Paneigė mitą dėl akinių nešiojimo įtakos regai

Iki tam tikro lygio akys visada blogėja ir nėra vaisto, kuris tai sustabdytų. Manymas, kad rega silpsta dėl akinių – gajus mitas, LRT RADIJUI sako gydytojas oftalmologas, chirurgas Almantas Makselis.

Anot jo, svarbu akis saugoti nuo saulės, bet čia išryškėja blogi tėvų įpročiai: „Tenka pastebėti, kad tėveliai saulės akinius nešioja, bet vaikams jų nededa. Iš tiesų, turėtų būti atvirkščiai, nes vaikų akys jautresnės UV spinduliams, reikia jas saugoti.“ 

– Kaip išsirinkti saulės akinius?

– Reikia įsidėmėti, kad saulės akinių kokybę lemia ne vardas ir ne kaina. Brangūs akiniai nebūtinai bus geri, kaip nebūtinai pigūs akiniai bus blogi. Žinoma, jei norite garantuotos apsaugos nuo saulės, verta įsiminti, kad ultravioletinius spindulius 100 proc. blokuoja poliarizuoti akiniai. Taigi pirkdami poliarizuotus akinius tikrai neapsiriksite šiuo aspektu.

Reikėtų atkreipti dėmesį į dar kelis dalykus. Dažniausiai ant vidinės saulės akinių kojelės pusės būna keli žymėjimai. Turėtų būti CE ženkliukas, kuris parodo, kad daiktas aprobuotas ir saugus naudoti.

Iki tam tikro lygio akys blogėja šiaip, tikrai nėra vaisto, kuris sustabdytų regos kitimą. Tačiau tą problemą tikrai puikiai išsprendžia akiniai.

Svarbus filtro intensyvumas, tad reikia atkreipti dėmesį, kad būtų parašyta UV 400. Tokie akiniai visada 100 proc. blokuos UV spindulius. Dar vienas dalykas – filtro stiprumas, t. y. kategorija. Lietuvos sąlygomis rekomenduočiau 2 arba 3 kategorijos saulės akinius. 4 ir 1 kategorijų akiniai specifiniai. Su 4 kategorija galima eiti į kalnus, kur sniegas, ledynai, labai intensyvi spinduliuotė.

– Ką dar reikia žinoti apie poliarizuotus stiklus?

– Kaip minėjau, visi poliarizuoti stiklai apsaugo nuo UV spindulių. Be to, labai gera poliarizuotų stiklų savybė – jie iš tiesų pašalina tam tikros krypties atspindžius. Todėl su jais tikrai gerai, pavyzdžiui, žvejoti. Tokie stiklai pašalina atspindžius nuo vandens paviršiaus, raibuliavimus.

– Ar žmonės vis dar galvoja, kad jei regėjimas silpsta, akinių vis tiek nereikia nešioti, kad nepablogėtų dar labiau? Neva akiniai gali dar labiau pakenkti.

– Tai labai gajus mitas. Ar tėvai atvestų vaiką dėl pablogėjusio regėjimo, ar ateitų vyresni toliaregiai žmonės, esmė ta pati – visi bijo akinių. Pavyzdžiui, atveda aštuonerių metų vaikutį, kuris nebemato, tėvai susiėmę už galvos, kaip tai blogai. Išrašai vaikui akinius, o tėvai ima derėtis – gal visai nereikia tų akinių?

Noriu pasakyti, kad akys blogėja ne dėl to, kad uždedami akiniai. Iki tam tikro lygio akys blogėja šiaip, tikrai nėra vaisto, kuris sustabdytų regos kitimą. Tačiau tą problemą tikrai puikiai išsprendžia akiniai.

Mes ir sakome, kad akinius dedame todėl, kad regėjimas pablogėjo. Prieš tai vaikas ar suaugęs būna nenešiojęs akinių, o matymas vis tiek pasikeitė. Jis pasikeitė ne todėl, kad buvo nešiojami akiniai, o todėl, kad tiesiog pasikeitė.

Akiniai suteikia komfortą. Žmogaus koja auga ir niekas neavi per mažų batų – aunasi tokius, kokių reikia. Taip su akiniais, iki tam tikro laiko rega visada keičiasi. Žmonių, kurių regėjimas blogėtų iki begalybės, praktiškai nėra. Regėjimas vienaip ar kitaip nusistovi, stabilizuojasi ir akinių nebereikia keisti. Taigi reikia nešioti akinius, kokių reikia, o ne bandyti prisitaikyti, merktis ir pan.

– Nors akiniai suteikia komfortą, vis labiau populiarėja lazerinė akių regos korekcija – operacija, leidžianti atsisakyti akinių. Kokie šios operacijos pliusai ir minusai? Ar ji visiems atliekama?

– Tikrai ne kiekvienas gali išsigydyti. Prieš operacijas visada atliekami specialūs tyrimai, kad būtų nustatoma, ar tam tikram žmogui galima daryti operaciją. Šiuo atveju labiau pasisekė trumparegiams, nes trumparegystės ribos kartais labai didelės. Daug kas priklauso nuo tam tikrų akies parametrų, bet lazeriu galima koreguoti ir iki minus 12, kartais, tam tikrais individualiais atvejais, net ir daugiau dioptrijų.

Reikia įsivertinti savo lūkesčius – ko galima tikėtis iš akių. Jei žmogus ir prieš operaciją negali matyti 100 proc., tai ir po operacijos tiek nematys. Lūkesčiai turi būti teisingi. Mes tikrai niekada nežadame daugiau nei galime. Be to, kiekviena operacija, kiekviena invazija turi tam tikras galimas pasekmes.

Taigi galima rinktis akinius, kontaktinius lęšius ir operaciją. Labai prašyčiau kontaktinių lęšių nešiotojų laikytis tvarkos. Jei su kontaktiniais lęšiais viskas gerai, tai gerai. Bet kai prasideda bėdos, jos labai didelės.

Grupuojant šiuos tris dalykus, žinoma, saugiausia ir sveikiausia yra akiniai. Antroje vietoje – lazerinė korekcija, bet svarbūs amžiaus reikalavimai, tam tikri akių rodikliai. Trečioje vietoje – kontaktiniai lęšiai.

– Kiek akims gali pakenkti saulė tokią lietuvišką vasarą, jei nenešiojame saulės akinių?

– Jei nėra saulės, nereiškia, kad nėra UV spindulių. Jie prasiskverbia ir per debesis. Jei viską semia lietus, saulės akiniai tikrai nereikalingi. Tačiau šviesesnėmis, su pragiedruliais dienomis aš pats visada nešioju tamsius akinukus. Rekomenduoju tai ir kitiems. Kai dangus giedras, daug saulės, tikrai reikia užsidėti akinius.

Tenka pastebėti, kad tėveliai saulės akinius nešioja, bet vaikams jų nededa. Iš tiesų, turėtų būti atvirkščiai, nes vaikų akys jautresnės UV spinduliams, reikia jas saugoti. Savisaugą nuo žalingų UV spindulių akys įgyja su amžiumi – lęšis įgyja šiek tiek kitokį atspalvį ir nufiltruoja žalingus spindulius, o vaikai to filtro neturi.

– Ar padeda specialūs akiniai, skirti darbui kompiuteriu?

– Dirbantiems kompiuteriu oftalmologai dažniausiai rekomenduoja akinius su antireflektine danga. Tokie akiniai pasižymi tuo, kad nuima pašalinius atspindžius nuo stalo, nuo lango, lempų, apšvietimo, o tai mažina pašalinio šviesos srauto patekimą į akis ir, atitinkamai, mažina nuovargį.

Kartais žmonėms, kurių akys geros, rekomenduojami akiniai su +0,25, +0,5 dioptrijomis tam, kad pašalintų papildomą įtampą. Visi žinome, kad žiūrint iš arti, akys įsitempia. Dirbant be pertraukų akys gali būti pertempiamos ir tuomet žmonės, išėję po darbo dienos, prastai mato net troleibuso numerį. Vaizdas tampa išplaukęs, nors jų akys iš tikrųjų geros.

– Ar blakstienų tušas gali pakenkti akims?

– Tiesiogiai pakenkti negali. Tačiau kai ateina moterys ir apžiūrime jų akis, patempiame vokus žemyn, juose matyti tarsi tatuiruotės – tušas vis tiek krinta į akis, pereina gleivinę ir yra pagaunamas audiniuose. Tikrai matome įdomių tušo susikaupimo vaizdinių audiniuose. Tačiau tiesiogiai akims tušas neturėtų kenkti. Nebent tada, kai moterys, ypač vyresnio amžiaus, su šepetėliu tiesiogiai pažeidžia rageną.


Šiame straipsnyje: akiniairegaregėjimo sutrikimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Akiniai nuo saules. gadina akis nes geru nepritraukianciu sunku rasti nesuprantu kodel leidziama pardavineti nepazymetus plu vienas plius du ar daugiau prisiveza visokio slamsto ir gadina zmonem akis asvmanau visi nuo saules akiniai privalo tureti sertifikata

cia

cia portretas
aiskina tik apie akinius nuo saules ,o apie lesinius nutyli ir taip klaidina ,kad atsieit akiniai nekenkia.

Reklama

Reklama portretas
Kam tą užslėpta reklama, gamtos neapgausi akies raumuo nenaudojamas atrofuojasi. Medikams versliukas na ir mados aukos.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių