, bet ir kitų lytiškai plintančių infekcijų, rekomenduojama vengti atsitiktinių lytinių santykių, nuolat ir teisingai naudoti prezervatyvus lytinių santykių metu. Pastebėjus bėrimus, pūsleles, opas – susilaikyti nuo lytinių santykių ir nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ot

Ot portretas
Prie ruso venerikai ir atviri džiovininkai buvo gydomi priverstinai, o dabar teisių priviso...

Todel

Todel portretas
kad jokiu vertybiu jau nebeliko,tik uzpakalio reikalai ,seksas ir vien seksas.

Taigi

Taigi portretas
Kaip čia nutiko, kad tarybiniais metais sifilis buvo išnaikintas, o dabar jau klesti ir baugina?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių